Analize și opinii

Poliția gândirii: cenzura UE, mai dură decât cenzura comunistă!

BUCURATI-VA: „AFARA” A VENIT SI LA NOI!



Un ghid pentru ziaristii europeni! Da, era neaparata nevoie de asa ceva, de un indrumator ideologic pentru ziaristii din Uniune, cu toate ca, in marea lor majoritate, acestia scriu deja dupa o unica dictare si relateaza faptele citind de pe  acelasi monitor. Dar daca este Uniune, atunci uniune sa fie, si aici, in domeniul diversitatii de idei si al opiniilor liber exprimate, cu ajutorul carora este modelat trendul mental al opiniei publice.  Un ghid necesar, ca sa nu reproseze aia, putini, din media de „extrema dreapta”, ce nu cadelniteaza mediatic in  cadenta ideologica, ca nu au avut trasate, din vreme, orientarile corecte politic necesare.

Ghidul, proiect al Uniunii Europene, pune, inca neoficial, bazele „jurnalismului etic”, pentru ca e de neconceput ca o societate multiculturala, liberal umanista si democrat – sociala, sa nu aiba si un jurnalism, neaparat „etic”, pe masura ei; asa cum a avut si democratia populara. De fapt, ghidul este si promovat sub sloganul „Jurnalismul etic impotriva discursurilor care indeamna la ura”

Daca chinezii s-au ghidat dupa preceptele din „Carticica Rosie” a lui Mao, ziaristii europeni vor avea drept calauza ideologica ghidul  „Respect cuvintelor”, al Uniunii Europene.

Cu linii directoare si sugestii in domenii pe cat de importante, pe atat de sensibile: imigratie, islam, islamizare, minoritati.  Daca aici, lideri politici si religiosi importanti (Angela Merkel, Jeremy Corbin, Emmanuel Macron, Martin Schultz, Stefan Lofven, Papa Francisc samd) pot rosti acelasi discurs si transmite acelasi mesaj, de ce nu ar face la fel si ziaristii? Totul este sa stii, si ghidul te invata asta, ca ziarist fiind nu ai voie sa folosesti un „discurs care indeamna la ura” – nu exista inca o definitie a acestuia – ci unul care sprijina imigratia, deschiderea frontierelor, islamul, lupta impotriva rasismului, populismului si a extremei drepte.

Conform ghidului, ziarist fiind,  nu e bine sa vorbesti sau sa scrii despre integrarea imigrantilor si nici despre societatile paralele create de acestia pe teritoriul Uniunii Europene; nu e recomandabil sa vorbesti despre imigrantii din Africa si Orientul Mijlociu si sa abordezi tema din punct de vedere al diferentelor culturale sau de alta natura – asta pentru ca ei sunt exact ca noi, europenii, si oricare alt punct de vedere poate fi judecat drept insulta si instigare la ura. Trebuie doar sa abordezi echidistant realitatea, iar daca aceasta contrazice ghidul, realitatea se face vinovata de “instigare la ura” si trebuie redusa la tacere.

Daca Bruxelles implementeaza deabia acum un ghid etic pentru ziaristi, Comisia Europeana a elaborat un „Cod de conduita” pentru marile companii IT – Google, Facebook, Twitter, YouTube si Microsoft – de mai multa vreme. El a si fost semnat de acestea in luna mai.

Dupa ce companiile IT s-au angajat prin semnatura  sa blocheze, sau sa suprime, in 24 de ore, mesajele care incita la violenta si ura, Comisia Europeana a emis un comunicat: Companiile IT sustin efortul depus de Comisia Europeana si Statele membre ale UE pentru a face fata provocarii care consta in a ne asigura ca platformele on-line nu ofera posibilitatea propagarii virale a mesajelor ilegale care indeamna la ura, in mediul on-line. Ele impartasesc astfel….RESPONSABILITATEA  COLECTIVA SI ONOAREA DE A PROMOVA SI FACILITA LIBERTATEA DE EXPRESIE in lumea on-line.

Acum, in mijlocul unui veritabil scandal generat de avalansa de supendari si blocari de conturi pe Facebook, trebuie sa ne amintim cat de mult ne-am dorit si ne dorim inca „o tara ca afara”. Si ma gandesc cum in toamna lui 2015, in plina invazie imigrationala, o pustoaica de 16 ani din Germania (Bibi Wilhailm) a postat pe pagina sa de Facebook un video in care spunea: „Nu vedeți cum ni s-au schimbat viețile? Deschideți-vă ochii, asta e normal? Trebuie ca eu, o fată de aproape 17 ani, să mă tem să ies pe stradă?… Bărbați, va rog ajutați-vă copiii și femeile. Și prietenii mei au aceleași temeri, suntem șocați de ceea ce se întamplă. Sper ca acest video să vă convingă și teroarea să ia sfârșit”.

S-a considerat atunci ca postarea lui Bibi Wilhailm instiga la „ura rasiala” si contul ei a fost blocat. Dupa ea au urmat si altii, multi, foarte multi. Si a fost doar inceputul! Au urmat vizite sau perchezitii ale politiei la domiciliul unora dintre comentatori, si amenzi mari prin care justitia germana a pedepsit drastic pe cei ce au postat in retea „discursuri care indeamna la ura”. La fel s-a intamplat in Marea Britanie, Olanda sau Suedia – tarile de afara!

Acum, la noi, multi banuiesc, pentru ceea ce li se intampla, „prieteni” din lista, sau adversari de idei din retea, ori dau vina pe „gasca de delatori din Sibiu”!

In lumea lui Orwell, razboiul era considerat pace iar libertatea sclavie. Azi, in „lumea de afara”, gasca de la Bruxelles a decretat ca botnita pusa ziaristilor e „jurnalism etic”, iar cenzura „promovarea si facilitarea libertatii de expresie.”!
Asa ca, nu fiti nelinistiti, dimpotriva, bucurati-va: „Afara” a venit si la noi!

L’UE donne ses directives aux médias pour contrôler la pensée des citoyens

Autor: Bogdan Calehari

Sursa: Justitiarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu