Analize și opinii

Orwell reloaded în China

Cui i-ați dat like pe Facebook? Cu cine ați fost nepoliticos și de ce ați fost nervos cu vânzătorul de la magazin? Într-o lume distopică, cunoscută de fanii unui serial de succes, toate aceste acțiuni vă vor afecta direct viața, informează Ştirile TVR.



Astfel, universul personal va fi monitorizat, iar asta va conta dacă vreți să luați un credit sau vreți să conduceți o agenție guvernamentală. Și, poate cel mai important, va afecta și viața copiilor. Pe cale de consecință, nu există scăpare, iar drumul e unul singur: stabilit de autorități prin intermediul unei baze de date. Nu sunt povești SF, se va întâmpla, din 2020, în China!

Sistemul de credite sociale, aprobat în China, va produce cea mai profundă revoluție socială. Practic, statul va monitoriza acțiunile cetățenilor săi, iar în funcție de rezultate, fiecare individ va fi încadrat într-o anumită categorie.

Vor fi.notate comportamentul, virtual si nu numai, preferintele persoanele si relatiile interumane. Exact ca in filmele SF. Big Brother devine, astfel, politică de stat. Pentru binele fiecăruia, autoritățile vor urmări fiecare mișcare: de la cât timp stă un chinez pe Facebook, cu cine vorbește, cât timp se joacă sau chiar cât de amabil este cu prietenii virtuali.

Nu știm, deocamdată, ce punctaj trebuie să obțină cetățeanul model, însă avem o idee despre ce pot păți cei leneși și fără inițiativă. În primul rând, acești cetățeni de mâna a doua nu vor putea să ocupe funcții publice, sau chiar nu vor avea acces în sistemul asigurărilor sociale. Iar lista penalităților nu se va opri aici.

Cei cu un punctaj mic nu vor putea să se cazeze în hoteluri cu mai multe stele, iar copiii acestor oameni vor avea și ei de suferit. Dacă tata sau mama nu se încadrează în plafonul minim de credite, copiii nu vor avea acces la cele mai bune școli. Sistemul este, deocamdată, opțional, dar din 2020 devine obligatoriu.

Analiștii consideră acest moment ca un început de program mondial care va fi importat și de statele democrate, care sunt deja avansate în monitorizarea cetățeanului prin rețelele de socializare și construirea de baze de date personale.

Autor: Florin Budescu

Sursa: Romania Libera