Analize și opinii

Vasile Astărăstoae: ”Cazul Alfie și „umanismul”secolului XXI”

O știre: „După ce Alfie a fost deconectat luni de la aparatele, care îi susţineau viaţa, s-a stins din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă”. Ce se ascunde în spatele acestei știri? „Umanismul” secolului XXI.



Alfie era un copil, care era ținut în viață prin suport artificial. La un moment dat, spitalul și medicii au decis că e prea costisitor și inutil să-l trateze și au propus deconectarea. Părinții s-au opus și au apelat la justiție. Justiţia britanică a respins solicitarea părinţilor lui Alfie, Kate James şi Tom Evans, de a obliga spitalul să continue îngrijirile medicale și a hotărât ca Alfie trebuie să moară. Părinții au solicitat atunci externarea. Justiția a respins această solicitare. Părinții au primit susținerea guvernului italian, care i-a oferit cetățenia lui Alfie pentru a facilita transferul său la spitalul pentru copii Bambino Gesu din Roma, unde medicii catolici italieni doreau să continue gratis efortul de a-l salva. Dar Justiția le-a interzis să-l transfere. Astfel, Kate și Tom au epuizat toate instanțele britanice și deși au apelat chiar și la CEDO, nimeni nu i-a ascultat. S-a făcut dreptate. Alfie a murit.

Cum au fost motivate deciziile?

Au fost invocate dreptul la o moarte demnă, interesul minorului și interesele societății. Din punct de vedere juridic este o pseudo-argumentație. Cu excepția țărilor care au legalizaat euthanasia (și Marea Britanie nu se găsește printe acestea) nu există legislație, care să consacre un drept la moarte. Dimpotrivă, se protejează dreptul la viață.

Cazul Nancy Cruzan, SUA. Nancy Cruzan se afla de şapte ani în stare vegetativă permanentă, după un accident de automobil suferit în 1983. Era menţinută în viaţă prin alimentaţie artificială prin tub. În 1987, s-a cerut să i se scoată tubul de alimentare ca ea să poată muri. În 1988, Curtea Supremă a Statului Missouri a respins cererea pe baza interesului absolut al statului în menţinerea vieţii. În 1990 Curtea Supremă a SUA a susţinut opinia celei din Missouri cu un vot de cinci la patru.

Dar să spunem că acceptam că există un drept la moarte. Cine îl exercită? Cine hotărăşte când să mori? Medicii, judecătorii, administrația, legislaţia, individul, familia? Ce se întâmplă când persoana este în comă sau nu are discernământ? Întrebările acestea nu sunt noi și au fost puse în anii 1960, când tehnologia medicală a fost revoluţionată astfel încât funcţiile vitale ale organismului uman au putut fi susţinute artificial pentru perioade îndelungate de timp (dar cu costuri foarte mari). Răspunsul a fost dat din 1991. Cazul de referință (care a devenit izvor de drept) a fost cazul Helga Wanglie.

Helga Wanglie, o bătrână de 87 de ani, se afla de peste un an în stare vegetativă permanentă, conectată la un respirator. Spitalul, unde era internată pacienta, a făcut apel la justiţie, în ianuarie 1991, pentru a decide asupra oportunităţii prelungirii îngrijirilor medicale. Curtea de Justiţie a hotărât că numai familia poate hotărî în această privinţă. Statul și Justiția pot interveni doar prin adoptarea de garanţii procedurale, ţinând cont de posibilitate unor excese în care familiile lipsite de scrupule să dorească să întrerupă tratamentul în mod nejudicios. Cu alte cuvinte, doar părinții lui Alfie puteau decide.

Viața și sănătatea sunt drepturi naturale care țin de intimitatea și autonomia persoanei. În sec. XIX, John Stuart Mill, în eseul său „Despre libertate” (On Liberty), apăra valori ca intimitatea și autonomia personală în opoziție cu puterea din ce în ce mai mare a guvernelor asupra cetățenilor; intimitatea și autonomia personală devin condiții de limitare a ceea ce guvernele pot sau nu pot impune cetățenilor. Stuart Mill susține că singurul scop pentru care poate fi exercitată puterea asupra unui membru al societății, împotriva voinţei sale, este pentru a preveni lezarea drepturilor altora. Prin ce lezau Alfie și părinții săi drepturile altora?

S-a spus că sumele mari utilizate pentru al ține în viață pe Alfie ar putea fi utilizate în alte proiecte cu un număr mai mare de beneficiari și cu o eficență superioară. Dar chiar daca acceptăm utilitarismul (o cota cât mai mare de fericire pentru cât mai mulți) acesta se poate aplica doar pentru fonduri publice. În cazul lui Alfie cheltuielile erau suportate din fonduri private. Și în plus cu o asfel de gândire putem cădea în capcana unor concepte promovate de naziști – eutanasia economică și darwinismul social.

Medicii și spitalul au ridicat problema speranței de viață, calitatea vieții și inutilitatea tratamentelor.

Speranța de viață, în termeni medicali, semnifică o acumulare de informații, care urmează a fi prelucrate şi înţelese adecvat. Este diferită în funcţie de momentul evaluării, de o multitudine de variabile și grevată de subiectivism. De exemplu, în Cazul Karen Quinlan deși s-a apreciat că va supravețui câteva ore după deconectare, ea a supravieţuit timp de peste 10 ani.

Calitatea vieții este și mai subiectivă și este determinată de valorile la care se raportează persoana respectivă. Noi apreciem calitatea după criteriile noastre și nu după trăirile persoanei analizate.

Speranța de viață și calitatea vieții, când sunt folosite ca argument pentru alocarea de resurse, se tranformă din probleme medicale într-unele morale.

Tratamentele inutile constitue un subiect care este abordat în lucrările ştiinţifice relativ recent (din 1988). Nici până în prezent nu există o definiție unanim acceptată. Citez: American Thoracic Society – O intervenţie este inutilă atunci când este foarte puţin probabil să determine o supravieţuire “cu sens”. American Heart Association – Resuscitarea cardio-respiratorie este inutilă atunci când nu există raportări privind supravieţuiri în acele circumstanţe, în studii cu design corespunzător. Critical Care Society – tratamentul este inutil atunci când nu îşi poate atinge scopul și /sau este extrem de costisitor sau cu beneficii incerte- nepotrivite. Lawrence J. Schneiderman &colab. (1990)– un tratament este inutil dacă un pacient nu are capacitatea de a aprecia rezultatele unui tratament medical, dacă tratamentul nu-l face independent faţă de aparatele de menţinere a vieţii sau un tratament care are şanse de succes mai mici de 1 la 100. O astfel de abordare poate fi acceptabilă pentru administratorii sistemului de sănătate, dar nu și pentru medici. Scopul profesiei medicale este tratarea și nu abandonarea pacienţilor. Orice decizie cu privire la pacienţii grav bolnavi trebuie să fie luată în interesul maxim al acestora, şi nu ceea ce este mai… ”convenabil” pentru familie, medici sau spital. Indiferent de argumentele de tip medical, viaţa umana are o valoare intrinsecă, în orice formă a sa, chiar şi în cel mai timpuriu şi nediferenţiat stadiu al existenţei embrionare.

Ajungem astfel la esența problemei. Decizia luată de justiția britanică exprimă o realitate tristă – triumful relativismului și afirmarea unui nou ”umanism”. Secularizarea excesivă, excluderea spiritualității din viața cotidiană,negarea Divinitatii si a sacrului, abandonarea moralei clasice ne pun în situații absurde: creiem mijloace prin care suntem capabili să prelungim viața, dar nu suntem capabili să le utilizăm într-un climat etic. Nu întâmplător judecătorul care a luat aceste decizii este secularist, utilitarist-pragmatic și militant pentru “libertatea” sexuală.

În concluzie, cazul Alfie are toate caracteristicile eutanasiei passive nonvoluntare petrecute într-o țară care nu a legalizat euthanasia. El dezvăluie criza de sens a societății contemporane determinate de abandonarea unor noţiuni esentiale din punct de vedere moral, și anume: sanctitatea vieții și valoarea vieţii. Ştiinţa este poate cea mai mare capodoperă a secolului, dar tot ea a determinat cea mai mare criza contemporană – o criză de sens a științei.

P.S.1: Sper să fie prilej de meditație pentru cei care susțin statul autoritar în domeniul sănătății Niciodată statul nu știe mai bine decât părintele informat și iubitor ce este bun pentru copilul său.

P.S.2: Pentru snobii, care idealizează și idolatrizează societatea post-modernă: prezenta notiță nu constitue o atingere a independența justiției și a statului de drept. Ea este o manifestare omenească de revoltă față de abuzurile la care din motive ideologice închidem ochii.

Autor: Vasile Astărăstoae

Sursa: Vasile Astărăstoae

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Se pare ca aceste spurcaciuni progresiste au preluat “solutia finala” de la nazisti si o aplica acum, “legal”, pe popoarele din Vestul Europei! Mai mult ca sigur, micuțul Alfie a fost executat intr-un ritual masonic-progresist, fiind jertfa adusa Arhitectului lor Suprem, ala cu coarne, coada si miros de pucioasa!
    Trebuie sa intelegem ca Civilizatia Occidentala de azi, fara urma de Dumnezeu, presupune impartirea oamenilor in doar 2 categorii, exact ca-n Imperiul Asirian, de unde au preluat si metodele: elitele si cetatenii de rand, sclavi pe plantatiile celor dintai! Primii au drept de viata si de moarte asupra ultimilor! Micutul Alfie facea parte din a II-a categorie!

  • Este cunoscut faptul ca fiecare fiinta, entitate, creatura, element al naturii, are o legatura unica cu Sursa Creatoare datatoare de viata, energie, din infinitul Univers. Prin urmare, asupra intelegerii unice perfectata la nivel de Sine Divin, nu poate interveni, influenta, nici o entitate pamanteana sau de alta origine. Misiunea lui Alfie a fost indeplinita: moartea nu doare si oricate subiecte s-ar dezvolta pe seama ei, ramane un domeniu de neclintit. Viata este un Dar de la Creator, iar modul in care traim viata, este DARUL nostru catre Creator. Alegerea momentului de trecere in lumea cealalta…In experienta medicala, am avut ocazia sa vad cum se pleaca in lumea de dicolo, cazuri diferite, .fctie de ev. spirituala a fiecaruia dobandita in timpul vietii. Mama mea spre ex. a plecat in mod constient, acceptand si dorindu-si la un moment data plecarea. In alte situatii, desprinderea s-a ef. cu stari de tulburare, manifestari generate de neintelegerea fenomenului, confuzie, spaima. Sfarsitul crestinesc reprezinta acceptarea faptului de a trece prin moartea fizica pt. a ajunge la viata vesnica. Cand hotareste fiecare in dreptul sau in rel. srict personala cu Sinele Divin, e una, si cand ti se hotareste soarta de altii, e altceva, daca e sau nu, solutia potrivita referindu-ma la anumite metode, ritualuri, operatiuni militare, strategice, reglementari specifice fiecarei tari, civilizatii in parte. Tine de o alegere a fiecaruia f.ctie de stadiul ev. spirituale, in op. pers. Perspectiva spirituala. Spiritum Sanctum Reviviscimus.

  • “Mai am un singur dor”, de Mihai Eminescu, Eminovici. De Luceafar, Soare, Cer si Pamant. De infinit …

  • “Cate flori sunt pe Pamant!
    Tot mai multe sunt in Sus.
    O scara dac-as avea,
    M-as urca in Sus pe ea
    Sa duc si eu o lalea!
    Cand apare-un cucubeu,
    M-as ruga frumos de el
    Poate are el o scara
    Sa duc si o lacramioara.
    Cu Speranta n-am vorbit
    Nicidecum nu m-am gandit
    Ca sa-mi dea un fir de ata
    Chiar din ghemul de la viata?
    Sa fac scara nu am cum
    S-ar putea rupe pe drum.
    Am facut si o scarita,
    Pentru pui si puiculite.
    Dar as vrea o scara mare
    Sa ma urc mereu la soare
    Poate rasadesc o floare
    Floarea cea nemuritoare,
    Curcubeul in culori
    A iesit de dupa nori
    Nici un semn nu mi-a facut
    Sa-mi dea scara-n imprumut
    Si a disparut in zare
    Fara a-mi duce nici o floare.
    Poate bine a facut
    De le-a lasat pe Pamant
    Sa-nfloreasca doar cand vor
    Ocrotite de un nor,
    Eu cu florile vorbesc
    Si pe toate le iubesc,
    Noptile cand nu am somn
    Vine repede un dor
    Si-mi sopteste la ureche:
    “Lasa, Marioara, trece!”

    “Scara mea”, scrisa de mama mea, iubita mea, lumina mea, lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat. Crezul.
    Si da, i-am inteles dorul, acceptat tainica plecare, nemurirea.

  • …in urma cu cativa ani, in luna mai, inmormantata intr-o ZI SFANTA DE INALTARE, de Hram Imparatesc…