Analize și opinii

Sorin Faur: ”La ultimul său test miniPISA, nici Iohannis n-a putut să mărturisească aria cercului. Însă a rîs de ea. In english, desigur.”

Constatăm empiric că testul PISA făcu emofurori. Făcu fiindcă testul PISA din fericire recertifică deja clasicele convingeri îmbălsămante atît ale persoanelor fizice, cît și ale grupărilor psihice care supraviețuiesc propriei mediocrități/ratări prin delegare de (grea) sarcină: vina nu e a individului sau a colectivului mîhnit, ci de vină e, de-a pururi, “țara asta de căcat”.



La aceste categorii, interesantă e de-acum tradiționala orientare politică majoritară cică #dădriapta. Dăcât că această majoritate e cam covîrșitor slujbașă (ca să nu-i zic, lezant, clasă muncitoare bleah) și se comportă ca atare – adică trudnic -, locuieste de regulă la bloc cu chirie (mică), miorlăie că Radetul nu bagă destulă căldură&hot water (doar n-o pune centrală proprie “ca și chiriaș”), n-are bibliotecă, nu trece pragul vreunei biserici dăcât, poate, la nunți, e internaționalistă și eurofederalistă (deși nu a fost încă informată că este așa), s-a activat civic cu aproximativ 12,08 minute în urmă, iar la ultimele alegeri a alergat cu transfigurată precipitare să voteze cu garantul (după ce fu inițiatorul) programului de mare succes “România Educată”, inițiativă care datează din anul de glorie al Guvernului Nepereche și ale cărui rezultate tocmai fură certificate de emotraumatizantul test PISA.

Las’ că, înainte de a face din Sibiu Capitală Culturală Europeană, primarul reales președinte fu un profesor și un inspector școlar de o siderantă – și încă neegalată – eficiență imobiliară. Cu toate aceste remarcabile performanțe #păcultură, adeversarii statului de drept au reținut că la ultimul său test miniPISA nici El n-a putut să mărturisească aria cercului. Însă a rîs de ea. In english, desigur.

Înainte de alegerea și realegerea profesorului de Sibiu președinte, aceeași majoritate dă driapta zguduită acuș de rezultatele testului PISA a votat de două ori la președinție , tare si apăsat, un alt intelectual de amplă suprafață culturală. Că suprafața era amplă o probează fără echivoc rețeaua, ca sa nu zic plasa de trupuri constituită din floarea-boboc&arbore a intelighenției de la noi din județ, care stătu un deceniu strîns unită cu slavă sub trambulinele de pe care ex-președintele tuturor intelectualilor noștri cool executa periculoasele, dar atît de curativele triplusalturi contra corupților din (refren) “țara asta de căcat”.

Din patriotism și niște tandrețe instinctuală, eu aș scuti maturii acestei majorități de o examinare cu test PISA. Ar fi cataclismic pentru naturelurile ei, varză. Prin sondaj, însă, aș supune-o un pic. Selecție din reprezentanți. Am în cap vreo zece nume celebre de emotușati din cauza rezultatelor la testul PISA. Iar atunci cînd nu va trece foarte bine aproape niciunul, iar majoritatea își va certifica propriul analfabetism, pun pariu pe orice că de vină este, a fost și va fi mereu Refrenul: “țara asta de căcat”.

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur Facebook