Analize și opinii

Periculosul dans pe sârma națională

PSD joacă tare în Parlament. Asumându-și riscuri maxime. Baletul cu UDMR îi poate fi de folos. Dar poate deveni și exploziv. Pentru că el se desfășoară fix pe coarda națională. Și într-o perioadă din ce în ce mai sensibilă. UDMR cere tot mai mult, chiar în timp ce se apropie Centenarul Marii Uniri. Ce urmărește PSD? Ce poate obține UDMR? Care sunt riscurile?



PSD are nevoie de o majoritate consolidată în Parlament. Sunt momente când nu poate conta pe voturile tuturor deputaților și senatorilor săi. Sunt legi, în special economice, în cazul cărora votul parlamentarilor ALDE poate fi pus între paranteze. Și urmează marele examen al pachetului legislativ pe Justiție. O operațiune vulnerabilă în sine. Dar supervulnerabilizată în viitorul apropiat întrucât, deși opinia publică știe că la aceste proiecte a lucrat Ministrul Justiției, la dispoziția Guvernului, ele nu vor fi totuși asumate de Executiv ci, în mod straniu, de un grup de parlamentari PSD. Așadar, la acest capitol, Guvernul suflă și în iaurt.

Votul UDMR, alianța cu acest partid, sunt indispensabile. Dar, ca de obicei, UDMR cere un preț excesiv de mare. Și, ca de obicei, prețul atinge și uneori taie adânc în coarda națională. Efectul poate fi cu atât mai dureros, cu cât românii devin din ce în ce mai sensibili la acest capitol, pe măsură ce se apropie evenimentul Centenarului.

Zilele trecute, Kelemen Hunor a declarat rituos că România nu este deloc un exemplu de stat care înțelege și tratează cum se cuvine problema conviețuirii cu alte naționalități. Și că se gândește serios să iasă din alianță.  Ultimul motiv de gâlceavă îl reprezintă un proiect de act normativ, prin care statul român s-ar obliga ca în toate localitățile în care există minimum 10% maghiari – UDMR ar accepta și 15% – limba maghiară să devină limbă oficială. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că în toate instituțiile publice, o bună parte dintre funcționari trebuie să cunoască limba maghiară. Consecința imediată este că funcționarii români ar urma să-și piardă locurile de muncă. În prezent, acest procent este de 20%. PSD s-a temut să le dea satisfacție maghiarilor și, după ce a bătut palma cu UDMR,  le-a întors spatele atunci când s-a votat în Comisie și întruna dintre cele două Camere ale Parlamentului. Proiectul de lege, astfel cum îl doresc maghiarii, pare a fi îngropat.

Plecarea UDMR din alianța cu PSD este însă extrem de dificilă. Cel puțin din două motive. Primul este că, în prezent, reprezentanții UDMR dețin nenumărate poziții nu numai de secretar de stat ci și în restul administrației publice centrale și în consiliile de administrație ale regiilor și celorlalte societăți, unde statul este majoritar și Guvernul are un cuvânt de spus. Renunțarea la aceste poziții înseamnă renunțarea la privilegii și la instrumente prin care este influențată viața politică și economică a României. Prin natura lui, UDMR nu poate sta prea mult în afara satisfacerii unor avantaje. Cele mai multe pentru activiștii săi. Exstă însă și unele speranțe pentru comunitățile de maghiari. Pe de altă parte, există o presiune venită dinspre Budapesta, din direcția lui Viktor Orban, care ar dori o apropere a României de grupul țărilor de la Visegrad. De așa numiții ”băieți răi” ai Uniunii Europene.

Din această perspectivă, a grupului de la Visegrad, există și un interes major al PSD plus ALDE. Promovând o politică ceva mai independentă față de Germania, susținând ideea de stat națiune, PSD plus ALDE sunt în mod natural mai aproape de statele de la Visegrad și în primul rând de Polonia și Ungaria, decât de Germania, care își impune constant și dur opțiunile colonizatoare asupra unor state mai mici cum e România. Este aici evident și o bătălie între palate. Pentru că președintele Klaus Iohannis merge pe mâna Germaniei. Dar cea mai mare parte a arhitecturii politice externe este totuși, conform Constituției României, apanajul Executivului. PSD plus ALDE mai mizează pe un câștig într-o asemenea alianță, în care un liant este și UDMR-ul. Și anume un sprjin al populației maghiare în alegerile prezidențiale din 2019. Dar și o viitoare susținere la locale, în acele localități în care maghiarii nu sunt majoritari. De altfel și în prezent, în respectivele localități, de multe ori PSD dispune de majorități în consilii locale cu sprijinul consilierilor UDMR.

Situația este așadar mult mai complexă decât pare ea la prima vedere. Opinia mea este că, oricât de mult amenință UDMR și oricâte tumbe face, nu va părăsi actuala majoritate. Ca urmare, PSD și-a calculat corect riscurile, atunci când a respins ultima pretenție UDMR.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Sarma nationala, independenta, suverana, unitara si indivizibila. Sarma Constitutionala.
    # Constitutia

    LEGEA FUNDAMENTALA.