Analize și opinii

Șerban Cionoff: ”Asta DA, Chestiune a zilei!”

Vă mai amintiți cu câtă nerăbdare așteptam, cu douăzeci și ceva de ani în urmă, ca, după lăsarea serii, să vizionăm pe postul PROTV, emisiunea „Chestiunea zilei”?O bijuterie de umor și de inteligență, realizată de actorul Florin Călinescu și de trupa sa. Anii au trecut, emisiunea a intrat în arhive, dar zău că ea ar trebuie cât mai curând reluată de vreme ce, din păcate, nu ducem lipsă de materie primă.



De aceea m-am mirat și nu prea văzând că recenta postare a lui Florin Călinescu, de data asta în mediul online, demnă de antologia „Chestiunii zilei”, a rămas fără răspuns din partea guvernului Iohannis-Orban, a PNL-ului sau, mai știi?!, a președintelui Klaus Iohannis. Nimic nou sub soare! Stă în tradiția de veacuri a politicianistului neaoș să îl doară în cot de ceea ce crede și ce spune românul de rând despre el și despre mișmașurile sale. Mai puțin în prejma alegerilor sau, mai nou, a referendumurilor, când îl apucă o subită dragoste de popor și nu mai prididește  să se tragă în poze cu cine se nimerește mai mult sau mai puțin,dar încă să și promită marea cu sarea. Pentru ca, după ce s-a văzut cu sacii în căruță, să își reia vechile năravuri, iar dacă și când s-ar încumeta cineva să îi spună că a uitat sau că, mai rău, a mințit, să îl taxeze pe cel în cauză drept „isteric” sau „plătit de PSD”.

Nu puteau face excepție simulacrele de oameni politici (fapt, politicianiști sadea) din Guvernul Iohannis-Orban recent demis. Guvern cu care premierul-dublură al locatarului din Dealul Cotrocenilor se va prezenta în fața Parlamentului. Vizită mai mult de complezență, precedată de numeroase critici, de care celor vizați nici că le pasă. Numai că, de data asta, unul dintre cele mai tăioase mesaje, mai neiertătoare și, mai ales, la obiect puneri la punct vine de la actorul Florin Călinescu, președintele Partidului Verde. Domnia sa fiind recunoscut, nu de azi-de ieri, ca un critic al PSD și al ideologiilor de stânga. De data aceasta,însă, mesajul lui Florin Călinescu are un cu totul alt destinatar, clar menționat. Citez:”distinsul penelist câțu,brațul înarmat al lui Orban, alăptați de Președinte, ministru?!? al finanțelor”.Am încheiat citatul!

Nu am să reiau prea multe din acest text antologic, lăsând cititorului plăcerea de a-l savura integral. Atrag,totuși, atenția că el circulă și acum pe canelele mediei alternative și primește, în cascadă, aprecieri. Am să mă opresc, însă, la câteva accente care mi-au reținut în mod deosebit atenția. Primul ar fi acela că,dacă nu mă înșel, este pentru prima oară când Florin Călinescu lansează un asemenea semnal către PNL și guvernul său.Sau, dacă nu este prima oară, este prima luare de atitudine într-o asemenea demonstrație densă, constructivă.  Ceea ce însemnă că, mai presus de orice afinități doctrinare sau de simpatii personale, distinsul actor pune Binele Public. Împrejurare care ne trimite la clasica distincție a lui C.Rădulescu-Motru între „omul politic” preocupat de interesul public și „politicianistul” preocupat numai de interesul personal și al grupului său. Condiția de mesaj politic a scrisorii deschise adresate ministrului Florin Cîțu(și nu numai lui!) de către Florin Călinescu fiind confirmată de formulare categorică despre împrumuturile de miliarde de euro făcute în numai trei luni de guvernare:”Consider că acesta este un atentat la siguranța țării.A lua bani și a pasa rambursarea lor copiilor viitorului”. De unde concluzia-sentință:”Ne amanetați viitorul”.

Fie și numai acest diagnostic pus nu numai demersurilor haotice ale ministrului de finanțe, de fapt politicilor guvernului Iohannis-Cioloș și ar fi de ajuns pentru a aprecia ieșirea la rampă a lui Florin Călinescu! Dar autorul nu se rezumă la a critica, ci sugerează și o posibilă soluție alternativă la sterilele practicii ale finanțistului Câțu: „Mă așteptam ca niște liberali să construiască un mediu de muncă, de afaceri de stat și particulare care să facă PRODUCȚIE,să genereze profit și taxe și impozite la buget”.

Avem,așadar, din partea lui Florin Călinescu nu doar un model de abordare critică severă și îndreptățită, ci și o soluție viabilă pentru ieșirea din impas. Drept pentru care cred că bine ar fi ca, înainte ca premierul re-desemnat,Ludovic Orban să își prezinte lista noului( de fapt, a vechiului) cabinet și pretinsul program de guvernare, parlamentarii ar  viziona, încă o dată, mesajul lui Florin Călinescu.

Nu de alta dar asta este cu adevărat „Chestiune a zilei”!

Autor: Șerban Cionoff

Sursa: Jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu