Analize și opinii

Propunere către Academia Română: ”Să se introducă în dicționare sinonimele corecte politic, acceptate de distinșii specialiști ai Facebook, să le știm și noi!”

Vai, sint absolut revoltat de ce gasesc in Dictionarul Limbii Romane, in DEX, in Dictionarul de sinonime, in Dictionarul enciclopedic! Vreau sa va marturisesc ca am gasit in aceste dictionare cuvinte precum “bulangiu, pederast, buzerant, invertit, poponar, pervers, tribadist”. Cred ca este intolerabil! Ce cauta acesti termeni in zestrea limbii romane?



Fac pe aceasta cale un apel catre Academia Romana, ca impreuna cu distinsii specialisti ai Facebook, sa identifice alte sinonime mai corecte politic, astfel incit sa nu trebuiasca sa ii caut pe cei cu care doresc sa stau in legatura, taman pe VK, pe bloguri sau in alte locuri, doar pentru ca folosesc termeni ce se regasesc in toate dictionarele limbii romane. Care sint acceptate de Academia Romana. De comunitatea lingvistica.

De asemenea, fac un apel si catre Facebook sa puna la dispozitia utilizatorilor indexul cuvintelor interzise. La fel, indexul ideilor interzise, astfel incit sa stim exact despre ce avem voie sa gindim sau sa vorbim in Romania.

Fac un apel si la Parlamentul Romaniei, sa adapteze Constitutia si legislatia interna la noile “standarde ale comunitatii”, fiind derutant pentru un cetatean de buna credinta caruia Constitutia ii garanteaza libera dezvoltare a personalitatii umane, fara privilegii si fara discriminari sa nu isi poata dezvolta personalitatea sau sa fie discriminat de o minoritate de gen. “Orice om are dreptul la libertatea gindirii, de constiinta si religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau impreuna cu altii, atit in mod public, cit si privat, prin invatatura, practici religioase, cult si indeplinirea riturilor. Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspindi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat. Orice persoana are dreptul la libertatea de intrunire si de asociere pasnica. Orice persoana are dreptul de a lua parte in mod liber la viata culturala a colectivitatii, de a se bucura de arte si de a participa la progresul stiintific si la binefacerile lui”.

Inclin sa cred ca toate acestea ar cam trebui sa dispara din Constitutie, propun ca in locul celor de mai sus sa se includa faptul ca exista “grupuri protejate” ale caror interese ori sensibilitati primeaza.

“Organizațiile și persoanele care promovează ura împotriva acestor grupuri protejate nu au dreptul să mențină o prezență pe Facebook”. Grupuri protejate, deci! “Pe baza rasei, etniei, țării de origine, religiei, orientării sexuale, sexului, genului sau identității sexuale sau a unor boli sau dizabilități grave”. Mai exact, aceste grupuri protejate de Facebook, ne interzic noua, cetatenilor Romaniei, sa utilizam cuvinte ale limbii romane, ne ingradesc noua libertatile oferite de Constitutie si ne priveaza de drepturi constitutionale. Facebook considera ca nu mai avem dreptul la libertatea opiniilor, nici la libera punere a lor in circulatie, pt. ca grupurile protejate – virtual, teoretic – ar putea fi deranjate. Ca atare, sanctioneaza cetateanul care isi exercita libertatile constitutionale pentru eventuale vatamari viitoare ale unui grup.

Ma vad nevoit, asadar, sa cer Parlamentului sa modifice si legislatia penala, astfel incit, de acum inainte, cetatenii sa raspunda si pentru faptele lor viitoare, in deplina consonanta cu “standardele comunitatii” Facebook.

Si nu am de gind sa ma opresc aici.

Autor: Ambrus Bela

Sursa: Ambrus Bela

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu