Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

U.E ”împinge” corporațiile să pună stăpânire pe agricultura Europei

stop the land grab stickers 150x150 U.E ”împinge” corporațiile să pună stăpânire pe agricultura Europei“Suprafeţe mari de teren din Europa sunt ‘acaparate’ de companii mari, de speculatori, cumpărători străini bogaţi şi fonduri de pensii, într-un mod similar cu situaţia întâlnită în ţările aflate în curs de dezvoltare”, scrie ziarul The Guardian publicând rezultatele unui nouraport privind deţinerea de terenuri agricole. Studii realizate de numeroase organizaţii, inclusiv de Transnational Institute şi de Via Campesina, sugerează că fermierii locali sunt eliminaţi de pe piaţa tranzacţiilor cu terenuri din cauza intensificării, în ultimii zece ani, a achiziţiilor de terenuri de către “corporaţii chineze, fonduri suverane bogate şi fonduri speculative din Orientul Mijlociu, de oligarhi din Rusia şi companii imobiliare specializate în tranzacţii cu terenuri agricole” atrase de subvenţiile consistente oferite latifundiarilor prin intermediul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

”Jumătate din totalitatea terenurilor agricole din spaţiul UE se concentrează în prezent în 3% din fermele mari care au suprafeţe de peste 100 de hectare. În unele state membre ale Uniunii Europene, ponderea deţinerii de terenuri este la fel de inegală cum este în Brazilia, Colombia şi Filipine. […] Companii chineze s-au mutat masiv în Bulgaria, iar grupuri din Orientul Mijlociu au devenit foarte active în România. […] Concentrarea deţinerii de terenuri se intensifică. În Germania, cele 1,2 milioane de grupuri latifundiare din perioada 1966-1967 s-au redus la doar 299 100 de ferme în 2010. […] În Andaluzia (Spania), numărul fermelor s-a redus cu peste două treimi, ajungând sub un million în 2007. În anul 2010, 2% dintre proprietarii latifundiari deţineau jumătate din suprafeţele de terenuri”, scrie The Guardian.

STUDIUL INTREG AICI(pdf).

Raportul citat sugerează că ”aşa cum se întâmplă în multe ţări aflate în curs de dezvoltare, există o puternică opoziţie faţă de ‘acapararea’ terenurilor în Europa. Au existat cazuri în care membri ai unor comunităţi au ocupat terenuri. În Andaluzia, fermierii rămaşi fără pământuri ocupă terenurile în mod colectiv şi le cultivă. În Viena, tinerii ocupă terenurile fertile din mediul urban”.

Sursa: NewsInfo1000

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Americanii de la Chevron si canadienii de la Gold Corporation cauta sa puna stapanire pe subsolul Romaniei.In special cei de la Chevron pun stapanire pe motiv ca extrag gaze de sist.Dar nu asta este adevarul;ei introduc substante(reziduuri) toxice de la centrale nucleare contaminand zonele unde au raza de actiune.Prin contaminarea cu reziduuri toxice in acele zone nu va mai exista nimic bun(pamantul,apa,aerul)punctele vitale.