Analize și opinii

Sorin Faur: “Faptul că în UE politica penală este încă un atribut al suveranității naționale n-a contat deloc pentru desființatorii formali, care argumentează detonarea SIIJ cu jalbele GRECO, MCV!”

Mă sîcîie, ba admit că uneori ating pragul repulsiei vomitive față de agresivitatea umilitoare a ostentației cu care se comit lucruri ce n-ar trebui comise cu niciun chip.



“Noaptea ca hoții” a fost doar o bășinică orală de succes destinată clasei zero a politichiei neaoșe de intersecție a anului 2017. Pîrțulețul nu corespundea prea mult realității pe care se scremea s-o descrie în tușele iadului. Ei bine, după trei ani de la dezastrul civico-politic comis noaptea ca hoții de ciuma roșie, Guvernul Șică tocmai a decis noaptea ca hoții desființarea SIIJ prin adoptarea unui memorandum(!) inițiat de numitul Predoiu Cătălin, ministrul resortului.

Că secția penală pentru magistrați era condamnată cu executare devenise limpede cleștar; acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care puterea executivă trebuia urgent preluată de curenții executanti ai respectivei sarcini.

Deși nu s-a ilustrat prin nimic, SIIJ putea fi oricînd un detonator de explozii incontrolabile datorită realei sale independențe față de politic. Nu poți lăsa așa ceva în viață. Cu actualul statut, SIIJ e un pericol inclusiv pentru figuri și instituții europene foarte simandicoase. Deci instituția trebuia foarte repede rasă. Și va fi rasă. Funeraliile se citeau perfect în privirea egală, placidă cu care Klaus anunța în campanie necesitatea răposării.

Faptul că în UE politica penală este încă un atribut al suveranității naționale n-a contat deloc pentru desființatorii formali, care argumentează detonarea SIIJ cu jalbele GRECO, MCV etc. Jalbele alea tot ei le-au scris, însă nici ei înșiși nu cred în propria credibilitate, deci documentele trebuiau semnate palmat de niște Monumente pe cît de ultrasolemne, pe atît de vagi.

Noaptea asta tocmai s-a comis primul pas decisiv spre desființarea SIIJ. Repet, era de așteptat. Însă faptul că guvernul Șică a făcut mizeria nu numai a doua zi după Crăciun, ci fix “noaptea ca hoții” s-a vrut a fi, întîi de orice, un semnal explicit de dispreț cu jet prelung. Trebuie să pricepem că asfel de comiteri au nu doar valoarea lor, infectă, în sine, ci sînt comise așa, cu ostentație, mai ales pentru a umili.

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur Facebook