Analize și opinii

România lui Iohannis cu Justiția infractoare

Nu imi ies din minte spusele lui Iohannis, care toaca precum o moara stricata despre Romania lui moderna, prospera, care face si drege. Despre statul de drept, despre Justitia independenta, despre respectarea drepturilor omului si alte minciuni. Ai citit bine, Klaus Iohannis, minciuni!



Toate sunt minciuni cu care te impaunezi cand ajungi la Bruxelles, la Washington sau pe unde mai faci parada de romanii tai. Cativa, nu si restul. Romania adevarata, exact aia de care nu-ti place sa deschizi gura, a scos nasul de sub protocoalele incheiate de SRI cu toate formele de viata din Justitie si-ti rade in fata.

Au trecut cinci zile de cand primul protocol, cel dintre SRI si Parchetul General, a fost declasificat. Stupefactie totala! Si nu atat pentru aberatiile juridice pe care le continea, ci pentru aceea ca s-au inregistrat reactii doar din partea asociatiilor de magistrati si a presei. Capii Justitiei, indiferent pe cine reprezentau, au tacut malc ori s-au pierdut in afirmatii delirante.

DEX-ul, ars in piata publica

Laura Codruta Kovesi a mintit cu nonsalanta, ani la randul, ca protocoalele de care toata lumea vorbea nu existau. Acum s-a dovedit contrariul. Singura ei explicatie? O balmajeala ridicola pe teme si motivatii semantice, ca protocoalele nu erau de colaborare ci de cooperare, ca echipele mixte erau, de fapt, comune, de vina fiind toate dictionarele limbii romane care nu se supun vointei ei. Bine macar ca protocolul nu a fost scris in limba traca, pentru ca biata Codruta s-ar fi dat cu capul de hermeneutica pana ii sangerau cunostintele despre branza, varza, brazda, grumaz sau viezure.

Sa-mi fie cu iertare, dar a fost o incalceala de vorbe care mai rau au infundat-o si care au aratat doar gradul de penibil la care se poate ajunge cand habar nu ai despre ce vorbesti. Ma astept ca, in pasul urmator, Academia Romana sa fie arestata preventiv pentru ca nu a miscat un deget sa o ajute, iar DEX-ul sa fie ars in piata publica.

Cand SRI tine de sase

Lovitura de gratie nu vine insa de la protocolul dintre SRI si Parchetul General. Nu, ea vine de la declaratia procurorului Codrut Olaru, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a aratat ca au existat protocoale intre acelasi SRI si Inspectia Judiciara, SRI si CSM si, stati pe scaune sau tineti-va de pereti, SRI si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iohannis, ai auzit? Justitia ta independenta, pe care o aparai de incepusem sa ma plictisesc de megalomania ta era, de fapt, calarita dupa bunul plac, cu pintenii infipti in coaste si cu zabala in bot, atat de strans incat ii plesneau maselele. Numai asa se explica de ce Livia Stanciu, fosta sefa a Inaltei Curti, avea tupeul de a declara, public si gretos, ca procurorii au in ea un partener de nadejde. Se batuse palma pe dosare, SRI tinea de sase si oricine putea merge la puscarie cand au chef procurorii. Doamna etalon al Justitiei, de Livia Stanciu zic, si-a dat doctoratul in noua forma de Slujire – alta care slujeste pe langa dreptate – prin condamnarea fostului primar Mircia Gutau la inchisoare. Pe nedrept, dupa cum s-a constatat acum. Primarul a castigat la CEDO, romanii platesc daunele, iar Livia Stanciu se simte minunat dupa ce Iohannis a promovat-o judecator la Curtea Constitutionala. Ea, personal, nu va plati niciodata, pentru ca veniturile ei lunare abia de se duc spre 7.000 de euro. De unde naiba sa scoata banii?

Statul de drept pute rau

Cati au mai trecut prin asemenea situatii, i-a contabilizat cineva? Teoretic, cei nedreptatiti cu dreptatea in brate ar trebui sa ceara socoteala. Sa se redeschida dosarele si sa fie eliminate probele false care au dus la condamnari ce le-au nenorocit viata. La fel si cei care stau cu un picior in sala de judecata si cu altul in puscarie. Iohannis, evident, nu a auzit de asemenea protocoale. De ce nu ma mir? Nu a stiut ca astea ar fi existat. E grav, zic eu. Daca nu stie ce se intampla cu Justitia in tara in care pretinde, altminteri, ca e presedinte, se poate intoarce la Sibiu, sa dea meditatii la „de ce e intuneric noaptea”. Iar daca stia, e si mai grav. A sustinut si a fost complice, prin inactiune, la o Justitie despre care nimeni nu mai intelege de ce i se spune asa. Independenta? Am vazut cum. Intr-un stat de drept? Care, Iohannis? Unde vezi tu aici separatia puterilor in stat, cand procurorii si judecatorii faceau sluj la pintenii SRI? Suprematia legii? Care lege? Legea bunului plac a celor care bat cu pumnul in masa? Las-o moarta, Klaus, statul tau de drept pute ori a mortaciune, ori a facatura.

Autor: Valentin Boeru

Sursa: National.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu