Analize și opinii

Polonia îi răspunde lui Macron: “Dacă o țară primește fonduri europene, nu înseamnă că ea trebuie să se încline voinței Bruxelles-ului!”

Polonia a reacționat joi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a criticat într-un interviu statele est-europene ce nu respectă ‘valorile’ Uniunii Europene deși aceasta din urmă ‘le dă bani’, el făcând astfel aluzie la refuzul acestor state de a accepta migranți.


‘Faptul că Polonia primește fonduri europene nu o obligă să se încline în fața voinței Bruxelles-ului de a lua oricât de mulți refugiați dictează blocul’ comunitar, a declarat joi un purtător de cuvânt al președintelui polonez, Andrzej Duda, citat de agențiile PAP și DPA.

Într-un interviu publicat miercuri de mai multe ziare europene, președintele Emmanuel Macron a susținut că statele membre care primesc fonduri de la Uniunea Europeană, dar refuză să aplice principiile acesteia, ar trebui să resimtă pe deplin consecințele politice.

Făcând referire la ‘unii lideri europeni’, Emmanuel Macron a spus că aceștia ‘decid să abandoneze principiile europene, întorc spatele Europei și au o atitudine cinică față de Uniunea care le dă bani, fără să respecte valorile acesteia’. ‘Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun’, a indicat noul președinte francez.

Macron nu a numit explicit vreo țară sau vreun lider, dar a menționat că aceasta nu este ‘doar o dezbatere est-vest’, iar anterior în interviu a vorbit despre modul în care este gestionată criza provocată de valul de migranți veniți din afara Europei, el estimând că ‘actualul sistem pune toate costurile asupra unor membri și nu va permite gestionarea viitoarelor valuri migratorii’.

Circa 1,7 milioane de migranți au ajuns în Europa începând din anul 2014, iar refuzul unor state est-europene de a aplica cotele obligatorii de refugiați — decise prin majoritate calificată la Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015 — a atras amenințări din partea unor oficiali europeni, care au cerut tăierea sau reducerea fondurilor europene pentru aceste state.

Comisia Europeană a declanșat săptămâna trecută proceduri de infringement împotriva Ungariei, Cehiei și Poloniei pentru refuzul lor de a accepta migranți.

Autor: Sorin Popescu

Sursa: Agerpress