Analize și opinii

”REȚETA” POLITICĂ A TOAMNEI: IOHANNIS, PSD, FUNDAȚII GERMANE, AMERICANI, MIȘCĂRI CIVICE, LOVITURI DE STAT

Pe 28 iunie 2009, președintele Hondurasului, Manuel Zelaya, ales în 2006, a fost arestat de armată exact în ziua în care se pregătea să organizeze, democratic, un referendum de modificare a constituției, elaborate în mandatul generalului Policarpo Paz Garcia, omul americanilor venit la putere în 1978 prin lovitură de stat militară. 


Puciul a zguduit America latină și a obligat numeroase mari cancelarii să reacționeze. Un eveniment care – în mod aparent ciudat – ar trebui să dea de gîndit românilor în aceste zile.

La vremea respectivă, SUA, UE și ONU au protestat zdravăn față de puciul din Honduras și au cerut eliberarea imediată a președintelui hondurian. Zelaya a fost, însă, alungat din țară de puciști și s-a refugiat în Costa Rica, în țară producîndu-se ample mișcări sociale de protest împotriva loviturii de stat.

Ales în 2006 ca reprezentant al conservatorilor, Manuel Zelaya și-a schimbat ulterior politica şi s-a apropiat de liderii sud-americani de stînga, precum Daniel Ortega, preşedintele Nicaraguei, sau Hugo Chavez.

Zelaya a ajuns președinte, foarte important, cu sprijinul consultanței politice asigurate de Partidul Liber-Democrat German (FDP), el însuși recunoscînd asta public. Derapajul său spre stînga a deranjat profund germanii, însă. Fundația ”Friedrich Naumann”, aparținînd FDP, ținea în palmă jumătate dintre cei 62 de parlamentari ai Partidului Liberal din Honduras, care îl avusese pe Zelaya drept candidat, patru miniștri și patru miniștri-adjuncți din guvern, precum și alți opt înalți oficiali din diverse structuri ale statului.

Prin respectiva fundație, germanii erau și sunt încă puternic implicați în jocurile politice din America Latină, după cum relata, acum cîțiva ani, siteul german-foreign.policy.com.

Reorientarea lui Zelaya îi afecta profund, pentru că acesta se alipise grupării ALBA, reunind o duzină de state sud-americane care urmăreau desprinderea de sub hegemonia politică a SUA și a UE. Deja, președintele hondurian începuse să concedieze din structurile statului oamenii susținuți de ”Friedrich Naumann”. Or, nemții aveau cu totul alte planuri politico-economice. Ca și americanii, în scandal fiind implicată inclusiv Hillary Clinton.

Drept represalii, germanii s-au reorientat și ei spre susținerea adversarilor lui Zelaya, fiind acuzați de implicare majoră în lovitura de stat care a dus la înlăturarea lui Zelaya, ca și de alte jocuri oculte, precum slăbirea, prin aceeași fundație ”Friedrich Naumann”, a guvernului din Bolivia șamd.

Bun, și ce treaba au toate astea cu România, vă întrebați?

Noi zicem că are.

În luna mai a acestui an, la București a avut loc coagularea unui organism așa-zis civic, numit ”Contract România”: 18 organizații, grupate în 9 grupuri civice din 8 județe ale României (Arad, Bacău, București, Craiova, Galați, Iași, Oradea și Timisoara).

Lansarea rețelei de ONG-uri a avut loc sub coordonarea Fundației ”Friedrich Naumann”, participant fiind însuși Daniel Kaddik, director pentru Europa de Sud-Est al fundației. O fundație, trebuie spus, prezentă de foarte mulți ani în România, dar care în ultima perioadă o lăsase mai moale cu activitatea. De asemenea, au mai supervizat Preston Savarese, Rule of Law Officer la Ambasada SUA și reprezentanții ambasadelor Marii Britanii și Olandei la București.

ONG-urile care au fost plasate la acea vreme sub pălăria ”Contract România” sunt aceleași care astăzi vor urca dealul Cotrocenilor, convocate fiind de președintele Klaus Iohannis, cu maximă promptitudine, după ce ieri i-au trimis o scrisoare în care îi cer să apere justiția și să reformeze clasa politică.
Foarte interesant, organizații preocupate declarativ de drepturile homosexualilor, ale animalelor, de interesele IT-iștilor ori chiar de iahturi (?!!) au elaborat o întreagă listă de propuneri vizînd inclusiv sistemul electoral de la noi, ca să nu mai vorbim de chestiuni punctuale ținînd de reforma în justiție.

”Pieces of Heaven”, spre exemplu, se autodefinește drept ”un ONG ce îşi doreşte să ofere mici bucăţele de rai tuturor fiinţelor neajutorate, fie ele din lumea necuvântătoarelor sau nu”. Din cîte se pare, a trecut la problematici mult mai serioase.

Ar apărea tentația unui zîmbet condescendent, mai ales din partea PSD, ținta iritării ONG-urilor.

Dacă ne gîndim însă că respectiva fundație e acuzată de implicare într-o ditamai lovitura de stat în America Latină și în general, în politica unui întreg continent, ar trebui ca motivele de zîmbit să dispară.

S-ar putea să urmeze săptămîni mai interesante decît ne imaginăm.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • #Insist, #Rezist, cam astia sunt “societatea civila” in opinia Plavanului sasesc si doar ei au exclusivitate in consultarile cu Mobilierul masiv si greu cuvantator de la Cotroceni. Eu le recomand acestor jivine, care alcatuiesc “societatea lui Soros”, bine coordonati de coada de matura a lui Soros din Romania, madam Praflong(praf lung de tras pe nas) sa se numeasca toti (inclusiv Dulapul sasesc), #IUDE ale poporului roman, caci astea sunt de fapt.
    Apropo, ii recomand dulapului Slugannis, ca atunci cand se intoneaza imnul national, sa nu mai stea cu palma la piept, ci sa si-o puna la cur, adica exact acolo unde-l doare de neamul si tara aceasta.

  • “Presedintele exercita functia de MEDIERE intre puterile statului, precum si intre stat si societate”, art. 80 alin 2 din Constitutie, Rolul Presedintelui;

    “Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri”, art. 30 alin 7 din Constitutie, Libertatea de exprimare

    A gandi si a vorbi liber nu este egal cu a spune orice, despre oricine. Mai multa libertate implica si mai multa responsabilitate – ecuatia fundamentala a libertatii.
    # RESPONSABILITATE!
    Discursul- mesaj care instiga la ura creste sansele violentei politice si ale violentei impotriva unor mb. ai societatii.

    In prezent lucrurile s-au schimbat pe planeta, dovada evolutia evenimentelor geopolitice, a fenomenelor extreme cu grad mare de imprevizibilitate. Istoria ne invata ca violenta atrage violenta, razboiul, razboi atrage, ura naste ura, somnul ratiunii, monstrii… Gandul pur, cuvantul intelept, fapta buna, potrivita, echilibrul, coerenta, stabilitatea, normalitatea, moralitatea, legalitatea, pacea, iertarea, iubirea, zambetul, decizia potrivita, toate acestea ce-ar putea atrage?!

  • Adevarat, s-au schimbat multe lucruri prin lume! De ex., anul acesta BANCA CENTRALA A ELVETIEI a cumparat Yuani de pe piata de 500 milioane de euro.
    Datele oficiale arata ca datoria externa a SUA in prezent a depasit 20 de trilioane de dolari (20 000 de mld.)
    Pentru a scapa de faliment, termen apartinand economiei de piata, introdus si la noi, dupa 1989, SUA are doua alternative: sa declare cel de-al treilea razboi mondial (ceea ce se si incearca, adica conflictul armat total, actual derulandu-se la niv global, conflictul rece, hibrid, asimetric, neconventional, geofizic, geoclimatic, cum doreste fiecare sa denumeasca nebunia asta planetara care ne-a cuprins pe toti) sau sa procedeze la inlaturarea grupului sionist de la putere, proclamand Republica Constitutionala si declansarea noului sistem financiar si a Legii NESARA, ACTUL (LEGEA) DE REFORMA SI SECURITATE EC. NATIONALA, menita a restabili Dr. Constitutional in SUA, momentul istoric in care PRESEDINTELE SUA, fie BINECUVANTAT, declara “Pace” pentru intreaga planeta, inceputul a ceea ce a fost numit Epoca de Aur, si profetit din timpuri biblice, evenimente in derulare (9/11 a fost ales ca moment istoric pt implementarea acestei legi drepte si de buna credinta, insa a fost deturnat, cu consecintele planetare pe care le vedem, traim, simtim cu totii, de oriunde am fii) cu rezultat binecuvantat pentru toata suflarea in timpurile ce vin…2018! De ce nu s-ar implini termenul si-ACUM?! Cu car mai repede cu atat mai bine, mai frumos si mai luminos, in beneficiul tuturor.
    Odata cu infiintarea grupului BRICS, toate schimburile comerciale, inclusiv petrol si gaze, intre statele mb. sau cu alte state nemembre, se fac doar in renminbi(yanul chinezesc), ruble rusesti sau aur brut. Excluzand dolarul SUA din aceste schimburi, neexistand cerere, acesta s-a prabusit si nu mai constituie moneda internationala de schimb, asa cum a fost desemnata in 1945, la summitul de la Breton Woods. Cu cartile pe fata, in prezent dolarul american este sustinut artificial de marii bancheri, prin tranzactii bursiere mai mult sau mai putin ortodoxe, crestine, vanzare de armament, trafic de droguri si exploatarea tarilor aliate, printre care ne numaram si noi, in calitate de “partener strategic”. Situatia din America Latina afectata de geostrategii, politice, militare, geofizice, geoclimatice, sa ne fie lectie, invatatura, morala! Binecuvantari divine la toata suflarea! Nimeni nu este mai presus de LEGEA DIVINA. LEGEA UNIVERSAL VALABILA IN INFINITUL UNIVERS.

  • …VEZI, SEMNIFICATIA PROFETIEI CF. CAREIA SOARELE VA RASARI DE LA APUS, ADICA SE VA FACE LUMINA, DEVOALARE, DEZVALUIRE. Ne luminam odata cu aflarea adevarului. Adevarul ne va elibera!