Analize și opinii

Ura! Dragi români, aveți liber la fitness și piscină

Klaus Iohannis este mai lipsit de mesaj politic decît în situațiile în care spune prostii. În ieșirea sa cu vînzarea Ardealului a vrut să ne arate că este un patriot român. Abia a izbutit să ne convingă de contrariul. Drept pentru care președintele și-a reluat rolul de cuc, de crainic al relaxărilor din calendarul pandemiei. Bietul de el, cînd este vorba de un proiect de țară, de un ideal, se bîlbîie ca un Cațavencu de origine teutonă.



Cînd este vorba de măsuri stupide, este mai riguros ca un căprar! Distanța socială, spălat pe mîini, drepți, mărimea grupurilor să nu depășească enșpe persoane cu copii cu tot șamd. Președintele se simte în largul său mai ales cînd, cu morga sa de bîrnă la microfon, ne anunță înlesniri, facilități, relaxări, concesii sau chiar ne face urări de Anul Nou și de Paști. Exact ca milițianul sau ca activistul care dă de la el și cînd îți zice La Mulți Ani!

Încercați să realizați ce fel de vremuri trăim dacă președintele României întrerupe toate programele de televiziune și de radio pentru a face asemenea anunțuri istorice. Gata, din 15 iunie dăm drumul la malluri! Dar fără restaurant și locuri de joacă! Încerc să-mi imaginez cum ar fi fost dacă România ar fi fost un regat? Ar fi ieșit regele sau regina să anunțe:

Dragi români, bla-bla-bla! 

„Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-schoolurilor, a grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați”.

Nu-mi permit să-mi imaginez că Împăratul Japoniei, Regina Angliei sau a oricărui alt regat ar fi înfruntat penibilul situației de a face un asemenea anunț!

Stiți ce s-a întîmplat? Lui Klaus Iohannis a început să-i placă la nebunie ieșitul la oră fixă și anunțurile pozitive de ochii lumii! A început să fie invidios pe Raed Arafat, pe Nelu Tătaru sau Alexanu Rafila (Adrian Streinu Cercel fiind mai nou trecut la categoria ”mucles”). Pandemia a lansat în România profesii de tot soiul, de la expert în tuse pe bulevard, la părerist sanitar, de la specialist în contaminare, la strateg de paturi goale, de la filosof al circulației virusului, la gînditori ai spălatului pe mîini și ai acoperitului gurii și nasului cu o cîrpă sau cu un paravan transparent. Au apărut și sute de experți în optimism și lansatori de vești bune. Ghicitori ai datei la care va apărea vaccinul și doctori în „va fi bine!”. Și după ce au halit sute și mii de ore de popularitate, s-au instalat și în poziția de profeți sau ghicitori în stele ai relaxării!

-„Mai întrebați și mîine, dragi români, fir-ați ai dracului!” (pare a fi fost uneori sensul unor răspunsuri! ).

Cum să rateze Klaus Iohannis o asemenea halcă de apariții televizate? Cum să rateze Raed Arafat poziția de comandant al situației de frică în care a fost scăpată (sau împinsă) populația? La un moment dat, „comandantul” acestui balamuc medical a ajuns să fie extrem de preocupat de ce lumea pe Facebook îl numește „Arahat!” Sunt convins că nici acum nu înțelege de ce!
Fac parte dintre cei care l-au apărat pe Raed Arafat, dar trebuie să mă înscriu și între cei care cred că pe părintele SMURD-ului l-a cam luat valul! El și-a pus semnătura de „comandant” (ce prostie!?) pe ordinul cu faimoasa operațiune privitoare la spitale de sprijin și pe suspendarea activității spitalelor pentru alte intervenții decît COVID 19.

” Art.1 Pe toată perioada stării de urgență, se suspendă internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare publice și private, precum și consultările și tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile”

Înțelege Raed Arafat că acest ordin de comandant (care îi subliniază o statură militară!) și pe care îl reproducem în facsimil îl poate transforma în responsabil de cazurile unor oameni al căror diagnostic s-a înrăutățit sau au ajuns, mai repede, la un sfîrșit tragic? Nu există? N-a auzit? Nu s-a gîndit niciodată la cei suferinzi care așteptau un spital deschis și un medic? La cîte apariții a avut pe micul ecran nu s-a gîndit niciodată la utilitatea sau la inutilitatea spitalelor de suport? Nu știu ce ascunde numărul mare de spitale goale și de spitale improvizate pe te miri unde. Afaceri? Propagandă? O frică nebună de proporțiile pandemiei? Un amatorism pompieristic? O exagerare prostească?

Începe relaxarea, zice Bîrna națională! Eu spun că încă n-a început decontul!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

 

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In fruntea Rmaniei avem nevoie de un presedinte integru,fara dosare PENALE si care este capabil sa gandeasca!