Analize și opinii

Prognoza dezastrului PNL

Mai e mult până la alegeri. Circa opt luni pentru europarlamentare. Mai bine de un an pentru prezidențiale. Iar alegerile parlamentare vor avea loc abia la sfârșitul anului 2020. Și, cu toate astea, sunt întrunite toate elementele unei prognoze corecte în ceea ce privește viitorul PNL. Care se prefigurează a fi un dezastru.



Care sunt premizele care ar trebui să stea la baza oricărui raționament legat de viitorul principalului partid de opoziție?

1). PNL se află în opoziție de mai bine de patru ani și, în tot acest interval de timp, în ciuda oricărei logici și contrazicând regula generală, acest partid nu a crescut sub aspectul favorabilității ci, dimpotrivă, înregistrează o ușoară scădere. Toate analizele și toate sondajele de opinie indică acest lucru. Dacă nu are un trend ascendent ci, dimpotrivă, dacă se caracterizează printr-un trend descendent, poate fi făcută o proiecție în viitor pornind de la această realitate.

2). Este deja un fapt demonstrat că legătura strânsă dintre PNL și președintele Klaus Iohannis nu i-a adus acestui partid nicun fel de beneficii. PNL nu a reușit să ajungă la guvernare cu toată susținerea lui Klaus Iohannis, nu a obținut succese cât de cât notabile ca partid de opoziție, în ciuda faptului că a reușit să instaleze un președinte și nu a avut, bazându-se pe sprijinul Palatului Cotroceni, o bază solidă de negociere politică cu PSD.

3). Frontul anti-PSD este extrem de divizat. Ceea ce nu va permite o coagulare a electoratului și o susținere cât de cât semnificativă a candidaților Dreptei. Nu există nici cea mai mică certitudine și nici măcar indicii cum că în viitor, până la alegeri, această situație se va schimba.

4). Au trecut destul de mulți ani de la fuziunea dintre PNL și PDL. O fuziune mai degrabă teoretică. Pentru că în fapt, în ciuda alegerilor democratice de jos în sus care au avut loc, fuziunea celor două partide nu s-a desăvârșit. În continuare există conflicte vizibile interne între foștii liberali și foștii pesediști. Situația se complică în continuare prin venirea în partid sau în funcții de conducere a unora dintre acoliții lui Traian Băsescu, care în trecut s-au dovedit a fi cei mai înverșunați dușmani ai liberalilor.

5). PNL și, în general, frontul anti-PSD s-a bucurat în toți acești ani de o susținere cât se poate de vizibilă din partea reprezentanților partenerilor noștri euroatlantici, dar în ciuda acestui fapt nu a reușit să-și domine adversarul politic, să diminueze forța acestuia și să preia guvernarea. Întrucât conjunctura externă este de așa natură încât se produce o falie, care se lărgește pe zi ce trece, între Uniunea Europeană și Statele Unite, este imposibil de presupus că, în viitor, presiunile externe împotriva frontului PSD vor crește în intensitate.

6). Și, nu în ultimul rând, trebuie consemnat faptul că, prin programul său de guvernare, PSD s-a înscris într-un trend pozitiv. Economia României a crescut în mod semnificativ și același lucru se poate spune și în ceea ce privește nivelul de viață al populației. În continuare toate prognozele interne și externe arată că acest trend se va menține și în anii electorali care urmează.

În raport cu premizele de mai sus, concluziile se impun aproape de la sine.

1). La europarlamentare, care au o mare importanță, mai ales în plan psihologic, PNL, alergând în cursă separat în raport cu celelalte partide din frontul anti-PSD, va obține un scor mediocru de sub 20%. Sub aspect simbolic, acest scor va marca un dezastru, pentru că el va fi consemnat chiar în anul în care Klaus Iohannis va deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Situație care, în principiu, ar fi de natură să inducă electoratului convingerea că reprezentanții PNL sunt mai reprezentativi decât cei ai PSD în plan european.

2). Acest eșec de la europarlamentare, care, în paranteză fie spus, l-a determinat în trecut pe Crin Antonescu să demisioneze, va declanșa cu siguranță un veritabil seism intern, finalizat prin decapitarea întregii conduceri. Numai că anul viitor urmeză alegerile prezidențiale. Iar la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis va fi nevoit să utilizeze o mașinărie de vot fie stricată, fie proaspăt reșapată. De aceea și eșecul de la prezidențiale este previzibil. Nu este foarte important, așa cum s-a dovedit până acum pentru PNL, dacă va putea da sau nu un președinte.

3). Un al doilea mandat al lui Klaus Iohannis, așa cum s-a vâzut și în primul mandat, nu este de natură să favorizeze PNL în alegerile legislative. Psihologic însă, înfrângerea de la prezidențiale va conta foarte mult. Primul reflex al electoratului după o eventuală victorie la prezidențiale a frontului PSD va fi să se coaguleze și mai mult în jurul Stângii pentru a-i asigura un succes în alegerile parlamentare. Mă aștept așadar ca, din nou, după parlamentare, PNL să rămână în opoziție. Dacă va mai exista vreun PNL. Dacă nu care cumva acest partid va fi fie înghițit literalmente de fostul PDL, care între timp l-a canibalizat, fie pur și simplu va urma traseul dramatic parcurs în trecut de PNȚCD.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog