Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Studiu columbian: Mari banci occidentale se imbogatesc din traficul cu cocaina.

ELITELE AU FACUT BANI GREI DIN DROGURI IN TRECUT. Credeti ca au renuntat? DE CE SISTEMUL DOAR SE FACE CA DUCE LUPTA ANTI DROG?

În timp ce producţia și consumul de cocaină fac ravagii în ţări din America Centrală, consumatorii drogului din SUA şi Europa ajută economiile dezvoltate să se îmbogăţească din profituri, susţine un studiu realizat de doi economişti de la Universitatea din Bogota. Cercetarea este parte a unei iniţiative a guvernului columbian de revizuire a politicii globale privind drogurile şi de focalizare asupra spălării banilor de către mari bănci din SUA şi Europa, informează cotidianul britanic The Guardian, citat de Agerpres.

„Societatea columbiană nu a avut aproape niciun avantaj economic de pe urma traficului de droguri, în timp ce profituri uriaşe sunt obţinute de reţelele criminale de distribuţie din ţările consumatoare şi reciclate de către bănci care operează fără a fi împiedicate cu nimic de restricţii similare celor la care este supus sistemul bancar al Columbiei”, a declarat unul dintre autorii studiului, Alejandro Gaviria. Co-autorul studiului, Daniel Mejia, a adăugat: „Întregul sistem operat de către autorităţile din ţările consumatoare se bazează pe identificarea traficanţilor mărunţi, cea mai slabă verigă din lanţ, şi niciodată pe urmărirea marilor afaceri sau a sistemelor financiare unde se află grosul banilor”.

Conform Agerpres, analiza cea mai cuprinzătoare şi detaliată până în prezent a „economiei drogurilor” dintr-o ţară – în acest caz, Columbia – arată că 2,6% din valoarea totală a cocainei vândute în stradă rămâne în ţară, în timp ce un procent de 97,4% din profituri este colectat de sindicate criminale şi spălat de bănci din ţările occidentale consumatoare. Profiturile imense realizate din producţia şi traficul de droguri sunt valorificate în principal în Europa şi SUA, mai degrabă decât în state „producătoare” marcate de conflicte, cum ar fi Columbia şi Mexic. Autorii studiului susţin că autorităţile de reglementare financiară din Occident sunt reticente să urmărească în băncile occidentale suma masivă de bani proveniţi din droguri, spălaţi prin sistemele acestora.

Gaviria şi Mejia au evaluat că valoarea cea mai mică posibilă obţinută din comercializarea în stradă (100 de dolari pe gram) de „cocaină netă, după interzicere” produsă în Columbia în anul studiat (2008) se ridică la 300 miliarde dolari. Dar, din această sumă doar 7,8 miliarde rămân în ţară. Mecanismele spălării de bani proveniţi din droguri au fost evidenţiate de cotidianul britanic The Observer anul trecut, după o reglementare rară în Miami, SUA, între autorităţile federale şi banca Wachovia, care a recunoscut transferul de 110 milioane dolari proveniţi din droguri în SUA, dar care nu a monitorizat în mod corespunzător suma de 376 miliarde dolari transferaţi în bancă prin case de schimb valutar mici din Mexic, pe parcursul a peste patru ani.

În contextul în care Marea Britanie a depăşit SUA şi Spania în calitate de cel mai mare consumator mondial de cocaină pe cap de locuitor, ancheta privind banca Wachovia a arătat că o mare parte din banii proveniţi din droguri sunt spălaţi şi prin instituții financiare britanice.

Autor: Ileana Ilie
sursa: capital.ro // saccsiv.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu