Economie

Secolul Egocentrismului – Masini de fericire (partea I)

egoistulSecolul Sinelui (The Century of Self, in original) este o serie de 4 documentare produse de Adam Curtis (producător britanic de filme documentare, care a lucrat în cursul carierei sale în televiziune ca scriitor, producător, director și narator. A produs si Puterea coşmarurilor – Cursa ascendenta a politicilor fricii, prezentat aici).

Seria cuprinde 4 parti: Masini de fericire (partea I), Fabricarea consimtamantului (partea a II-a), Un gardian exista in mintile noastre: acesta trebuie distrus (partea a III-a), Opt persoane savurand vin in Kettering (partea a IV-a).

Secolul Sinelui (Egocentrismului) – Masini de… de medialert

Sigmund Freud credea că indivizii nu sunt conduși de gânduri raționale, ci de dorințe și impulsuri primitive și inconștiente. Pornind de aici, nepotul lui Freud, Edward Bernays, a tras concluzia că este prea periculos ca maselor să li se permită să își guverneze singure viețile. Consumismul (consumerismul) a fost soluția prin care li s-a dat oamenilor iluzia că dețin controlul, permițând în același timp unei elite să controleze societatea.

Bernays a inventat profesia de “public relations” în anii ’20 și a fost unul dintre principalii arhitecți ai tehnicilor moderne de publicitate, descriind fiecare truc – de la “cascadorii” de PR, la alăturarea simbolurilor sexuale în reclamele la automobile – în cartea sa Propaganda.