Analize și opinii

Sa înceapă stagiunea de toamnă!

Plictiseală mare. Moleșeală estivală. Trândăvia căldurii lui Cuptor. Tot ce e musai să se facă, se face cu economie, la ralanti. Iar ce nu e musai, se amână pentru „mai pe răcoare”.



Aș comenta niscaiva evenimente politice dar n-am ce. De aceea am reluat zilele acestea lucrul la un mai vechi proiect al meu, literar.

Contează și lipsa audienței pentru teme politice importante. Mesajele se lansează într-un mediu rarefiat și, în plus, când totuși ajung la urechi interesate, le găsesc și pe acelea distrase de bruiajele vacanței.

Titlurile acestei veri au fost, obsedant, despre pensii și salarii. Tipice pentru o majoritate pauperă care nu și-a prea permis să-și lase bătătura și grijile de zi cu zi pentru alte distracții decât cele oferite de știrile TV.

Dar soarele este împins încet – încet pe traiectorii mai îndepărtate, de toamna – iarna, iar căldura sa va fi înlocuită, pe măsură ce țara se întoarce la lucru, de fierbințelile noastre politice fără egal.

Un prim semn l-a dat, recent, Ministrul Justiției. A propus, spre dezbatere, niște principii de modificare a legilor de sub autoritatea sa. S-a creat ceva agitație, dar nu ca-n bunele vremuri de iarnă când zeci de mii de români se îngrămădeau unii în alții prin Piața Victoriei, ca să se mai încălzească puțin.

E clar că nici motoarele SRI de mobiizare prin Internet a tefeliștilor nu au mai fost puse în funcțiune, dar nici elanul justițiarist al celor de bună credință care cred în Facebook mai mult decât în ce-ar putea să perceapă nemijlocit cu ochii și urechile lor (dacă le-ar folosi, elementar, să se informeze), nu s-a mai ridicat la înălțimea sperată de manipulatorii lor. În zadar a vituperat Tudor Chirilă mai ceva ca în cover-ul după Hotel California (dar de data asta nu antiamericănește ci pe-o voce cu ambasadorul Klemm), în zadar vechea gardă a justițiarilor cu sânge securisto – comunist (Monica Macovei, Augustin Lazăr, Laura Kovesi, parte din membrii CSM) au sunat mobilizarea generală cu tot vibrato-ul fricii lor că vor plăti curând pentru abuzurile pe care și-au construit cariera, în piețele țării nu s-au strâns mai mult de 2000 de protestatari.

Din acest punct de vedere Tudorel Toader a mai punctat o dată, așa, în stilul său molcom, didacticist, băgând vârful degetului în ciorbă să vadă cât de fierbinte mai e.

Nu am speranță, însă, că modificările propuse de domnul ministru (la cele grele mă refer) vor fi trecute prin Parlament și adoptate integral. Procurorii vor fi numiți tot de Președintele României, Inspecția Judiciară va rămâne tot sub aceeași autoritate ca și în prezent. Singurul pas înainte la care aș putea nădăjdui este ca, printr-un troc, la schimb cu aceste măsuri la care se va renunța, să fie acceptate și votate altele, absolut necesare, cum ar fi Legea Răspunderii Magistraților și crearea acelui parchet special în cadrul Ministerului Public destinat exclusiv judecării magistratilor.

Deocamdată, în pre-stagiune, acțiunea e mai mult în culise decât pe scena publică. În aceste zile Inspecția Judiciară pregătește raportul privind auditul efectual la DNA. În replică, CSM pregătește decapitarea Inspecției Judiciare înainte ca acel raport să fie validat de conducerea acestei instituții.

Urmează săptămâni importante. Nu imediat, mai avem de așteptat începutul școlii, al anului universitar, al sesiunii parlamentare. Dar, după aceea, vă invit la spectacol.

Intuiția îmi spune că vom avea parte de multă acțiune, de mult suspans și de un deznodământ plin de imprevizibil.

Sursa: Contele de Saint Germain