Analize și opinii

Șerban Cionoff: ”Se va afla și cazul Sorinei sub lupa Monitorilor MCV?”

Printr-o simplă întâmplare, desigur, exact în aceste zile când atenția publică este focalizată pe revoltătoarele abuzuri ale procuroarei Maria Pițurcă de la Parchetul  de pe lângă Curtea de Apel Craiova și, prin extensie de sferă, de controversele pe care le generează acest ping-pong aberant de-a ,,uite adopția/nu e adopția’’care se joacă pe seama Sorinei,  fetița de numai opt ani din Baia de Aramă, iată că la orizont apare o știre cu un titlu-șoc:,,Justiția sub lupa experților Comisiei Europene’’.



Este vorba despre apropiata descindere a delegației specialiștilor din cadrul faimosului Mecanism de Cooperare și Verificare prin care oficialii de la Bruxelles analizează sistemul judiciar din scumpa noastră patrie. Mecanism care operează încă din vremea mandatului ministerial al Monicăi Macovei și care, schimbându-și foarte des și mai ales foarte incorect regulile pe parcurs, se dovedește a fi, în fapt, mai mult unul de verificare soldat, de regulă, cu critici severe și, iertat să fiu, cu un anumit partizanat.

Așa încât, date fiind criticile dure pe care experții Comisiei Europene le-au avut în toamna trecută privind modificările la legile justiției, aș spune că nu mai poate fi o prea mare surpriză dacă, și de data aceasta, ne vom vedea puși la colți, pe coji de nucă, conform etichetei de ,,elev problemă al UE’’ cu care ne gratulează anumiți diriguitori comunitari, beneficiari ai serviciilor unor cadre specializate întru ale dezinformării recrutate din arealul autohton.Făcând,însă, abstracție de amarele experiențe ale trecutului, să admitem că, de data asta, experții MCV nu vor descinde la București având în mapele lor diplomat concluziile gata redactate. Și că, buni profesioniști și oameni de bună credință fiind, își vor găsi timp pentru a analiza anumite situații foarte semnificative  care dau semnale răspicate că este ceva putred.De data asta,însă, nu țara prințului Hamlet, ci aici, în țara Mioriței și a zidului părăsit și neisprăvit!

Printre subiectele pe care mi-aș dori să le analizeze cu maximă atenție specialiștii de la Bruxelles aflându-se, evident, cazul micuței Sorina din Baia de Arieș. Și când spun ,,cazul Sorinei’’am în vedere atât comportamentul samavolnic al procuroarei Maria Pițurcă de la Parchetul din Craiova, cât și foarte încâlcitul curs al admiterii/respingerii cererilor de adopți, finalizat, cu câteva zile în urmă în favoarea unei familii românești stabilită în Statele Unite. Iar, dacă ne gândim că vizita experților Comisiei Europene va avea loc la începutul lunii viitoare,cred că partea română va putea discuta acest delicat și atât de important subiect punând pe masă rapoartele întocmite de comisiile de anchetă pe care le derulează mai multe instituții și organisme specializate. Rapoarte care pot oferi distinșilor cooperanți și verificatori o imagine semnificativă despre cât de reformată și de imparțială a fost, în acest caz, justiția din România.După cum, edificator ar fi, pentru experții în materie de MCV, să examineze și cât zel și câte eforturi depun colegi și superiori ai procuroarei Pițurcă să o scoată basma curată. Lipsind foarte puțin pentru ca să facă din ea o nouă campioană a respectării neabătute a legii și a legalității, care  marchează puncte în plus pe tabela de marcaj a MCV!

Până atunci, eu zic cum că nu ar strica să ne uităm la ce se mai întâmplă în teren. Păi se întâmplă că, pentru a doua oară, plenul CSM nu se reunește, din lipsă de cvorum, pentru a valida numirea Alinei Florea  la șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Mai corect spus, nu se realizează cvorumul fiindcă anumiți procurori și judecători, membrii ai CSM, și-au condiționat prezența de (ați ghicit!) scoaterea de pe ordinea de zi a punctului privind numirea Adinei Florea la șefia SIIJ. Cerință care, pe cale de consecință, ar trebui să fie urmată de renunțarea definitivă la ideea înființării acestei entități. Motivul, de fapt pretextul, fiind acela că secția reprezintă ,,o amenințare pentru independența justiției’’.Prin urmare, punct și… nici-un de la capăt!

Sunt, de asemenea, curios să știu dacă pe agenda monitorilor de la Bruxelles se va afla ideea adoptării legii răspunderii materiale a magistraților. Proiect de atât de multe ori pus în discuție și apoi bine îngropat acolo unde trebuie, încât aproape că este fără noimă să mai îl mai aducem în discuție. După cum, la fel de hazardat ar fi să se reia și discuția despre păstrarea sau scoaterea procurorilor din corpul magistraților, nu-i așa?…

Acestea ar fi câteva subiecte de discuție pe care mulți români- unii chiar ,,beneficiari’’ ai serviciilor justiției hiper-politizate- s-ar bucura să le regăsească pe agenda apropiatei vizite de lucru a experților Comisiei Europene. Așteptare justificată nu doar prin dorința ca abuzurile și nedreptățile de care au avut parte să nu se mai repete, ci, în primul rând, prin realitatea că acestea sunt câteva repere esențiale ce ar trebui abordate în cadrul analizei efectuate prin MCV, pentru a putea concluziona dacă justiția română a înregistrat sau nu progrese reale și nu doar simple puncte bifate pe un tabel.

Autor: Șerban Cionoff

Sursa: Jurnalul.ro