Analize și opinii

Triunghiul Ponta-SRI-Ghiță. Cum a fost zguduită România de mâna lungă a serviciilor de informații

Am citit și am urmărit o parte a reacțiilor care au fost generate de descrierea nopții de 6 spre 7 decembrie 2009, ziua turului doi al alegerilor prezidențiale.

ponta-ghita

2009 – Noaptea Generalilor

Gabriel Oprea – deputat independent. Fusese eliminat din PSD ca urmare a conflictului cu gruparea Cătălin Voicu – Marian Vanghelie, miza bătăliei fiind controlul asupra Ministerului de Interne. Mai exact, asupra serviciului de informații al Ministerului de Interne.

În prima fază, Gabriel Oprea a câștigat, dar după numirea lui Virgil Ardeleanu în fruntea acestuia a fost silit să demisioneze.
A crezut mult în victoria lui Traian Băsescu, fiind un membru important al grupării (din afara scenei politice) care l-a susținut pentru un al doilea mandat.

Fusese amenințat de gruparea mai sus menționată că, în cazul victoriei lui Geoană, are deja pregătită o celulă la Rahova.

Laura Codruța Kovesi – Procurorul General al României. Era vizată direct de demitere în cazul victoriei lui Mircea Geoană, acesta anunțând într-un interviu acordat Mediafax cu câteva zile înaintea ultimului tur de scrutin că are de gând să o schimbe.

„Doamna Kovesi a fost contestată de CSM. A fost pusă acolo cu forţarea regulii de desemnare a unui înalt demnitar”, a susţinut Mircea Geoană în acel interviu. Întrebat dacă o va schimba din funcţie pe aceasta, Geoană răspunde: „Probabil că da”.

Singura ei șansă era să învingă Traian  Băsescu!

Laura Codruța Kovesi avea la acel moment relații apropiate cu cei prezenți, în special cu Florian Coldea și Gabriel Oprea. De altfel,
în momentul detașării ei la Bruxelles, vorbea des la telefon cu cei doi, încă o dovadă că vorbim despre relații ce ies din sfera instituțională.

Florian Coldea – prim-adjunctul directorului SRI. Ridicat din gradul de maior până la acela de general cu trei stele, depindea în totalitate de victoria lui Băsescu. Mai ales că fusese anunțat și el că i se pregătește un post de ambasador în Sudan.

Între cele două tururi de scrutin avusese o convorbire telefonică cu generalul Mitică Iliescu, unul din oamenii importanți din angrenajul informativ al PSD căruia îi ceruse un soi de sigurări că nu i se va întâmpla nimic. Nu i s-au dat. Este evident de ce Coldea avea nevoie de o victorie a Președintelui.

George Maior – directorul SRI. Ca urmare a relației personale bune cu Mircea Geoană era singurul demnitar din acea noapte care nu cred că avea motive să se teamă. Numai că, în mod cert, nu avea cum să rămână directorul SRI, ci urma să se întoarcă în diplomație, cel mai probabil.

Vasile Dâncu – fusese implicat în realizarea sondajului de opinie care a dat cel mai exact rezultat din istoria sondajelor: 50,4 la sută în favoarea lui Băsescu. O mică eroare, de 0,06 la sută față de numărătoarea oficială.

Sistemul relațional

Am promis că voi începe să explic care au fost relațiile între Victor Ponta – Sebastian Ghiță – George Maior – Florian Coldea. Așa cum precizam în materialul anterior, Victor Ponta a ajuns președinte al PSD în 2010, fiind susținut de Sebastian Ghiță, care intrase într-o relație instituțională cu SRI încă din 2007, iar întruna de prietenie cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, din 2009.

Partidele de tenis Maior – Dragnea – Ponta – Coldea, cu Oprea și Dâncu, uneori, îl aveau ca spectator, din când în când, și pe Sebastian Ghiță. Reuniunile de la K 2 și T 14 la care participa și Laura Codruța Kovesi îi aduna pe toți, după cum chefurile de la podgoria lui Ghiță au rămas în amintirea tuturor.

Astăzi, voi relata două episoade legate de guvernarea lui Victor Ponta.

ILIE SÂRBU, socrul lui Victor Ponta, apărat de Ghiță, Maior & Co de furia DNA!

În 15 octombrie 2014 s-a derulat un episod care a atras atenția tuturor, fiind implicat direct socrul lui Victor Ponta. Ca urmare a unui dosar instrumentat de DNA Brașov, doi grei ai PSD au fost aduși la audieri, Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu. Repet, nu era un eveniment obișnuit, fiind în plină campanie electorală prezidențială, iar Victor Ponta era candidatul PSD. Iar socrul său era prezentat la știrile de la ora 08.00, în breaking news, ca fiind adus la sediul DNA! O lovitură teribilă…

Unora, puțini de altfel, le-a atras atenția un mic amănunt: liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ajuns, miercuri dimineață, alături de un avocat, la DNA Brașov. Numai că a coborât dintr-o mașină înmatriculată pe numele uneia din firmele lui Sebastian Ghiță.
„Ca atare, Ilie Sârbu – tata-socru’ a fost ieri (miercuri 15 octombrie – nr.) la DNA Brașov cu mașina/limuzina personală a lui Ghiță. Un BMW B-XXX-ASG”, scria jurnalista Sorina Matei.

O mașină care era legată de Sebastian Ghiță l-a adus pe Ilie Sârbu la DNA Brașov? Ce-i în neregulă cu asta? Cam tot!

Au început să fie înroșite telefoanele La DNA Brașov, unde au avut loc audieri într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri, Viorel Hrebenciuc fusese adus de la București la DNA Brașov cu o mașină a Jandarmeriei și însoțit de anchetatori. Ca orice
suspect, căruia DNA îi rezerva o doză de celebritate. Deci, jandarmi, mandat, televiziuni, tratamentul rezervat suspecților de 5 stele.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Ilie Sârbu, însă de la cel mai înalt nivel al Operațiunii „Noi suntem Statul” s-a intervenit de hotărât la Laura Codruța Kovesi pentru a nu permite punerea acestuia într-situație umilitoare. Se pare că cel care a aflat primul informația, prin intermediul unor ziariști, a fost Sebastian Ghiță, care i-a alertat George Maior, șeful SRI, pe Victor Ponta. Au început să fie înroșite telefoanele.

Greu de spus dacă, așa cum bănuia Victor Ponta, cel care îl „lucra” era Florian Coldea în tandem cu șefa DNA, dar rezultatul în planul imaginii avea să fie dezastruos. Mai ales că, așa cum s-a dovedit ulterior, persoana extrem de importantă care a intervenit și al cărui nume îl păstrez încă sub rezerva anonimatului, a avut suficientă autoritate asupra Laurei Codruța Kovesi pentru a obține schimbarea modalității de prezentare la DNA.

De la mașina Jandarmeriei la mașina lui Ghiță. Drumul spre DNA Brașov 

De ce apare tot Sebastian Ghiță? Pentru că era unul dintre oamenii săi de încredere! Iar aici nu vorbim despre Victor Ponta…

Ținând cont de faptul că drumul între București și Brașov se parcurge în două ore, este de presupus că plecarea a avut loc la ora 06.00, deci fie s-au prezentat jandarmii cu mandat de aducere și au fost întorși din drum, fie mașina lui Ghiță l-a preluat pe traseu pe liderul senatorilor PSD, ducându-l într-o manieră decentă la audierea de la Brașov.

Asta dacă ar fi fost luat de la București. Dar, așa cum am aflat ulterior, senatorul PSD Ilie Sârbu a fost preluat, ca și Viorel Hrebenciuc, de la Timișoara, iar pe drumul spre DNA Brașov a fost schimbat mijlocul de transport. Dosarul se află în cercetare Ilie Sârbu a ieşit de la DNA Braşov după mai puţin de o oră, el spunându-le jurnaliştilor că nu a fost audiat, fără a face alte declaraţii. Ciudat, nu?

A fost reală supoziția lui Victor Ponta că se urmărea compromiterea lui? Nu pot adăuga decât faptul că și în acest moment, la trei ani de la deschiderea acestui dosar, cauza s-a disjuns, iar cel pe numele lui Ilie Sârbu se află încă în cercetarea DNA, deși  „colegul” său Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată.

Mai mult, s-a dovedit că stenogramele care au stat la baza dosarului de la DNA Brașov au fost falsificate, prin înlocuirea unor cuvinte, transcrierile fiind realizate de SRI și certificate, fără o minimă verificare, de către procurorii DNA.

„Au fost analizate numai o parte din erori” 

Iată ce spunea judecătorul ICCJ care a analizat stenogramele DNA-SRI din dosarul în care au fost aduși cu mandat la DNA Brașov, Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc: „În ceea ce privește amploarea sau cantitatea erorilor incluse în transcrierile certificate, judecătorul constata că în procesele verbale sunt multiple erori, petenții invocând aproximativ 1.000 în 19 procese verbale (484 clipuri, video sau audio). De asemenea, se constata că în cuprinsul ordonanțelor au fost analizate numai o parte dintre aceste erori.

În ceea ce privește natura erorilor se pot identifica: înlocuiri de cuvinte; omisiuni de replici, cuvinte, sintagme; introducere de cuvinte, sintagme ori chiar propoziții intregi; amalgamarea interlocutorilor ori replicilor; modificarea sensului prin semne de punctuație”.

Procurorul DNA a menționat că a solicitat de la SRI Brașov sprijin „în vederea redării în formă scrisă a interceptărilor, iar apoi, după ce a primit de la SRI notele de redare alături de fișierele audio-video a procedat, alături de ofițerii de poliție judiciară, la certificarea proceselor-verbale de redare. A făcut-o, însă, „fără a compara procesele-verbale cu înregistrarea din cauza lipsei timpului, celeritatea fiind impusă de starea de arest a mai multor persoane”.

Cu alte cuvinte, falsificarea stenogramelor a fost făcută de către SRI…

Poate că Victor Ponta avea dreptate!

ACESTE DEZVĂLUIRI ÎN PRIVINȚA DOSARULUI DE LA BRAȘOV VOR PROVOCA MULTĂ SUPĂRARE ȘI O SĂ LE VEDEȚI CONTESTATE.

ÎNTRUCÂT, CA ȘI ÎN CAZUL „SUFRAGERIEI LUI OPREA” DIN 2009 VOR RIDICA URMĂTOARELE ÎNTREBĂRI: 

1. CINE A LUAT DECIZIA CA MANDATUL DE ADUCERE CU CARE JANDARMII L-AU RIDICAT DIN TIMIȘOARA PE SENATORUL ILIE SÂRBU SĂ FIE ÎNLOCUIT CU O DEPLASARE CU UN AUTOTURISM PRIVAT? POSIBIL, LAURA
CODRUȚA KOVESI…

2. CINE A INTERVENIT LA ȘEFA DNA PENTRU A OBȚINE ACEASTĂ DEROGARE FĂRĂ PRECEDENT: SEBASTIAN
GHIȚĂ, VICTOR PONTA, GEORGE MAIOR SAU FLORIAN COLDEA? 

REALITATEA TV, atacată de Ponta, apărată de Coldea

Controlul asupra mass-media a constituit o miză importantă, iar televiziunile de știri au reprezentat întotdeauna câmpul preferat de bătaie al politicienilor. Un caz special a fost cel al Realității TV. Trecută de la Sorin Ovidiu Vîntu, după perioada de management asigurată de Sebastian Ghiță, la grupul Cozmin Gușă – Maricel Păcuraru, televiziunea de știri a devenit anti-Ponta în 2014.

Iar Sebastian Ghiță care crease o nouă entitate, România TV, a devenit unul din cei mai aprigi adversari ai acestora.

Față de momentul anului 2009, când Laura Codruța Kovesi își punea problema punerii la punct a Realității TV, la momentul descris mai jos, SOV intrase în pușcărie, cedase managementul succesiv lui Elan Schwarzenberg, iar apoi cuplului Păcuraru-Gușă. Care în alegerile prezidențiale din 2014 jucau de partea PNL, Crin Antonescu, ulterior a lui Klaus Iohannis, ceea ce-l enerva teribil pe Victor Ponta, devenit prim-ministru și candidat la președinție.

Situația acesteia, la fel ca a majorității presei, nu era deloc roză, chiar vreau să precizez că nu acuz nici una din părți pentru întâmplările pe care le voi relata. În urmă cu aproape 6 ani, pe 7 septembrie 2011, judecătorul sindic Mariana Moncea de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea debitoarei şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva REALITATEA MEDIA SA, deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru REALITATEA TV şi REALITATEA FM.

„Al cărui câmp tactic este mai tare!”

Procedura normală de insolvență nu poate depăși 5 ani, dar Realitatea TV emite în continuare! Pare la fel de ciudat, nu? 

În realitate, în 2014 și 2015, aici a avut loc un conflict latent între premierul Victor Ponta și primadjunctul SRI Florian Coldea.

O luptă a influențelor, după principiul: „Al cărui câmp tactic este mai tare!”. 

A fost cel al lui Florian Coldea.

Așa cum ne-a confirmat o sursă din apropierea imediată a premierului: „Ponta s-a contrat cu Coldea pe tema Realității TV. Au fost discuții în cadru neoficial. Ponta îi reproșa acestuia că protejează Realitatea TV, permițând continuarea procedurii de insolvență în afara legii. Coldea îi spunea că nu-i normal ca Realitatea TV să dispară, că nu-i normal ca Ghiță să aibă atâta putere mediatică. Și a câștigat Coldea”.

Un armistițiu de scurtă durată 

Trebuie spus că a existat și un armistițiu între Victor Ponta și Realitatea TV, mediat de Gabriel Oprea care a încercat să-l împace
pe Cozmin Gușă cu premierul. Numai că acesta a fost de scurtă durată.

În acest context, nu mai are rost să dezvolt amenzile date de CNA, deciziile președintei CNA Laura Georgescu…

Premierul Victor Ponta nu a cedat, iar una din instituțiile aflate în subordinea sa, ANAF, a sesizat, în aprilie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalități și nereguli în dosarul de insolvență al Realitatea Media, compania-mamă a postului Realitatea TV, companie care, după 4 ani de la deschiderea procedurii insolvenței, „este lăsată să-și continue activitatea, acumulând datorii noi (…)”, iar șansele creditorilor de a-și recupera măcar parțial creanțele „sunt deja compromise”, după cum menționa un articol publicat de Hotnews.

ANAF acuza, exemplificând prin situația creditorului GMG Media Box, „protejarea anumitor creditori în detrimentul altora”. Iar instituția prezintă și cauzele care, în opinia sa, au dus la situația actuală:

– peste 35 de hotărâri ale judecătorului sindic au fost casate sau modificate de instanța superioară;

– „Curtea de Apel a reținut (…) că judecatorul sindic ia decizii ilegale”;

– Judecătorul sindic „acordă termene foarte lungi pentru soluționarea aspectelor esențiale în procedură”;

– „Sunt luni întregi în care activitatea debitoarei nu este supravegheată în niciun fel”;

– „procedura de comunicare a cererilor ce urmează a fi judecate este nelegală”.

Consultând avocații părților implicate în acest dosar, care au dorit să rămână anonimi, am obținut în unanimitate aceeași părere, sintetizată de unul din ei: „Ceea ce s-a întâmplat în acest dosar este halucinant! Orice decizie lua judecătorul sindic în disprețul legii, noi o atacam la Curtea de Apel, câștigam, dar nu obțineam nici un rezultat. Termenul următor de judecată era identic,
ignora deciziile Curții de Apel, deși nu avea nici un drept… Nici un judecător nu procedează așa decât dacă are o protecție foarte
mare!”.

Iar judecătorul sindic din acest caz părea sigur că o are! 

Mai ales că lucrurile au rămas în același punct, iar „câmpul tactic” își dovedise eficiența. 

Ponta vorbește despre insolvența „Realitatea Media”

Victor Ponta nu renunță și în septembrie 2015 revine cu o postare pe Facebook în care menţionează că sunt patru ani de când SC „Realitatea Media” SA a fost declarată în stare de insolvenţă şi că a acumulat datorii şi în acest interval.

„La momentul declarării insolvenţei, datoriile către Bugetul de stat consolidat erau în sumă de 36,04 millioane RON. La 4 ani de la acel moment, respectiva societate nu doar că nu a plătit nimic din datorie, dar a acumulat în plus 56,59 milioane de RON (neplătind

nimic din datoriile curente pe care orice altă firmă sau persoană fizică le achita conform legii).  În total, datoriile actuale către bugetul de stat consolidat sunt azi de 92,63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) şi în fiecare zi se acumulează noi sume!”, a susţinut
premierul.

Mai mult, Ponta spunea că cei de la Realitatea TV se laudă cu sprijinul PNL. Numai că nu-l mai asculta nimeni…

Operațiunea „Noi suntem Statul!” își găsise un nou obiectiv ambițios.

Nu am relatat aceste două evenimente fără o intenție de a le lega între ele. O voi face în episodul următor. Atunci vom discuta și mai în amănunt despre modul în care Sebastian Ghiță a fost o piesă importantă a Operațiunii „Noi suntem Statul!” și cum a fost eliminat.

Autor: Dan Andronic

Sursa: Evz.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu