Analize și opinii

Poate ne trezim

Poate ne trezim, și noi, și alții, de prin lumea asta: cu bitul nu construiești nici autostrăzi, nici locuințe, nici școli sau altele de acest gen. Când crezi că dacă ai niște maimuțe dresate, pe care le pui să scrie linii de cod toată ziua, ai rezolvat problemele economiei, realitatea vine și-ți dă peste bot!



Simplificăm totul nepermis de mult. Am stabilit niște ierarhii cretine pe piața muncii. Sunt largi categorii profesionale cărora, dacă le aparții, devii un soi de paria, obiectul disprețului ”elitelor”. Așa am ajuns să nu mai avem muncitori industriali și în construcții, ingineri, specialiști în agricultură, tractoriști. Aroganții care își bat joc de ei plâng, acum, că le curge chiuveta, și nu găsesc un instalator. Nici n-au să găsească!

Aflu că iar s-a mai reziliat un contract pe nu știu ce puță de furnică de autostradă. Pentru că firma spaniolă care o construiește nu lucrează, pe motiv de…caniculă! Pe dracu, caniculă! Nu are cu cine lucra! Onor angajații români au tuns-o la munci sezoniere, în Occident, unde câștigă în trei luni cât câștigă într–un an lucrând la construcția autostrăzii!

Munca, oricare ar fi ea, este muncă! Și cine muncește trebuie să fie respectat, fie că e medic sau sapă șanțuri. Și ăla care muncește gândește, nu doar ”intelectualii” vedetă, care emit panseuri de Gâgă, și cărora le put toți cei care nu sunt ca ei.

Sistemul ăsta, care împarte lumea în ”elite” și ”pălmași” este unul profund viciat. Ideea că pălmașii pot fi înlocuiți oricând cu roboți este una pe cât de periculoasă, pe atât de păguboasă, economic și social. Nu orice lucrător poate fi înlocuit cu roboți. Sau cu printere 3D. Dacă facem o socoteală, activitățile care pot fi robotizate nu sunt nici atât de multe, și nici roboții nu sunt chiar soluția-miracol a problemelor de pe piața muncii.

Mă tem că problemele noastre pleacă acum de la atitudinea față de muncă și de muncitori. Se vede asta inclusiv din rezistența ”elitelor” la cererile de creștere a salariilor. Cei care cer asta nu merită, pentru că munca lor nu este ”productivă”. O productivitate prost înțeleasă, și folosită drept pretext pentru a nu plăti decent munca. Este însă doar o altă falie dintre multele care fragmentează societatea românească și o fac nefuncțională. Și pare că suntem ferm hotărâți s-o adâncim. Că așa înțelegem noi să rezolvăm problemele.

Autor: Constantin Gheorghe

Sursa: Constantin Gheorghe

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • TREZEŞTE-TE GHEORGHE, TREZEŞTE-TE IOANE !!!
    AFARA CU STRAINII DIN TARA !!!
    AFARA CU UE, NATO, USSA, FMI…!!!
    AFARA CU OCCIDENTUL PARŞIV NELEGIUIT !!!

  • …”dezbina ca sa conduci”. cam asa bate vintul. vine vremea sa folosim cu alifie.

    daaaa. vom face roboti care sa faca roboti, care sa faca roboti, care sa faca roboti, etc…….

    …pusca si cureaua lata. ce IT-ist am fost, odata. inca nu stiu melodia. probabil ceva ptr supertenori.

    …….