Analize și opinii

PROCESUL – O VARIANTĂ APOCRIFĂ, DESPRE CARE KAFKA NU A AVUT HABAR

În dimineața de primăvară, caldă, senină și propice împerecherilor de tot felul între vietățile naturii, cetățeanul K. se ridică din așternuturi, apoi rămase stând în fund, preț de câteva minute , pe marginea patului…



Își legănă picioarele cât să atingă cu degetele papuceii de pluș de pe podea, scărpinându-se delicat în urechea dreaptă, cu un bețișor „model prezidențial” Băse, adică dintr-acelea cu șomoiogul de vată la un singur capăt.

Lucrurile mergeau bine… peste numai două zile avea să ia salariul mărit cu 25% , cum zicea Guvernul … sau micșorat cu 25% , cum zicea Rareș Bogdan… ceea ce-i provoca o încântătoare neliniște lăuntrică…

În timp ce se gândea visător la fluturașul de salariu, de pe noptieră telefonul mobil a piuit sfâșietor și domnul K. s-a întins după încărcător, încercând să-l bage în priză, cam peste mână, ce-i drept… și cam forțat, și asta-i drept … în clipa aceea, carcasa din PVC a prizei s-a desprins fără mofturi, lăsând dezgolit și lipsit de apărare un mic microfon hibrid cu reportofon spy și microfon GSM Spy… nu foarte scump, cam ca acela găsit în priza de telefon a doamnei ministru Carmen Dan.

Domnul K. a înțeles aluzia și a înghițit de două-trei ori în sec… a pus masca din PVC la locul ei, gândindu-se că oamenii ăia s-au străduit, au dat bani pe tehnica de ascultare și n-ar fi frumos ca banii din bugetul statului să se ducă pe apa Sâmbetei… Și-a pus papucii și s-a îndreptat cu pași târșiți, către baie…. Acolo, stând în fund pe capacul veceului, s-a uitat cu atenție de jur-împrejur… un’ să fie? un’ să fie? deasupra dușului, sigur nu, că se pot întâmpla accidente… deasupra ușii , nu … că nu e unghiul de filmare bun… deasupra ferestrei, nu… că-i în „contre-jour”… oftând se ridică și întinse mâna tot către corpul de iluminat de deasupra chiuvetei… scoase ușor masca din plexi și dădu nas în nas… sau ochi în ochi … cu micul modul -minicameră de spionaj integrabilă cu 2 lentile pentru filmare bidirecțională … exact modelul din baia lui Toni Greblă… leit, ce mai !…

Cetățeanul K. scose limba și-și duse palmele la urechi , fluturând degetele, în timp ce se străduia să se uite cruciș, imaginându-și că are o muscă pe vârful nasului. Dar se gândi, pe când făcea asta, că mâine va primi amendă pentru că și-a bătut joc de eforturile statului paralel de a-l imortaliza în cele mai spectaculoase ipostaze.

S-a îmbrăcat pe sub cearceaf, pentru că n-a descoperit unghiul de filmare pentru camera spion Full HD 1080 P, senzor de mișcare și NIGHT VISION din ceasul de pe birou. Adică, din ce-și aducea aminte, acolo era ultima dată , dar dacă au mutat-o din loc? Cetățeanul K. încetă să se mai frământe și se grăbi să plece la birou.

Ieșind din scara blocului, domnul K. a remarcat pe trotuar mai mulți tineri neclintiți, care se holbau fix în ferestrele lui. Unul purta o pancartă pe care scria cu majuscule negre „VĂ VEDEM DIN SIBIU”…

Cetățeanului K. i s-a părut ciudat, pentru că el nu avea domiciliul în Sibiu, un oraș despre care auzise că-i locuit mai ales de oameni harnici care au mai multe case și a căror principală activitate este să dea meditații la fizică.

Urcând în mașină, domnul K. a vrut să potrivească oglinda, dar aceasta s-a desprins cu tot cu suport lăsând vederii, o cameră Wi-Fi 1080P Full HD cu detecție la mișcare, identică, după cunoștințele lui , cu cea găsită în Volkswagen-ul Passat, al soției doctorului Mihai Lucan . Discret, cetățeanul K. a lipit-o la loc, cu scotch…

Când a ajuns la serviciu, în parcare îl aștepta, cu cameră de luat vederi și microfon, Mălin Bot. Aghiotantul său, Sandy Matei, bătea tacticos, câțiva pași mai încolo, un bătrânel… iar celălalt aghiotant al lui Mălin Bot, adică Bogdănel Stan, tocmai se lega cu cătușe de gardul instituției … în castanul de pe trotuar era cățărat un cetățean îmbrăcat cu canadiană roșie , care cânta niște cântece deocheate.

Fix când a intrat în birou, au năvălit și mascații, care au ridicat computere, dosare, laptopuri și umbrela domnului K. … deoarece aceasta părea cu adevărat suspectă și obraznică. Pe domnul K. l-au legat fedeleș … s-a comunicat către reprezentanții mass-media că a fost agresiv , deși dânsul tocmai scotea din buzunar o bomboană de mentă, nu un box și două săbii ninja, așa cum s-a scris în comunicatul transmis de DNA.

Cetățeanul K. a fost arestat preventiv pentru 25 de ani. Când a început procesul, dânsul murise de circa trei ani, dar , cum nimeni nu mai intrase în celula lui din arestul preventiv de multă vreme, faptul a trecut neobservat. Ca urmare, procesul a continuat neperturbat , până la capăt, pe baza deducțiilor logico-juridice și în absența oricăror probe, exact, dar exact! ca în dosarul TROFEUL CALITĂȚII. Au fost audiați 970 de martori.

Domnul K. a fost găsit , bineînțeles, vinovat.

Autor: Luminita Arhire

Sursa: Luminita Arhire Facebook