Analize și opinii

Președintele Portugaliei recurge la dreptul de veto împotriva controversatei legi privind identitatea de gen

Președintele Portugaliei a blocat o lege care facilita schimbarea identității de gen pe documentele oficiale, în ciuda sprijinului dat de parlament pentru acest act normativ.



Legea propusă de legislativul portughez viza eliminarea obligativității pentru o persoană transgender de a face anumite examene medicale în vederea schimbării sexului și, de asemenea, reducea vârsta minimă la care o persoană poate lua această decizie, de la 18 la 16 ani. Deși textul legislativ a trecut de parlament luna trecută, Marcelo Rebelo de Sousa, care are drept de veto și- exercitat acest drept, blocând legea. El a susținut că în unele cazuri, testele medicale ar trebui să rămână o cerință obligatorie, informează Newsweek.

„Proiectul de lege ar trebui să includă o prevedere de evaluare medicală prealabilă pentru cetățenii cu vârsta sub 18 ani”, a afirmat șeful statului într-o o declarație publicată pe site-ul președintelui. În conformitate cu noul proiect de lege, un minor de peste 16 ani are nevoie doar de permisiunea părinților pentru a-și schimba identitatea de gen de pe documentele de identitate, în timp ce persoanele de peste 18 ani pot alege să-și schimbe genul fără o a doua opinie, proces numit „autodeterminare”.

„Nu suntem de acord cu această lege”, a declarat Vânia Dias da Silva, reprezentanta formațiunii conservatoare CDS-PP, potrivit BBC. „Cei care au 16 ani nu se pot căsători, nu au voie să bea sau nu pot conduce, așa că nu se poate lăsa în mâinile lor o astfel de decizie cu consecințe atât de serioase și de grave”, a declarat politicianul.

De asemenea, Asociația medicilor catolici portughezi a salutat decizia președintelui de a bloca legea, susținând că avizul medicilor în aceste cazuri este de „importanță capitală”.

Sursa: Flux.md, preluare dupa  activenews.ro