Analize și opinii Cultură și Familie

TOT CE SE INTAMPLA IN SISTEMUL SANITAR ESTE BAZAT PE MINTIREA CETATEANULUI

cacoveanu_spital_judetean.jpgAdrian Cacovean, medic primar de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, este dezamăgit de direcţia în care se îndreaptă sistemul sanitar românesc, în general, dar şi cel vâlcean. El este de părere că, atâta timp cât banii destinaţi sănătăţii se folosesc în alte scopuri, fiind daţi spre administrare Ministerului Finanţelor sau folosiţi pentru a finanţa şi sistemul privat, în detrimentul celui public, bolnavii vor fi cei dezavantajaţi. Cacovean este convins că desfiinţarea caselor şi direcţiilor de sănătate nu va aduce nici o schimbare bună în sistem, iar modernizarea spitalului nu este văzută decât ca o spoială exterioară, problema de fond nefiind rezolvată. Medicul vâlcean este convins că bolnavii vor muri în continuare la Vâlcea, dar vor muri într-un spital mai frumos.

Impact real: Cum a ajuns medicul Adrian Cacovean la Vâlcea?
Adrian Cacovean: Am absolvit Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, iar rezidenţiatul în chirurgie cardio-vasculară l-am făcut timp de şapte ani la Fundeni. Am avut post la Petroşani, unde am făcut naveta trei ani, iar Râmnicu Vâlcea a fost un oraş în drumul meu spre Bucureşti. A fost un oraş intermediar, prin care am redus distanţa de navetă, unde am familia şi casa. N-a fost o alegere care a venit din partea mea, a fost o solicitare a medicului Dubinciuc, şeful Secţiei de Dializă pe vremea aceea şi managerul spitalului, care a vrut să aibă un chirurg vascular la Vâlcea, pentru a se rezolva problema fistulelor arterio-venoase de angioacces pe care le făceam de pe vremea când eram rezident. Prin anul doi de rezidenţiat existau la Fundeni pacienţi veniţi de la Vâlcea să-şi facă fistulă pentru dializă, care stăteau o zi şi plecau fără fistulă. Veneau peste o săptămână, stăteau iar o zi pe culoarele Fundeniului şi plecau fără fistulă. Într-o zi, un pacient m-a abordat, spunându-mi că are nevoie de o fistulă şi am făcut acest lucru pentru trei pacienţi într-o singură zi. Oamenii au fost foarte mulţumiţi, iar, ulterior, toţi pacienţii de la Vâlcea, pe vremea când eram rezident, solicitau trimiterea spre mine, lucru care s-a concretizat în faptul că făceam toate fistulele de la Vâlcea. Ca să fie mai uşor pentru ei, veneam în week-end de la Bucureşti şi făceam fistulele pentru trei sau patru pacienţi; aşa a apărut apropierea. În timpul rezidenţiatului m-am şi căsătorit cu o fată din Vâlcea, aşa că am început să pun bine piciorul în Râmnicu Vâlcea.

Impact real: Cum este să practici chirurgia vasculară la Vâlcea?
Adrian Cacovean: Să fii chirurg la Vâlcea este, probabil, la fel ca în orice alt oraş în care se face chirurgie, în orice alt spital judeţean din ţară. Există compartimente de chirurgie vasculară peste tot în ţară, care sunt făcute în cadrul secţiei de chirurgie generală. Este un proces iniţiat în urmă cu vreo 15-20 de ani, când s-au înfiinţat primele compartimente de chirurgie vasculară din ţară. Este un sistem de organizare care are şi avantaje, dar mai mult dezavantaje. În momentul în care ai un compartiment de chirurgie vasculară, patologia diferă foarte mult de patologia chirurgicală generală. Diferă ca modalitate de abordare, este o altă specialitate. Spre exemplu, dacă în chirurgia generală este scos orice fel de organ bolnav, în chirurgia vasculară singura operaţie în care nu construieşti ceva este operaţia de varice. În rest, chirurgia vasculară este una de reconstrucţie.

Impact real: Spuneaţi că acest compartiment de chirurgie vasculară nu este de sine stătător. Aţi întâmpinat probleme din cauza aceasta, în timpul intervenţiilor chirurgicale?
Adrian Cacovean: Funcţionarea compartimentului de chirurgie vasculară este amestecată în cadrul secţiei de chirurgie generală. Nu avem sală proprie, avem una care este comună cu cea de neurochirurgie şi sunt acum trei chirurgi pe o singură sală. Nici personalul de la sala de operaţie nu este de sine stătător. Dacă stai şi analizezi structura spitalului, există destule paturi care nu sunt folosite corespunzător, adică sunt secţii cu paturi goale. Este încă foarte mare dezordine în ce priveşte programul şi responsabilitatea mergerii la sală. Sunt încă foarte multe orgolii personale şi există o lipsă de ierarhie în cadrul compartimentului, generată de conducerea spitalului.

Impact real: În sistemul sanitar, cel puţin după Revoluţie, există promisiunea unor reforme care, din păcate, nu ajung niciodată la implementare. Care credeţi că este cauza menţinerii sistemului la acest nivel?

Adrian Cacovean: Tot ce se întâmplă în sistemul sanitar este bazat, după ‘89, pe minţirea cetăţeanului, prin nerecunoaşterea şi nerespectarea proprietăţii private şi prin nerespectarea dreptului la sănătate. Fondul de sănătate este o proprietate privată, dar, după atâtea reforme survenite după ‘89, sistemul sanitar a ajuns să se îndepărteze din ce în ce mai mult de scopul pentru care a fost creat, adică asigurarea şi menţinerea stării de sănătate a populaţiei, şi asta din mai multe motive, în primul rând, prin spolierea de bani direct din bugetul Ministerului de Finanţe şi completarea găurilor din buget din fondul de sănătate. Ce rămâne în sistem este greşit administrat. Contribuţia la fondul de sănătate, neintrând la buget în mod real, noi suntem cei păcăliţi. Fondul de sănătate a fost trecut la Ministerul Finanţelor şi acolo se pierde urma banilor. Fondul naţional de sănătate este autoregenerabil. În fiecare lună, banii aceştia, dacă ar rămâne la Casă, imediat ar fi bani vizibili în sistemul sanitar. Ar fi astfel bani de medicamente şi de salarii, ar fi bani de personal şi pentru angajări. Încă o păcăleală este legată de faptul că jumătate din aceşti bani se dau către privaţi şi jumătate către stat. Aici intervin, practic, luptele între privaţi.

Impact real: Este sistemul de sănătate privat în avantaj acum, faţă de cel public?
Adrian Cacovean: Care este mai puternic şi dă şpagă mai mare primeşte servicii. Este o concurenţă neloială între sistemul privat şi cel de stat. N-am auzit ca vreun privat să nu-şi primească decontarea pentru RMN, pe tomograf, pe analize, pe internări, în timp ce spitalul de stat a ajuns să facă un număr de internări, iar Casa să-i deconteze jumătate, deoarece managerul spitalului a făcut contract prin care a înjumătăţit numărul de decontări. Eu n-am auzit să existe alt stat care adună nişte contribuţii, care pune taxe şi care ajunge să rămână, totuşi, cu bani în sistem de la Ministerul Finanţelor. Sunt practic nişte resturi, iar resturile care rămân se împart, la ora actuală, între sistemul de stat şi cel privat. Eu n-am auzit ca, într-o ţară, statul să colecteze bani de sănătate pentru alte Case decât cea de stat. Pe noi nici nu ne întreabă dacă suntem de acord ca aceşti bani care ajung în sistem să fie distribuiţi şi instituţiilor de sănătate private sau la stat.

Impact real: Cum apreciaţi intenţia Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a caselor de sănătate judeţene şi a direcţiilor de sănătate publică?
Adrian Cacovean: Dintre cele patru mii de posturi care vor a fi desfiinţate, nu se va aduce un plus de bani în sistemul sanitar, nu se va rezolva nici o problemă, doar se va centraliza şi concentra sfera de influenţă a privaţilor şi a tuturor afacerilor care sunt în sistemul sanitar şi prin care cheltuiesc în jur de patru miliarde şi ceva de euro: atât este piaţa în sistemul sanitar în România. Rechinii mari îi vor înghiţi pe cei mici şi probabil că spitalele private vor primi mult mai mulţi bani decât până acum. Casa Naţională de Sănătate se pare că, până acum, n-a reprezentat interesul spitalelor din sectorul de stat, ci a început să-i pese mai mult de sistemul privat. Drept consecinţă, casele judeţene vor fi desfiinţate, se vor desfiinţa şi direcţiile de sănătate publice, dar nu se va întâmpla nimic, de fapt, în sistem, vor pleca în continuare medicii şi va fi dezordinea şi mai mare decât până acum.

Impact real: Introducerea sistemului de coplată la externare poate fi o soluţie pentru domeniul sanitar sau trebuie privită doar ca o dovadă a neputinţei de a face reformă?
Adrian Cacovean: Coplata este o măsură care nu va rezolva absolut nimic. Nu va putea să peticească nici cu a mia parte lipsa din sistem. Este ca un fel de palmă care i se dă asiguratului, căruia i se fură banii, i se cheltuie fără să fie întrebat cum şi i se mai dă şi un bobârnac, la final. Este o mitocănie.

Impact real: Spitalul Judeţean Vâlcea va fi reabilitat în următorii ani cu bani europeni. Din punctul de vedere al unui medic, consideraţi oportună această investiţie?

Adrian Cacovean: Spitalul îşi va schimba faţa, va arăta frumos, dar se vor petrece aceleaşi lucruri: se va muri într-un spital frumos! Altă problemă nu se rezolvă. Faptul că există un grup sanitar nu rezolvă problema circuitelor din spital, a medicamentelor şi a modului de organizare şi funcţionare a spitalului. Dimpotrivă, vor fi mai puţine paturi şi vor fi chiar şi posturi de medici care nu vor mai putea fi acoperite, pentru că trebuie să asiguri pentru fiecare medic şi fiecare disciplină un număr de paturi. Cu 30 de milioane de euro se putea face un spital care să înglobeze toate spitalele existente şi disparate. Se putea face un spital organizat de la început, de la zero. Cred că este mai bine să procedezi aşa decât să peticeşti actualul spital făcut pe acelaşi model în toată ţara, fără cap şi care nu corespunde în nici un fel normelor de desfăşurare a actului medical. Vom avea o clădire frumoasă, dar cu mai puţine paturi, atât!

Impact real:
Sistemul sanitar merge spre o dezordine şi mai mare, în acest moment. Cum vedeţi viitorul acestuia?

Adrian Cacovean: Toate reformele au însemnat, de fapt, redistribuiri de sfere de influenţă. Nu văd un viitor în această privinţă. Degringolada şi ritmul degradării se vor accelera, mai ales că pleacă cei mai buni medici, cei mai buni asistenţi. Cei care rămân, fie o fac pentru că nu vor să plece, fie pentru că nu au capacitatea: sunt în vârstă şi nu mai merită să plece. Va merge din ce în ce mai rău. Până nu se va recunoaşte fondul de sănătate şi până nu se va respecta ca un fond privat şi dat în administrarea unor case naţionale de sănătate sau dând posibilitatea oamenilor să-şi aleagă casa privată de sănătate la care să cotizeze, nu se va întâmpla decât o degradare a sistemului.

Autor:Octavian ANINIŞ
sursA: impactreal.ro