Analize și opinii Cultură și Familie

Orase din Moldova ce stau in calea pustiirii explorarilor gazelor de sist facute de firma Chevron in judetul Vaslui

iadul-chevronIn tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic.

La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste  pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fieNu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns.

De ce ne stapaneste acest duh al neputintei care ne tine in intunericul cel mai de pe urma? Pacatele ne-au intunecat constiinta, iar formalismul credintei si abandonarea ei cu desavarsire ne-au pustiit sufletele. La asezarea noastra duhovniceasca nu mai veghem cum se cuvine. Cum sa mai luptam atunci pentru viata noastra, daca nu stim sa fim verticali, daca noi traim numai pe orizontala si, in loc sa fim persoane libere si demne am ajuns indivizi ai turmei? Suntem cazuti si nu ne putem ridica duhovniceste pentru ca nu avem harul in noi, nu am stat cu smerenie la rugaciune si in genunchi in fata duhovnicilor adevarati, sa ascultam cum bate Duhul Sfant in inima lor, sa deprindem harul, sa-l zidim in copiii nostri. Din cauza asta stam in genunchi in fata strainilor, din cauza asta suntem indiferenti si nu ne intereseaza soarta noastra. Ne-am risipit, ne-am golit de darurile sfinte: credinta, nadejdea, dragostea, facerea de bine si, mai presus de toate, demnitatea de a fi crestini.

Mitropolitul Nicolae de Mesoghia, contemporan cu noi, spune despre formalismul nostru in credinta asa:

„uneori mancam de post fara sa postim; spunem rugaciuni, dar nu stim sa ne rugam; mergem la Biserica, dar nu suntem traitori; citim carti, dar nu ne cultivam, ne spovedim pacatele dar nu ne pocaim; ne impartasim poate chiar destul de des…dar nu dobandim harul. Preotii nostri, din savarsitori de slujbe trebuie sa devina initiatori in tainele Bisericii, enoriasii nostri din adepti bisericesti, trebuie sa devina credinciosi, dogmele noastre trebuie sa emane viata, Sinodul nostru, din corp administrativ trebuie sa devina expresia spirituala a vointei divine in viata noastra. Abia atunci, orice marturie, chiar si cea a tacerii, chiar daca va avea imperfectiuni, va putea fi numita adevarata si va functiona ca sabie a Duhului Sfant.”

Aceasta este boala trista a sufletelor si a puterii noastre de a fi, iar alta vindecare nu avem. Cu nadejde sa cerem mila lui Dumnezeu. E vreme de pocainta, de rugaciune, de unitate. A sosit ceasul ca fiecare sa faca atat cit i-a dat Dumnezeu in putere. Sa nu ne ingropam talantii. Toti putem sa ne rugam, toti putem sa postim. Sa-i avem model pe stramosii nostri intarindu-ne din vrednicia si credinta lor.

Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul.

Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor  de exploatare a gazelor de sist in  urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp:

raza-70km-Paltinis(Bacesti)

click pe imagine pentru a mari

-Paltinis (com. Bacesti) situat la 35 km de Bacau;

-25 km de Roman;

-40 km de Vaslui;

-15 km de Negresti;

-65 km de Barlad;

-50 km de Iasi si Tg.-Frumos;

-65 km de Piatra-Neamt si Pascani;

raza-70km-Pungesti

– click pe imagine pentru a mari –

– Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacau ;

-40 km de Roman;

-25 km de Vaslui;

-15 km de Negresti;

-55 km de Barlad;

-60 km de Iasi;

-60 km de Husi;

-65 km de Onesti;

raza-70km-Gagesti

– click pe imagine pentru a mari –

– Popeni (com. Gagesti) situat la 10 km de Barlad;

-35 km de Vaslui;

-55 km de Husi;

-50 km de Tecuci;

Urmeaza si alte locatii. Pana in prezent, locuitorii din Barlad sunt, deocamdata, singurii care au inteles ce pericol ne paste si s-au organizat in actiuni de protest si de informare a populatiei (www.vremeanoua.ro/ S-a aprins Barladul).

Aceasta initiativa ar trebui luata in toate orasele vizate. Trebuie sa ne organizam in miscari de protest alaturi de autoritatile responsabile, de cei ce pot informa populatia folosind date din teren si, nu in ultimul rand, de preotii nostri.

Neamul romanesc a rezistat atat timp cat poporul a fost unit in credinta avandu-i in frunte pe preoti. Alta cale nu avem. Sfintiti si cuviosi parinti, fiti alaturi de noi, nu ne abandonati. Calauziti si indrumati turma spre izbanda si veti fi ca Sf. Petru si nu ca …

La Roman si Bacau nu a auzit nimeni ca in coasta lor, la numai 25-35 de km, vor incepe prospectiunile de gaze de sist ?

Cat mai facem, la Vaslui, pact cu politicienii iresponsabili, dormind cu „binecuvantare” ?

Ce ne pot spune cei de la  Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?

Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?

Daca ii vom lasa singuri pe cei din Barlad, lupta va fi zadarnica. Trebuie sa ne unim, sa iesim in strada in mod organizat, chemandu-l in duh pe Sf. Stefan cel Mare sa ne ajute sa mai dam o data „batalia de la Vaslui” si din Moldova.

Avem sansa, poate unica, sa spunem si noi o data: NU! Altfel se va strica si pamantul de sub noi, iar apele vor prinde in ele otrava duhurilor  noastre. Sa nu fie asa…

Dumnezeu sa ne ajute! Sa fim uniti, si cu rugaciune vom birui.

Putem spune un NU votand pe : www.vrn.ro/sunteti-de-acord-cu-exploatarea-gazelor-de-sist

Iertati-ma,

Autor: Dorina Burlacu
sursa: razbointrucuvant.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pentru autor Dorina Burlacu:nu stiu daca este acest link.http://ec.europa.eu/yourvoice/…cu ceea ce ai afisat dumneata in penultimile randuri.Urmariti articolul urmator;sâmbătă, februarie 9th, 2013 | Scris de Andreea MARCU
    “Sã nu vinã americanii cã îi fugãrim cu furcile!”din cotidianul local”Vremea noua”urmariti fotografiile si va veti convinge,cate persoane sant in stare sa completeze acel formular sondaj pentru a schimba situatia de la Paltinis com.Bacesti jud.Vaslui.Nu stiu din cate persoane citesc acest articol reportaj cunosc localnicii nevinovati,starea de saracie cu care se confrunta aceste persoane.Culmea ca la nici 15 km de aceasta zona au proprietatile doi latifundiari(vice-presedinti ai C.J.Vaslui)Bichinet si Mihalache.Urmariti mesajul cu petitia de demisie organizata de parintele Liviu Matei “Demisia de onoare a Presedintelui Romaniei Traian Basescu,Prim-Ministru Victor Ponta si a Presedintelui C.J.Vaslui Dumitru Buzatu”
    http://www.petitieonline.ro/petitie/44190146.Doamne Ajuta.

  • VASLUIENII SE LEAPÃDÃ DE PREOTI!

    Dacã nici slujitorii Domnului nu mai au har…

    PÃTATI Încrederea românilor în reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române a scãzut îngrijorãtor de mult în ultimii doi ani, o aratã sondajele din luna februarie a.c., lucru valabil si în judetul Vaslui. De ani de zile, preotii din judet sunt implicati în tot felul de campanii electorale sau în scandaluri interne, lucru care a scãzut încrederea credinciosilor în slujitorii Domnului. Fie cã a fost vorba de modul în care Episcopia Husilor a actionat în cazul celor trei preoti care si-au cerut drepturile în instantã, cerând eliminarea lor din parohii împotriva dorintei credinciosilor, fie implicarea preotilor în mitingurile anti-Chevron sau faptul cã un preot originar din judetul Vaslui se ocupã cu distributia de droguri, toate acestea i-au fãcut pe vasluieni sã nu mai asculte de parohi, iar consecintele vor fi dezastruoase pe termen lung. Sociologii constatã un fapt îngrijorãtor: numãrul ateilor s-a triplat în ultimii ani. Oamenii nu mai merg la bisericã, vãzând cã preotii lor se implicã în actiuni politice, sociale sau economice care nu au nimic de-a face cu menirea lor socialã. “Am în comunã trei preoti. Unul nu mi-a fãcut campanie electoralã, nici nu le-am cerut. Dimpotrivã, unul a fãcut tot ce a putut ca sã nu ies primar, s-a implicat în campania electoralã si a luat doar câteva voturi pentru cel pe care îl sustinea”, spune un primar din nordul judetului, supãrat pe modul în care slujitorii Bisericii se manifestã când vine vorba de politicã.

    Nici preotii nu mai sunt credibili în judetul Vaslui, dupã scandalurile din ultima vreme. În luna februarie 2013, o aratã sondajele, încrederea în Biserica Ortodoxã Românã a atins cel mai scãzut nivel din ultimii patru ani. Conform celui mai recent sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), 66% dintre respondenti au “foarte multã” si “destul de multã” încredere în bisericã, aceasta fiind prima datã când indicatorul scade sub 70%. În februarie 2009, peste 84% dintre români mai credeau în preoti, dar pe mãsurã ce campaniile electorale si scandalurile s-au înmultit au ales sã întoarcã spatele slujitorilor în sutane. “Când ne referim la bisericã noi punem întrebarea în general, “biserica”, si evident cã unele persoane se pot gândi la institutia de care apartin. Dar, dat fiind faptul cã 89% din populatie este ortodoxã, atunci când se gândeste la bisericã nu se gândeste la Biserica Penticostalã sau la musulmani sau la alte institutii, ci la Biserica Ortodoxã Românã. În consecintã, putem sã aproximãm destul de bine acest grafic cu soarta încrederii în Biserica Ortodoxã Românã, principala institutie religioasã din România”, sustine Mirel Palada, directorul companiei CCSB. Îngrijorãtor este si faptul cã, în aceeasi perioadã de timp, numãrul ateilor s-a triplat. Tineretul din judetul Vaslui, de exemplu, este revoltat de modul în care preotii fac politicã în biserici si refuzã sã mai meargã la slujbe, propovãduind ateismul. Nu se stie numãrul exact al vasluienilor care au renuntat la religie, însã este sigur cã numãrul lor este în crestere. O posibilã explicatie, spune un sociolog, ar fi o schimbare a generatiilor. Este si un efect de laicizare care, din experienta altor state europene, s-a întâmplat odatã cu modernizarea statelor respective si care este destul de probabil sã se întâmple si în România. “Experienta unor tãri profund religioase pânã acum douã generatii (cum ar fi Franta sau Spania, mai ales Spania care pânã acum douã-trei generatii era foarte religioasã si au avut si ei un asemenea curent critic) aratã cã practicile religioase, cât si atitudinea fatã de institutii a religiei au cunoscut o erodare”, mai spune directorul CCSB. În martie 2010, 83% dintre români mai aveau încredere în Bisericã, în timp ce, în decembrie 2010 doar 80 dintre români mai credeau în preoti. În februarie 2011, un procent de 77% dintre români mai aveau încredere în slujitorii Domnului.

    Episcopul de Vaslui, în centrul scandalurilor de la Vaslui. Cazuri de tristã faimã…

    În judetul Vaslui, zonã profund religioasã, cu un procent de 99% din populatie de religie ortodoxã, oamenii s-au sãturat de scandalurile din interiorul Episcopiei Husilor. Eparhia a dat în judecatã trei preoti care au îndrãznit sã scoatã la ivealã neregulile financiare din protopopiatul lor, dupã care, pentru ca scandalul sã fie complet, i-a trimis în instantã, unde a cerut ca preotii si familiile lor sã fie scosi cu forta din biserici si casele parohiale si aruncati pe drumuri, în plinã iarnã. Un gest inuman din partea PS Corneliu, Episcopul Husilor, care a stârnit nemultumirea a mii de credinciosi de pe Valea Prutului, dar si a altor parohii. “Atât Bisericile, cât si casele parohiale au fost ridicate si consolidate prin truda credinciosilor, Episcopia necontribuind cu absolut nimic, ci doar prin Sfântul Antimis pe care au cerut sume impresionante (Bozia – 15 milioane lei vechi, Blãgesti – 15 milioane lei vechi, Sãrãteni – 45 de milioane) fãrã a se elibera chitantã, desi acestea nu se vând, ci trebuiau dãruite de cãtre Episcop. În consecintã, Bisericile si casele parohiale sunt propietatea credinciosilor si nicidecum a Episcopiei Husilor”, sustin cei trei preoti care se luptã pentru drepturile lor împotriva PS Corneliu, Episcopul Husilor. Peste 100 de preoti, tot la o comandã secretã a Episcopului, s-au implicat în primãvara trecutã în campania anti-Chevron pe care politicienii PSD o duceau în zona Bârlad. În urmã cu câteva zile, când aceiasi preoti au vrut sã protesteze în fata conducerii Chevron România Episcopul Corneliu i-a amenintat cã-i va da afarã pe aceia care vor avea curajul sã se prezinte la întâlnirea cu firma americanã. La Tanacu, preotul a fost acuzat cu putin timp în urmã, de rudele familiei Cãrare pentru faptul cã ar fi refuzat sã înmormânteze un bãtrân. Preotul Damian ar fi fost nemultumit de faptul cã rudele au avut “îndrãzneala” de a apela la serviciile altei firme de pompe funebre decât cea administratã de el. “Bunicul sotiei mele a decedat la spital la Iasi. Am angajat o firmã de pompe funebre care sã se ocupe de cele necesare înmormântãrii. Preotul Damian din Tanacu a refuzat sã îl înmormânteze pentru cã nu am cumpãrat de la firma lui sicriu, lumânãri, prosoape, un alt motiv fiind acela cã duminicã, ziua în care trebuia sã tinã slujba, era ziua sotiei lui si trebuia sã sãrbãtoreascã. Nu a fost de acord nici ca bunicul sotiei sã fie transportat cu masina de la firma respectivã, în final fiind nevoiti sã acceptãm sã fie dus la cimitir cu masina personalã a preotului. A fost o situatie pe cât de tragicã pe atât de penibilã, au mers la cimitir douã masini mortuare. La final tot el s-a plâns cã am fãcut presiuni asupra lui si nu am fost de acord sã îl înmormântãm luni”, a declarat o rudã a decedatului. Ultimul caz a fãcut înconjurul României. Un preot originar din Vaslui, care a fãcut seminarul la Husi, Gabriel Bucicã, care slujea în Constanta, a fost arestat dupã ce a adus droguri în Vaslui, droguri care erau mai apoi vândute în scoli si licee. Nu e de mirare, în aceste conditii, de ce preotii sunt tot mai putin vãzuti ca slujitori ai Domnului, într-un moment în care peste 50 de mii de locuitori ai judetului trudesc prin tãri strãine.

    Ce a cãutat Episcopul în America?

    În povestea cu Chevron apare si numele sefului preotilor din judet, PS Corneliu, Episcopul Husilor. Episcopul Corneliu a fost invitat în SUA de cãtre gigantul petrolier american, pentru a vedea cum se extrag gazele de sist prin procedeele tehnologice actuale si a-l convinge cã nu sunt pericole. Cu câteva zile în urmã, PS Corneliu a demonstrat cã este de partea Chevron si a pus pumnul în gurã preotilor din Vaslui si Bârlad care vor avea curajul sã vinã la o întâlnire cu Chevron sau vor mai face declaratii publice pe acest subiect. “Cine mai vorbeste fãrã încuviintarea mea pleacã din Bisericã”, ar fi amenintat PS Corneliu, zbirul din fruntea Episcopiei. Cei de la Chevron nu au fost nici ei prea darnici cu informatiile, când a venit vorba de vizita secretã a Episcopului în SUA. “Nu stim, întrebati-l pe Eminenta Sa”, a fost rãspunsul ironic al sefului Chevron pe România.

  • EI AU VÂNDUT JUDETUL! (foto)

    Este clar: americanii de la Chevron vor face ce vor cu vietile noastre

    SLUGILE CHEVRONULUI Politicienii si Biserica au vândut judetul Vaslui celor de la Chevron, fãrã sã le pese de ceea ce doresc cei 400 de mii de locuitori din zonã. Au vândut totul, desi acum un an de zile actualul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, se jura cu mâna pe Biblie, în fata a 5.000 de locuitori ai judetului, cã nu va primi Chevronul niciodatã la Vaslui. Dumitru Buzatu si seful preotilor din judet, PS Corneliu, au cãlcat în picioare viitorul a mii de copii din judet si au cãzut în genunchi în fata americanilor veniti sã exploateze gazele de sist care existã în subsolul judetului Vaslui. Ieri, la întâlnirea cu sefii de la Chevron România, presedintele Consiliului Judetean a avut tupeul sã spunã cã “dezbaterea aceasta este decisã de Chevron si eu nu am cãderea sã spun cine sã vinã si cine nu. Nici voi (se adresa celor care i-au cerut socotealã, n.r.) nu aveti cãderea sã-mi cereti socotealã de ce eliberez acte oficiale conform legii. Nu pot sã mã opun”. Cei de la Chevron spun cã au închiriat sala de la Consiliul Judetean, stãpânul Centrului de Afaceri, dar nu pot sã spunã ce sumã au plãtit. Nici preotii nu s-au mai dovedit a fi la fel de revolutionari, cum erau cu douã-trei zile în urmã. Conform unor surse, toti sefii de protopopiate au fost sunati de Episcopul Husilor, PS Corneliu, care i-a amenintat cã dacã vreun preot îndrãzneste sã aparã la forumul celor de la Chevron va fi caterisit. În fata acestei vânzãri ordinare, singura solutie rãmâne organizarea unui referendum popular, prin care populatia judetului sã spunã dacã este de acord ca Chevron sã otrãveascã apa si solul în judetul Vaslui pentru sute de ani de aici încolo. Conducerea companiei americane nu pare speriatã de posibilele proteste ale populatiei. Sub masca unei actiuni caritabile, cei de la Chevron au donat, ieri, o ambulantã Spitalului Judetean de Urgentã. În realitate, este doar o banalã donatie în contul miilor de vieti care sunt amenintate de boli si nenorociri prin montarea sondelor de foraj în judetul Vaslui.

    Echipe ale unei firme de pazã din Vaslui au ferecat ieri usile la Centrul de Afaceri din Vaslui. Nicio persoanã care nu era trecutã pe listã de cãtre organizatori, Chevron si Consiliul Judetean, nu a fost primitã în sediu. Nici mãcar ziaristii care veniserã sã informeze populatia despre ce are de gând sã facã Chevron în judetul Vaslui. Nimeni. Jandarmii au dat si ei exces de zel si au legitimat, în mod absurd si nemeritat, câtiva tineri care veniserã în fata sediului Centrului de Afaceri în semn de protest. De la Bârlad au sosit patru bârlãdeni tineri, care au dorit sã intre si ei la dezbaterile organizate de Chevron la Centrul de Afaceri Vaslui. Grupul era format din Adrian Panã, George Codreanu, Lucian Pletea si Eduard Caraman. Ei au fost extrem de revoltati cãnd au vãzut cã nu sunt primiti în sala de sedintã, fiind uimiti si de cât de pãziti erau cei de la Chevron, tocmai ca sã nu fie pusi în fata cetãtenilor revoltati. “Se face pe ascuns. Noi asearã la ora zece am primit un telefon cã se face pe ascuns aceastã informare. Am venit aici sã ne spunem si noi opinia, cã nu suntem de acord, avem copii, avem familie, stim ce înseamnã extragerea gazelor de sist. Ne-am informat de pe internet, am vãzut ce s-a întâmplat si în alte pãrti din cauza extragerii gazelor de sist si nu vrem asta pentru copiii nostri”, a spus George Codreanu. “Un întelept spunea cã pãmântul, tara, nu sunt ale noastre ci ale urmasilor nostri. Am doi copii si, peste 9 si 16 ani vor fi majori si eu vreau sã le las un pãmânt curat. Sunt putin emotionat, dar asta este, mã doare ce se întâmplã si îmi este rusine de toatã clasa politicã care ne conduce astãzi si ieri, o rusine, o mare rusine!”, a spus cu lacrimi în ochi Adrian Panã.

    Buzatu, fatã în fatã cu bârlãdenii revoltati

    La câteva zeci de minute dupã ce a început forumul Chevron, la Centru de Afaceri a sosit si Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui si totodatã presedintele PSD Vaslui. Acesta nu s-a sfiit sã dea ochii cu oamenii din Bârlad si cu cei câtiva vasluieni care asteptau rãbdãtori si înfrigurati în fata Centrului de Afaceri, iar protestatarii nu au pierdut ocazia de a-l lua la întrebãri pe Buzatu. Discutia a degenerat într-o ceartã serioasă, bârlãdenii aducându-i multe acuzatii presedintelui CJ Vaslui. “V-am votat, am avut încredere în dumneavoastrã, ne-ati mintit, una spuneati acum un an la manifestatii, alta faceti acum!”, au fost principalele acuze aduse lui Buzatu, acesta fãcând cu greu fatã discutiei, nervii sãi fiind pusi la grea încercare. “Dacã dialogul nu mai are loc si nu suntem primiti la dialog, avem singura cale extremã. Vreau un pãmânt curat, vreau apã curatã pentru copiii mei, altfel fac umbrã pãmântului degeaba. Mã trezesc cã vin cei de la Chevron si ce fac? Facem revolutie”, a spus unul dintre bârlãdeni. “Dacã doriti sã faceti o manifestare, nu mie trebuie sã-mi cereti aprobare. Dar dezbaterea aceasta este decisã de Chevron si eu nu am cãderea sã spun cine sã vinã si cine nu. Nici voi nu aveti cãderea sã-mi cereti socotealã de ce eliberez acte oficiale conform legii. Nu pot sã mã opun”. “V-au bãgat bani în buzunar, nu?”, a acuzat un vasluian. “Mi-au bãgat mie bani în buzunar? Fii atent ce vorbesti cã te dau în judecatã! Vino si verificã-mi mie conturile! Acuzatiile sunt foarte grave”, s-a revoltat Buzatu. “Ce ne-ati spus anul trecut la Bârlad? Cã v-am votat pentru asta, sã vã fie rusine”, a spus un alt protestatar bârlãdean. “Nu am spus altceva atunci la Bârlad, am cerut sã fim informati. Acum ei au venit si ca orice cetãtean au dreptul sã cearã certificat de urbanism, prin care sunt informati ce acte le sunt necesare pentru a obtine autorizatia de contructie si de functionare pe teritoriul judetului. Pânã obtin ei toate avizele trec ani buni”, încerca Buzatu sã se facã înteles. “Dar dacã noi o sã facem o revolutie împotriva gazelor de sist este mai bun?” a strigat un protestatar. “Dar durea-m-ar capul pe mine de asta. Eu v-am spus ce este legal si pentru cei care sunt pro si pentru cei contra. Pãrerea mea despre gazele de sist nu este cazul sã o spun, am mai spus-o. Concesionarea a fost fãcutã de guvernul PDL”, “Ba de Adrian Nãstase în 2004 a fost fãcutã” – a spus un bârlãdean. “Lãsati asta, aia a expirat si a fost datã alta de guvernul PDL, cã as putea sã nu vã dau explicatii, dar eu vã dau “, a replicat Buzatu… Si acuzele au continuat timp de 20 de minute, timp în care cei patru bârlãdeni si cei câtiva vasluieni protestatari i-au arãtat serios obrazul lui Dumitru Buzatu pe care îl considerã, alãturi de ceilalti politicieni PSD din judet si mai ales din Bârlad, vinovati de ceea ce se va întâmpla. “Domnule Buzatu, ati privit în ochi 10 000 sau 30 000 de persoane si ne-ati spus cã nu veti aproba nimic împotriva calitãtii vietii copiilor nostri, ce faceti acum? V-am votat, sã vă fie rusine!”, a spus un bârlãdean. La conferinta de presã, întrebat de ce presedintele CJ Vaslui si-a schimbat atât de brusc atitudinea, Tom Holst, seful Chevron pe România, a spus: “Vã recomand sã vã adresati domnului Dumitru Buzatu sã vã spunã de ce si-a schimbat atitudinea, care au fost cauzele schimbãrii de atitudine”, a spus, ironic, Holst. Acesta a negat cã în spatele acestor “schimbãri de atitudine” ar fi unele comisioane secrete, pentru cã legea americanã nu permite spãgile date de firmele SUA nicãieri în lume! Asta da explicatie…

    Grupul de Initiativã tace mâlc !

    Desi ne-am fi asteptat ca Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad, care militeazã împotriva gazelor de sist exploatate prin metode necoventionale, sã aibã opinii publice referitor la ce discutii au avut cu reprezentantii Chevron, acestia au preferat sã nu discute cu presa sau cel putin cu o parte a presei, cea consideratã «prea vocalã ». Gr. (r) Neculai Rotaru din cadrul GISC nu a dorit sã facã niciun comentariu, desi la dezbaterea cu Chevron au fost în jur de 15-20 de persoane din cadrul acestui grup. Ei au rãmas la finalul dezbaterii la o discutie «privatã » cu Chevron si din câte se pare aceastã discutie a dat roade, ei respingând discutiile cu presa. «Nu am ce sã comentez la ora asta, nu am ce sã informez pe nimeni», a spus Neculai Rotaru. Nici notarul Lulu Fânaru n-a dorit sã comenteze si nimeni din cadrul GISC Bârlad. Mai mult, din rândul lor a lipsit ieri de la dezbaterea cu Chevron protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu, cel care anul trecut aduna preotii si enoriasii în marsuri «fulminante » si apoi strigau de la microfon cât îi tinea gura punând miile de protestatari sã spunã «Tatãl nostru » si sã cânte «Cu noi este Dumnezeu ». Se pare cã si Dumnezeu ascultã de Episcopul Corneliu al Husilor, pentru cã ieri nici un patrafir de popã nu a fluturat pe la dezbaterea Chevron!

    Cum s-au ascuns popii de frica lui PS Corneliu…

    Ciudat, dar niciun preot din judet nu si-a fãcut aparitia ieri la sedinta cu Chevron. Cu câteva zile în urmã, în cele douã protopopiate din judet era zarvã mare. “Nimeni nu ne obligã sã facem vreo actiune, totul este decizia noastrã, a preotilor, vrem sã transmitem un mesaj celor de la Chevron. Vrem sã prezentãm si punctul de vedere al credinciosilor fatã de aceste exploatãri care vor distruge totul în judetul Vaslui, inclusiv vietile omenesti. Noi, ca reprezentanti ai credinciosilor din judet, vrem sã ducem un mesaj reprezentantilor companiei Chevron: trebuie sã apãrãm integritatea moralã si de viatã a oamenilor de la Pãltinis, de pe Valea Ivãnestiului sau din alte pãrti ale judetului. Exploatarea gazelor de sist va îmbolnãvi aerul si solul din acest judet”. Asa spuneau sefii protopopiatului Vaslui, de comun acord cu cei de la protopopiatul condus de preotul Lãiu. Marti seara, însã, conform unor surse demne de încredere, PS Corneliu, Episcopul Husilor, si-a fãcut simtitã puterea sa asupra sutelor de preoti din judet. Mai-marii celor douã protopopiate au fost sunati de Episcop si li s-a transmis cã dacã apar la forumul Chevron riscã sã fie dati afarã din preotie. În plus, PS Corneliu a mai interzis preotilor din judet sã dea vreo declaratie despre Chevron. Ce înseamnã asta? Cã Episcopul Husilor a pactizat cu Chevron, dupã vizita sa secretã în SUA, unde a stat, spun unele surse, cam o lunã de zile. Cei de la Chevron i-au trasat clar ce are de fãcut: preotii trebuie sã asculte de Episcopul lor, iar PS Corneliu si-a luat treaba în serios si a interzis orice implicare a preotilor în actiuni anti-Chevron. Acum un an de zile, tot PS Corneliu era cel care îsi dãdea girul, în secret, pentru ca sute de preoti sã aducã la Bârlad credinciosi din toate colturile judetului. Tom Holst, seful de la Chevron România, a evitat ieri sã spunã dacã Episcopul Husilor a fost în America pe banii Chevron si ce stie de faptul cã preotii nu au mai venit la întâlnirea de la Centrul de Afaceri. “Nu stiu nimic. Întrebati-l pe Eminenta Sa. Nu am nimic de comentat”, a fost replica lui Holst, la întrebãrile reporterilor VRN, care au dorit sã stie cât timp a stat Episcopul în America.

    Bãtaie de joc, în stil USA!

    Dupã ce presei i-a fost interzis accesul la Centrul de Afaceri, la ora 13.00 a fost programatã o întâlnire a conducerii Chevron cu ziaristii din presa localã si centralã. Cei de la firma de PR, vãzând cã sefii de la Chevron nu apar la conferinta de presã, au decis sã punã un filmulet despre “binefacerile” extragerii gazelor de sist. “Nu v-am invitat la forumul de la Centrul de Afaceri, pentru cã a fost o întâlnire strict tehnicã. Dacã intram acolo cu totii nu plecam pânã la 8 seara”, s-a dat mare un consilier de imagine al Chevron. O altã consilierã de imagine, care nu a dorit sub niciun chip sã-si spunã numele, a avut si ea un moment de “strãlucire”. “Am creat acest cadru, pentru cã este comic pentru noi sã citim cât de dezinformatã este presa din România”, a spus doamna în cauzã, mândrã de replica sa genialã. La ora 14.00, tocmai când ziaristii doreau sã plece de la conferintã, si-a fãcut aparitia si Tom Holst, seful Chevron România. Însotit de câtiva membri din staff-ul de conducere, Holst nu a dat semne cã vrea sã discute cu presa, ci s-a îndreptat spre o masã unde erau puse tãvi cu gustãri, pregãtite special pentru acest eveniment! Ziaristii au luat foc, iar Holst si-a dat seama de gafã si a explicat de ce a întârziat. Timp de 10 minute, a turuit în limba din tara sa natalã, SUA, fãrã ca vreun traducãtor sã se oboseascã sã explice în româneste termenii folositi de seful Chevron. Tom Holst a explicat cã decizia de interzicere a accesului presei în sala de la Centrul de Afaceri s-a luat de comun acord cu conducerea CJ Vaslui, ceea ce înseamnã cã Buzatu i-a cerut ca presa sã nu vinã la discutiile cu societatea civilã si primarii!

    “Judetul Vaslui are o ratã mare a somajului”. Câte locuri de muncã a creat Chevron pentru vasluieni? Zero!

    Tom Holst a încercat sã explice cã firma Chevron va face investitii în extragerea gazelor de sist în judetele Vaslui si Constanta, douã judete care, în opinia sa, ar avea o ratã mare a somajului. “Am decis sã investim la Vaslui pentru cã aici este o ratã mare a somajului si creãm locuri de muncã. Am vãzut cã sunt doar 90 de locuri de muncã disponibile în judetul Vaslui, sãptãmâna trecutã”, au turuit reprezentantii Chevron, care au mai spus cã s-au creat 150 de locuri pentru români, odatã cu prospectiunile. Câti vasluieni au fost implicati în aceste activitãti? Niciunul! Acestea sunt beneficiile Chevron si “marile investitii” ale companiei americane pentru judetul Vaslui. Sefii de la Chevron au dat-o în bâlbâialã atunci când a venit vorba de cantitãtile imense de apã care trebuie folosite pentru sondele de forare. În conditiile în care, în Vaslui, barajul de la Solesti nu mai face fatã consumurilor de apã ale municipiului resedintã, Chevron vrea sã scoatã zeci de mii de metri cubi de fiecare sondã care face exploatãri. De unde? Cei de la Chevron nu spun, însã cu sigurantã vor sã acceseze resursele de apã de mare adâncime ale judetului, cea mai mare avutie din subsolul Vasluiului. Conducerea Chevron a mai dat de înteles cã are girul premierului si al Guvernului USL pentru actiunile din judetul Vaslui, ceea ce ar explica atitudinea servilã a presedintelui CJ Vaslui, Buzatu, în fata acestei atitudini de stâpâni a americanilor.

    Vasluieni, iesiti în stradã. Vocea voastrã trebuie sã fie auzitã!

    În fata tuturor trãdãrilor din partea clasei politice si a preotilor, vasluienilor nu le rãmâne decât un lucru: convocarea unui referendum care sã cearã locuitorilor judetului Vaslui sã spunã dacã sunt de acord cu extragerea gazelor de sist pe baza unor metode care au produs dezastre ecologice în alte tãri. Societatea civilã anuntã cã se va coaliza în lupta împotriva metodelor de exploatare folosite de Chevron, metode care pun în pericol viata locuitorilor din judetul Vaslui. Existã informatii cum cã Chevron ar dori sã se extindã si în alte judete din Moldova, ca Iasi sau Suceava, dupã care se va îndrepta spre Ucraina.

  • Episcopul, dolarii si moldovenii!

    PS Corneliu, foarte indignat de poporul acesta betiv si nespãlat, lãsat mostenire de rãposatul PS Ioachim, s-a decis sã punã la cale un plan grabnic de…eliberare! Stiind cã a trecut la cele vesnice episcopul Buzãului si Vrancei, Preasfintitul nostru si-a dat seama cã e loc de-o mutare spectaculoasã: se face si arhiepiscop, se alege si cu o arhiepiscopie mult mai întinsã si mai bãnoasã, iar, bonus, scapã de poporul pe care nu-l suportã! Numai cã, atunci când totul decurgea conform planului, iar IPS Daniel mai cã se înduplecase sã-l promoveze, pãcatele cu “CHEVRON”-ul l-au ajuns din urmã. Degeaba a dat ordin ca niciun picior de popã sã nu calce la întrunirea cu americanii, ca sã fie liniste si pace, pânã îi ridicã panaghia lui PS Norocel, cã ziaristii – alti vrãjmasi ai bunãstãrii sale- au aflat de matrapazlâcul cu vizita sa în SUA! De aici si pânã sã audã ÎPS Daniel, n-a mai fost decât un click, pentru cã, spun surse bine informate, Patriarhul ar fi citit pe net despre vizita pe banii Chevronului, pe Pãmântul Fãgãduintei. Si s-a supãrat rãu mai-marele BOR-ului, dar nu pentru cã PS a benchetuit pe banii americanilor, rãsucindu-se pervers în problema gazelor de sist, ci, pur si simplu, cã n-a suflat o vorbã despre asa chilipir! Si acum e supãrat, cã, desi în douã zile se anuntã urmãtorul Arhiepiscop al Vrancei si Buzãului, pe al nostru Corneliu nici nu l-a mai primit la înscrieri.

    PS – O informatie de ultimã orã aratã cã PS Corneliu, foarte furios de un asemenea esec, a pus la blesteme grele inclusiv conducerea Chevron-ului cu toate sondele de extractie a gazelor de sist, întrucât o bãnuie cã intentionat ar fi suflat ziaristilor informatii despre vizita în SUA, tocmai pentru a-i zdruncina lui…seriozitatea!

  • “Dacã vin aici, le crãpãm capul!”

    AGITATIE Sãtenii din Pungesti nu mai au liniste de când au aflat cã Chevronul intentioneazã sã ridice mai multe sonde în comuna lor. Oamenii nu acceptã ideea de a trãi într-un mediu poluat, de aceea, nu au asteptat prea mult si au protestat în momentul în care în vecinãtatea satului Silistea, unde este terenul vizat de compania americanã si-au fãcut aparitia mai multi topografi. Localnicii sunt revoltati si de faptul cã terenul respectiv ar apartine Mãnãstirii Mãlinesti, simtindu-se trãdati de oamenii bisericii. “Nu calcã niciun american la noi în comunã. Dacã vin aici, le crãpãm capul! Iesim cu furcile, nu cu stegulete!”, spun oamenii.

    Sãtenii spun cã anul trecut mai multi emisari ai Chevronului au venit si au studiat zona în cãutarea unui teren potrivit pentru construirea sondelor necesare exploatãrii gazelor de sist. Se pare cã acestia au gãsit ceea ce doreau între Pungesti si satul Silistea, din moment ce, la scurt timp, au trimis specialisti pentru a face mãsurãtori. Îngroziti de gândul cã mediul în care trãiesc va fi afectat iremediabil, acestia au protestat în numãr mare când au aflat cã pe terenul de lângã Silistea si-au fãcut aparitia niste topografi. Dar cum gigantul american nu se poate împiedica de câteva suflete amãrâte, în urmã cu aproximativ o lunã, si-a trimis noi soli pentru a sta de vorbã cu autoritãtile locale. Desi, în urma sedintei, mai multi consilieri locali au fost nemultumiti de atitudinea edilului care nu a dat niciun semn cã ar fi împotriva actiunii, din diferite motive, cei mai multi au ales sã tacã, mergând pe principiul “Capul plecat, sabia nu-l taie”. Pungestenii spun cã startul s-a dat cu sau fãrã voia lor, întrucât sãptãmâna aceasta, la locul cu pricina, si-au fãcut aparitia patru masini, douã cu numere de Bucuresti, douã cu numere de Vaslui, care au întreprins niste lucrãri. Terenul de care este interesatã conducerea Chevron apartine Mãnãstirii Mãlinesti, cel putin asta se zvoneste prin sat. Acesta a ajuns în posesia lãcasului de cult printr-o donatie din partea familiei Hanganu, cei doi soti fiind în momentul de fatã decedati.

    Conducerea Mãnãstirii Mãlinesti infirmã informatia

    Cu toate cã majoritatea sãtenilor cu care am vorbit au confirmat cã terenul de care este interesat Chevronul apartine Mãnãstirii Mãlinesti, conducerea lãcasului de cult infirmã aceastã informatie. “Nu este adevãrat cã am fãcut o întelegere cu reprezentantii Chevronului. Într-adevãr ne-a fost donat un teren în apropierea zonei în care s-au fãcut mãsurãtori, dar nu este vorba despre acelasi domeniu. Întrebati la primãrie, ei trebuie sã stie. Bineînteles cã noi nu suntem de acord cu exploatarea gazelor de sist, mai ales cã stãm prost cu apa. Am înteles cã urmeazã a fi construite sonde si în Pãltinis, si la Silistea, adicã pe de o parte si pe de alta a Mãnãstirii, lucru pe care nu ni-l dorim”, ne-a declarat staretul Mãnãstirii Mãlinesti, Filip Mercas.

    Este sau nu primarul anti-Chevron?

    Primarul sustine oficial cã este împotriva planului de bãtaie al Chevronului însã oamenii din sat nu sunt convinsi de sinceritatea afirmatiilor lui. Mai mult, acestia îl acuzã cã ar fi declarat rãzboi consilierilor care nu s-au arãtat încântati de ideea de a gãzdui pe teritoriul comunei sondele pe care conducerea companiei intentioneazã sã le ridice, ba chiar a încercat sã convingã sãtenii cã ar fi benefic pentru ei dacã în viitor exploatarea gazelor de sist s-ar realiza. “Eu sunt reprezentantul oamenilor din comunã, am fost ales de ei, de aceea, nu pot fi de acord cu exploatarea gazelor de sist. Nu stiu dacã terenul pe care s-au fãcut mãsurãtori este al Mãnãstirii Mãlinesti. Nu am pus deocamdatã problema exploatãrii gazelor de sist în Consiliul Local, dar urmeazã a fi introdusã pe ordinea de zi într-una din viitoarele sedinte”, a declarat Mircia Vlasã, primarul comunei Pungesti.

    Vocea satului

    “Am protestat când s-au fãcut mãsurãtorile”

    “Trãim cu fricã si cu durere în suflet cã nepotii nostri vor mosteni o zonã otrãvitã. Anul trecut au venit niste reprezentanti de-ai Chevronului si au fãcut tot felul de mãsurãtori. Am mers si i-am zis primarului dar s-a fãcut cã plouã. Ne-am adunat vreo 50 de oameni din sat si am mers acolo sã protestãm, sã îi alungãm. Suprizã! La scurt timp a apãrut si politistul din comunã cu domnul primar, probabil crezând cã ne ducem cu furcile, ca la revolutie. Noi ne-am dus cu vorba bunã. Erau veniti niste tineri si, norocul nostru a fost cã nu le-a mai pornit masina, pentru cã au încercat sã dea bir cu figitii când ne-au vãzut. Le-am spus clar <> Primarul a încercat sã ne convingã sã fim de acord, cã va fi bine dacã se construiesc sonde, cã se vor crea locuri de muncã pentru tineri. A ajuns sã se certe cu acei consilieri care se împotrivesc exploatãrii gazelor de sist. Tot satul este împotriva exploatãrii!”, ne-a declarat Ecaterina Petrea.

    “Dacã vin aici, le crãpãm capul!”

    “Nu calcã niciun american la noi în comunã. Dacã vin aici, le crãpãm capul! Iesim cu furcile, nu cu stegulete! Sã se ducã naibii la ei în tarã sã exploateze, în Sahara, unde or vrea, dar nu la noi. Avem livezi, vegetatie, zarzavaturi sãnãtoase în grãdini, nu prostii cu chimicale, apã curatã si ei vor sã ne otrãveascã? Ei vin, îsi iau banii, se urcã în elicoptere si pleacã, iar noi rãmânem ca prostii în urmã, sã suportãm consecintele. Îi omor dacã vin aici! Ce fac cei de la judet? Domnul Buzatu si-a luat partea lui de bani si nu îl intereseazã. Ce zic nenorocitii de la Ministerul Mediului pe care i-am votat?”, ne-a declarat Mircea Carp.

    “Sunt prea multe efecte nocive”

    “Nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist. Sunt prea multe efecte nocive asupra mediului; apã cu gaze, cutremure, sol poluat. Oamenii nu sunt informati, nu stiu despre ce e vorba. Trebuie fãcut ceva serios în aceastã directie”, ne-a declarat Vasile Mocanu.

    “Am pus piciorul în prag”

    “În urmã cu aproximativ o lunã a avut loc o întâlnire cu niste reprezentanti ai Chevronului. Am fost singurul care am pus piciorul în prag si care am zis cã nu sunt de acord. M-am informat cu privire la consecintele asupra mediului, am urmãrit si niste documentare. În urma acestor exploatãri apa ajunge sã ardã când îi dai foc, întreaga vegetatie se usucã. Nu pot sã rãmân indiferent la catastrofa ecologicã pe care vor sã o provoace. Primarul nu a propus deocamdatã nimic în Consiliul Local. Nu s-a dat nicio autorizatie din câte stiu. Vorbisem la un moment dat cu viceprimarul sã organizãm un referendum pentru a afla pãrerea oamenilor”, a declarat Constantin Tãbãcaru

  • “Sã nu vinã americanii cã îi fugãrim cu furcile!” (foto)

    Sãtenii din Pãltinis despre Chevron

    LA LOCUL FAPTEI Sãtenii din Pãltinis, unul dintre satele în vecinãtatea cãrora conducerea Chevron intentioneazã sã construiascã mai multe sonde de exploatare a gazelor de sist, nu vor sã audã de planurile gigantului american. Constienti de consecintele negative asupra mediului si implicit asupra vietii lor, acestia se opun vehement actiunii si aratã cu degetul spre mai marii judetului care nu au avut bunul simt sã îi consulte în acest sens. Oamenii sustin cã viitorul copiilor lor a fost vândut si spun cã “Îi vom fugãri cu furcile!” dacã planul lor va fi concretizat.

    Americanii de la Chevron au ales o zonã foarte pitoreascã pentru a-si construi sondele de exploatare a gazelor de sist, o zonã feritã de ochii indiscreti ai potentialilor “intriganti” care se împotrivesc demersului lor, în apropierea cãreia trãiesc oameni simpli dar care, dincolo de aparente, au reusit sã se informeze suficient de mult cu privire la planurile companiei americane, încât sã strige rãspicat “NU VÃ VREM AICI!” Este vorba despre satul Pãltinis din comuna Bãcesti. Din surse am aflat cã, încã de acum doi ani, conducerea Chevron si-a trimis emisari sã studieze zona, deoarece terenul pe care urmeazã a fi construite sondele trebuie sã îndeplineascã anumite criterii. Mai mult, potrivit acelorasi surse, în urmã cu trei luni, mai multe persoane au venit cu o masinã a corpului diplomatic american, însotiti de reprezentanti ai Serviciilor Secrete Române, cu gândul de a închiria un teren. Desi initial interesul reprezentantilor Chevron s-a îndreptat asupra unui teren situat între Capu Deal si Pãltinis, pe care ar fi vrut sã îl închirieze pentru 5 ani, lucrurile s-au dovedit a fi mai dificile întrucât la mijloc ar fi fost vorba de mai multi proprietari care nu au fost de acord. Ulterior, conducerea Chevron a încercat sã închirieze aproximativ douã hectare de pãmânt situate într-o poianã, de la un localnic al Pãltinisului, Emil Sendrea. Potrivit celor care au tras cu urechea la discutii, desi Emil Sendrea ar fi acceptat, americanii au renuntat deoarece, pentru a ajunge în zona respectivã, un drum si un pod ar fi trebuit consolidate. Se pare cã ideea de a investi în plus nu le-a surâs.

    Pãrerea primarului

    Cu toate cã initial primarul comunei Bãcesti nu era convins de efectele nocive ale extragerii gazelor de sist prin metoda hidraulicã, în timpul unei sedinte de Consiliu Local propunând consilierilor sã îl sustinã pentru a face o vizitã în Polonia cu scopul de a afla mai multe informatii, se pare cã acesta si-a schimbat atitudinea. În momentul de fatã, Horatiu Cãrãusu se intereseazã asupra posibilitãtii de a întocmi un proiect local pentru interzicerea extragerii gazelor de sist prin aceastã metodã neconventionalã.

    Vocea satului

    Satul Pãltinis din comuna Bãcesti numãrã aproximativ 100 de familii de rromi sãraci, în mare parte pocãiti, care refuzã sã îngenuncheze în fata gigantului american, indiferent de ce le-ar oferi. Revoltati pe “tupeul” celor care, urmãrindu-si propriile interese meschine, sunt hotãrâti sã lase o amprentã negativã asupra mediului în care trãiesc si, respectiv, asupra vietii lor, pãltinisenii spun cã îi vor “fugãri cu furcile” pe cei care vor îndrãzni sã punã piciorul în satul lor.

    “Viitorul copiilor nostri e mai important!”

    “Nu sunt de acord sã se construiascã sonde aici. Avem pãdure, avem islaz, fântâni cu apã curatã vechi de când lumea si ei vor sã ne otrãveascã. Avem copii si nepoti de crescut si pãmântul ãsta este al lor. Viitorul copiilor nostri este mai important! Sã ne dea ei ce or vrea! Nu ne dãm plecati de aici. Biserica si cimitirul unde sunt îngropati pãrintii si bunicii nostri sunt aici, suntem legati de locurile astea si le vom proteja în fata oricui, indiferent de situatie. Cât e lumea de mare s-au gãsit sã vinã la Pãltinis, au crezut cã suntem mai prosti, dar nu ne lãsãm noi cu una cu douã”, ne-a declarat Silvia Neagu.

    “Sã nu vinã cã îi fugãrim cu furcile”

    “De ce nu ne-a întrebat nimeni si pe noi, sãtenii din Pãltinis, dacã suntem sau nu de acord cu exploatarea gazelor de sist? Cei care ne conduc, în frunte cu primarul si ãi mai mari de la judet, astia ne-au vândut, i-am votat si ne-am lãsat vietile în mâinile lor si acum iau hotãrâri care ne vor afecta viitorul, fãrã sã ne întrebe. Sã nu vinã americanii cã îi fugãrim cu furcile! Trãim într-un sat atât de frumos, în mijlocul naturii, si ei vor sã ne otrãveascã”, ne-a declarat Culitã Bãdãrãu.

    “Sãnãtatea noastrã e pe primul loc”

    “Nu sunt de acord sub nicio formã cu ce vor sã facã cei de la Chevron. Sã meargã în altã parte, noi vrem sã ne pãstrãm apele si pãmântul curate, sã ne crestem animalele sãnãtoase si sã ne cultivãm pãmântul fãrã fricã. Am un copil, mã gândesc în primul rând la el, sã creascã într-un mediu curat, nu poluat. Sãnãtatea nostrã e pe primul loc.”, ne-a declarat Dorin Chiriac.

    “Vom protesta dacã va fi nevoie”

    “Dacã ne distrug solul, unde sã plecãm? Nu sunt de acord cu ce vor ei sã facã si vom protesta dacã va fi nevoie. Am auzit cã a fost si un cutremur din cauza activitãtii lor, dar vã spun sincer cã nu l-am simtit”, ne-a declarat Ileana Solomon.

    Corneliu Bichinet, singura voce care a luat atitudine

    Singura voce din conducerea judetului Vaslui care s-a împotrivit exploatãrii gazelor de sist a fost a vicepresedintele Consiliului Judetean, Corneliu Bichinet. În cadrul sedintei de miercuri, sedintã la care presa nu a avut acces, Corneliu Bichinet le-a dat peste nas reprezentantilor Chevron în stilul sãu caracteristic. “Bunicii nostri au asteptat americanii 50 de ani. Si târâs dacã veneau ar fi ajuns. Rusii au fost în schimb bãieti de cuvânt, când au zis cã vin, au venit. Românilor le-a mers cel mai bine când au plecat rusii si nu apucaserã sã ajungã încã americanii”, a declarat ironic Corneliu Bichinet.

  • Marea Chevroneala

    UPDATE 10:30

    Presa nu a fost primitã în sediul Centrului de Afaceri acolo unde se desfãsoarã forumul Chevron în colaborare cu Consiliul Judetean. La toate intrãrile în clãdire sunt echipe de la o firmã de pazã din oras care nu permit intrarea decât a celor înscrisi pe lista de la Chevron. În fata clãdirii au venit câtiva reprezentanti ai grupurilor de initiativã din Bârlad si Vaslui care protesteazã împotriva modului în care se desfãsoarã acest forum.

    PS CORNELIU, CHEMAT DE CHEVRON ÎN AMERICA!

    MANIPULARE Astãzi, Chevron vrea sã explice autoritãtilor locale si judetene, parlamentarilor, tuturor politicienilor, ce mari beneficii vor veni în judet dacã vor umple zeci de parcele cu sonde de exploatare. O actiune la care partener este tocmai Consiliul Judetean, condus de Dumitru Buzatu. Actualul presedinte al CJ Vaslui avea, în primãvara anului trecut, un discurs fulminant împotriva Chevron, în fata a mii de bârlãdeni, în care cerea companiei americane sã nu calce pe pãmânturile vasluiene. Acum, banii îl fac sã uite ce a spus atunci si organizeazã alãturi de Chevron un fel de seminar de informare. Interesant este cã, pe baza unor informatii venite pe surse demne de încredere, în povestea cu Chevron apare si numele PS Corneliu, Episcopul Husilor. Episcopul Corneliu, se spune, a fost invitat în SUA de cãtre gigantul petrolier american, pentru a vedea cum se extrag gazele de sist prin procedeele tehnologice actuale si a-l convinge cã nu sunt pericole. Convins sau nu de americani, PS Corneliu nu a avut ce face în fata atitudinii decise a preotilor pe care-i pãstoreste. Preoti din Vaslui si Bârlad vor veni azi la întâlnirea cu Chevron tocmai pentru a transmite un mesaj de împotrivire din partea credinciosilor vasluieni, care nu vor sã trãiascã într-o zonã cu aer poluat de la sondele petroliere si cu ape infestate de substantele chimice care vor fi folosite în extractia gazelor. Interesant este si cã douã consilii locale, de la Gherghesti si Iana, au anuntat cã nu vor permite montarea de sonde pe terenurile din aceste localitãti.

    “Compania Chevron, în coordonare cu Consiliul Judetean Vaslui, are plãcerea de a vã invita sã participati la seminarul cu tema: “Explorarea si Dezvoltarea Gazelor Naturale din Argile”. Evenimentul va avea loc miercuri, 6 februarie 2013, cu începere de la orele 10:30, la Sala micã de conferinte amplasatã la etajul 1 al Centrului de Afaceri Vaslui. Cu acest prilej, reprezentantii companiei vor face o prezentare a procesului de prospectare a gazelor naturale din argile, vor discuta asupra aspectelor economice, sociale si de mediu, despre alte aspecte de însemnãtate specialã pentru cetãtenii judetului Vaslui si vor rãspunde la întrebãri, adresate de cei prezenti la discutie. Chevron considerã important ca publicul larg sã fie la curent cu privire la tehnologiile utilizate în faza de prospectare, folosite pe scarã largã în industria de petrol si gaze. Aceste tehnologii au fost aplicate, în conditii de sigurantã, în ultimii 60 de ani, inclusiv în România, tarã care detine o istorie bogatã în domeniul productiei de petrol si gaze. Chevron este onorat sã fie partenerul autoritãtilor române, în efortul de evaluare a potentialului de gaze neconventionale detinut de România. Aceleasi tehnici, ce au fost constant îmbunãtãtite de-a lungul celor 150 de ani de explorãri conventionale în domeniul petrolier, vor fi utilizate pentru a determina dacã România ar putea sã-si sporeascã productia de gaz natural. Chevron are convingerea cã investitia derulatã în judetul Vaslui va crea locuri de muncã pentru români, va genera venituri la bugetul local si national, va asigura protectia mediului înconjurãtor si va contribui activ la bunãstarea comunitãtilor, în mijlocul cãrora îsi desfãsoarã activitatea.

    Toate activitãtile companiei Chevron au fost si vor continua sã fie desfãsurate în deplinã conformitate cu legislatia românã, cerintele europene si cele mai riguroase standarde practicate în industria extractivã”. Asa sunã invitatia lansatã cãtre parlamentarii si oficialitãtile din judet, departe de ochii presei. De la 10.30, cei de la Chevron vor da piept cu cei pe care i-au invitat, dar si cu preotii din judet, care anuntã cã vor veni în numãr destul de mare la întâlnirea cu gigantul petrolier american. Mesajul preotilor vasluieni este clar: Chevron nu este dorit în judetul Vaslui, tocmai pentru cã exploatarea gazelor de sist ar distruge mediul înconjurãtor. “Am discutat cu preotii din protopopiat si am decis cã aceia care vor sã participe la forumul anuntat de Chevron sunt asteptati sã vinã pe 6 februarie, la Centrul de Afaceri, unde vom prezenta si punctul de vedere al credinciosilor fatã de aceste exploatãri care vor distruge totul în judetul Vaslui, inclusiv vietile omenesti. Noi, ca reprezentanti ai credinciosilor din judet, vrem sã ducem un mesaj reprezentantilor companiei Chevron: trebuie sã apãrãm integritatea moralã si de viatã a oamenilor de la Pãltinis, de pe Valea Ivãnestiului sau din alte pãrti ale judetului. Exploatarea gazelor de sist va îmbolnãvi aerul si solul din acest judet, pe mii de ani de acum încolo, iar noi vrem sã le spunem celor de la Chevron cã nu suntem de acord cu aceastã exploatare. Vor veni preoti din cele douã protopopiate, de la Vaslui si Bârlad, pentru a transmite acest mesaj. Cred cã în jur de 20 de preoti vor veni în salã, alãturi de Comitetul care existã la Bârlad în jurul generalului Rotaru. Probabil vor veni mai multi preoti, vom vedea”, a anuntat deja protopopul de Vaslui, preotul Vasile Pârcãlabu. Interventia preotilor din Vaslui si Bârlad vine în paralel cu o actiune secretã a PS Corneliu, Episcopul Husilor.

    Episcopul Corneliu, invitat în SUA de Chevron!

    Conform unor informatii demne de încredere, în urmã cu câteva luni, Episcopul Husilor, PS Corneliu, a fost invitat de concernul Chevron în Statele Unite, tocmai pentru a vedea procesul de explorare si extractie a gazelor de sist. Americanii au considerat, probabil, în urma mitingului de la Bârlad, la care au participat sute de preoti din tot judetul, cã Episcopul ar putea avea un cuvânt de spus în a “îmblânzi” spiritele printre credinciosi. Nu stim cu ce impresii s-a întors Prea-Sfintitul Corneliu din SUA, cert este cã preotii au decis cã vor merge pe linia anuntatã anul trecut: credinciosii nu vor ca gazele de sist sã fie exploatate, pentru cã ar distruge mediul înconjurãtor si ar putea conduce la cutremure catastrofale în zonã. Episcopia, de altfel, a anuntat ieri si punctul sãu de vedere fatã de acest scandal care tinde sã ia amploare. Reprezentantii Episcopiei Husilor au o pozitie fermã vis-à-vis de o posibilã implicare a preotilor la actiuni pro sau contra exploatãrii gazelor de sist. “Episcopia Husilor nu se poate pronunta asupra acestei metode de extractie a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Lãsãm specialistii sã se exprime în acest domeniu. Orice preot poate participa la actiunile pro sau contra exploatãrii gazelor de sist, ca persoane fizice si dupã cum le dicteazã propria constiintã, însã fãrã a implica biserica. Episcopia Husilor nu a organizat si nici nu va organiza vreo actiune în acest sens”, a declarat Marin Tudoricã, purtãtorul de cuvânt al Episcopiei Husilor.

    Buzatu era în 2012 dusman declarat al Chevron. Astãzi organizeazã seminarul în colaborare cu americanii! Cine sã mai înteleagã ceva?

    “Oameni buni si buni cetãteni! Nu am gãsit o altã formulã de adresare, vãzând multimea celor care au venit aici. Trebuie sã vã spun cã si eu stiu tot atât de multe lucruri despre felul cum au fost concesionate perimetre, despre activitatea Chevorn, adicã mai nimic. Am primit pe unul din reprezentantii acestei companii, la cererea lor, dar nu am reusit sã aflu mai nimic, ei mi-au spus cã vor face un prim pas. Eu le-am spus cã aici existã credinta înrãdãcinatã cã primul pas este legat de al doilea pas. Vreau sã credeti si sã vã îndreptati toatã energia de care dati dovadã în directia unei opozitii active împotriva exploatãrii gazelor de sist. Suntem aici pentru a spune întotdeauna: Nu acestei companii, nu acestei activitãti!”. Asa striga în primãvara anului trecut actualul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Astãzi, ajuns sef al judetului, Buzatu si-a schimbat total pozitia. Este coorganizator al evenimentului de la Vaslui, care se anuntã destul de agitat. “Sunt unii care doresc sã se facã si activitãti industriale în acest judet, care a demarat mai mult investitii în agriculturã, în multe cazuri de subzistentã. Sunt convins cã sunt riscuri enorme cu exploatarea acestor gaze, dar pe planeta Pãmânt peste tot sunt riscuri enorme, dar noi trebuie sã le trãim. În discutiile pe care le-am avut cu compania Chevron le-am spus cã trebuie sã aibã o discutie fatã în fatã cu societatea civilã. Trebuie ca lucrurile sã decurgã într-o manierã constructivã, nu trebuie sã demonstrãm lipsã de receptivitate. Existã fricã, s-a instalat în mintea oamenilor, dar trebuie sã purtati dialogul în limite rezonabile”, este limbajul actual al presedintelui CJ Vaslui, total diferit fatã de cel din 2012. Societatea civilã va protesta astãzi împotriva modului în care Chevron vrea sã intre în judetul Vaslui, mai ales cã acelasi presedinte Buzatu a semnat documente foarte importante. Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lunã, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judetul Vaslui unde compania americanã Chevron intentioneazã sã facã prospectiuni pentru o posibilã exploatare a gazelor de sist. Cele trei certificate de urbanism sunt valabile un an de zile si au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse între 35.000 de metri pãtrati si 73.400 de metri pãtrati de teren din zona localitãtilor Pãltinis (Bãcesti), Popeni (Gãgesti) si Silistea (Pungesti). Asta înseamnã cã si locuitorii din zona Vasluiului vor fi afectati de viitoarele exploatãri de gaze. Însã, în timp ce la Bârlad s-au fãcut tot felul de comitete ale societãtii civile, la Vaslui lucrurile sunt în stare de amortealã. Tonul protestelor îl vor da preotii condusi de protopopul Vasile Pârcãlabu, care sperã cã tot mai multi vasluieni vor constitui un comitet de protest împotriva Chevron si vor iesi în stradã în aceastã primãvarã.

    La Gherghesti si Iana, Chevron nu este dorit. De ce nu se întâmplã acelasi lucru si la Pungesti sau Bãcesti?

    În ultimele zile, în unele consilii locale din judet a fost vânzolealã mare. La Gherghesti si Iana, consilierii locali au votat împotriva gazelor de sist de pe teritoriul lor, ceea ce este un semnal de alarmã si pentru restul primarilor din judetul Vaslui. Primarii vasluieni asteaptã acum un semnal si din partea Consiliilor locale de la Gãgesti, Bãcesti sau Pungesti, acolo unde se vor instala sonde de forare, în vederea gãsirii zãcãmintelor de gaze. Consilierii locali din aceste comune ar putea da un semnal puternic de împotrivire la tendintele expansioniste ale companiei Chevron, însã rãmâne la latitudinea primarilor de acolo sã ia decizii hotãrâte.

    Iatã ce spune Chevron despre modul în care vrea sã infesteze terenurile din judetul Vaslui

    În 2011, firma Prospectiuni SA a demarat prospectiuni pentru identificarea de noi zãcãminte de gaze naturale în zona Bârlad. Dacã se va dovedi cã existã astfel de zãcãminte, concernul Chevron ar urma sã aplice metoda fractionãrii hidraulice pentru a extrage acest caz. Însã, ce este acest procedeu? Pungile de gaze se formeazã sub unele depozite sedimentare, denumite “pungi-mamã”. Acest tip de gaz era considerat a fi neexploatabil, pânã prin anul 2000, din cauza faptului cã era prea difuz si rãspândit în straturi sedimentare cvasi-impermeabile. Dupã acest an, însã, a apãrut tehnica fracturãrii hidraulice pentru a recupera gazul de sist. Este vorba de un foraj vertical, care se executã la o adâncime de 2.600-3.000 metri, dupã care turbina de foraj e deviatã pentru a sãpa pe orizontalã în rocile care retin gazul, pe o distantã pânã la o distantã de aproximativ 8 kilometri. Procedeul de fracturare hidraulicã presupune injectarea unei mari cantitãti de apã cu nisip si reactivi, la mare presiune, pentru a lãrgi fisurile rocilor, dupã care se procedeazã la foraj si captarea gazului, care se elibereazã în mod natural. Nici pânã acum, cei de la Chevron nu au putut explica ce substante bagã în lacurile care se formeazã în apropierea sondelor, ceea ce iritã destul de mult societatea civilã. Concernul Chevron a câstigat licitatiile pentru astfel de forãri în România în judetele Bihor, Vaslui si Constanta, dupã ce a depus, în iulie 2010, oferte câstigãtoare pentru trei perimetre cu o suprafatã totalã de 2.700 de kilometri pãtrati. Conform unor surse, gazele naturale astfel obtinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani.

    Oamenii politici aruncã pisica moartã…

    În 2004, atunci când fostul premier, Adrian Nãstase semna un contract de exploatare a resurselor naturale din subsol cu o firmã care ulterior avea sã cedeze toate drepturile cãtre Chevron, nimeni nu bãnuia ce scandal international avea sã urmeze. Zona Bârlad era vândutã de guvernul Nãstase, la propriu, cãtre un gigant petrolier american, care îsi propunea sã exploateze gazele de sist care se bãnuieste cã ar fi în zona Bârlad, dar si în alte perimetre din judet, dupã tehnologii mortale. Opt ani mai târziu, când americanii si-au fãcut simtitã prezenta în judet, societatea civilã s-a inflamat. La fel si politicienii, care au simtit potentialul electoral al unui scandal care tinde sã cuprindã toatã societatea româneascã. Locuitorii Bârladului, cei de la Vaslui, Ivãnesti, Pungesti sau Bãcesti sunt revoltati de faptul cã autoritãtile judetene nu fac nimic pentru a stopa masacrul ecologic pe care-l va aduce exploatarea gazelor de sist în judet. Concesionarea perimetrului Bârlad a fost decisã de Guvernul Adrian Nãstase pe finalul mandatului, fãrã consultare cu locuitorii orasului, cãtre o firmã de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar acordul cu grupul american a fost semnat de fostul sef PSD al ANRM. “În privinta acrodului petrolier detinut de Chevron pentru zona Bârlad, acesta a fost aprobat de Guvernul PSD în 2004, titularul initial fiind o altã companie. Procedura de desfãsurare a apelului public de ofertã a fost transparentã, deschisã atât companiilor românesti, cât si celor strãine care au dorit sã participe la aceastã rundã si care au îndeplinit conditiile pentru a fi declarate câstigãtoare. Toate acordurile despre care vorbim sunt acorduri petroliere, în strictã conformitate cu legea petrolului”, a acuzat fostul premier Ungureanu. “Am vãzut niste copii nervosi care au spus cã operatiunea a pornit în 2004 printr-o hotãrâre aprobatã de Guvern. Am cerut astãzi Departamentului de industrii de la partid sã dea un comunicat. Noi am adoptat atunci, prin Legea petrolului si a minelor, o abordare foarte clarã si HG privind acordul petrolier pentru zona Bârlad a fost datã în baza acelei legi si numai pentru titei si pentru gazele naturale, nu pentru gazele din sisturi. Ceea ce este mai grav e cã cei care i-au pus pe acesti tineri lipsiti de experientã sã atace aceste lucruri au fãcut o mare gresealã. Acest contract fãcut cu Chevron-ul este ilegal în România. În baza Legii petrolului si a Legii minelor nu existã niciun fel de aprobare politicã pentru exploatarea gazelor de sist si acest lucru mi se pare extrem de grav si va atrage rãspunderea penalã a celor care discutã aceste lucruri”, a fost replica lui Nãstase.

  • Eu nu mai inteleg nimic.De ce oare nu mi se publica comentariile(sase la numar)?De ce?Inchideti totul dativa foc si gata cu voi golanilor.

  • PR-ul diabolic al Chevron-ului (video)

    Cititor Vremea Nouã

    Dupã manifestatiile din primavara anului trecut, soarta Chevron-ului pãrea pecetluitã. Nimeni nu mai dãdea vreo sansã proiectului. Sintagma „a doua Rosia Montanã” a apãrut imediat. A urmat anuntul companiei de suspendare a lucrãrilor, care ne-a inculcat tututor idea cã sunt la pãmânt. Nimic mai fals! Chevron îsi lua atunci o nouã firma de PR, Ami Communications, recunoscutã în piatã ca firma sforarilor, care lucreazã noaptea ca sã se vadã ziua. Astfel dictonul „tace si face” a devenit politica de PR a Chevronului.

    Dar cine este acest PR? Dupa o privire pe site-ul lor, aflãm cã ei sunt niste lobby-isti notorii, cunoscuti pentru apãrarea unor companii cu mari bube, cum ar fi BAE Systems (fregatele lui Nãstase), Bechtel (autostrada neterminatã), THR (frunza Elenei Udrea), Electromagnetica (singur dintre cei zece bãieti destepti din energie care si-au prelungit contractul cu Hidroelectrica anul trecut), Cathedral Plaza (evreii care au construit monstrul cu 20 de etaje ce stã sã se dãrâme peste catedrala „Sfântul Iosif”).

    Șmecherii de la Ami au lãsat impresia retragerii Chevronului ca sã amorteascã constiinta civicã a vasluienilor si au început sã lucreze în tainã pe mai multe directii. Uitându-ne acum retrospectiv, pãcãleala „uite moratoriu, nu e moratoriu”, ne este clar cã nu a fost decât o manevrã a prostire a populatiei de cãtre Chevron fãcutã cu concursul premierului Ponta. Surpriza de la votul din Senat, unde legea lui Solomon a fost respinsã, se datoreazã unor ample miscãri de lobby. Chiar si cu Solomon au ajuns la o întelegere cei de la Ami, cãci numai asa se explicã atitudinea lui, brusc cuminte. Asa se face cã proiectul de lege, dupã ce a fost respins, a fost rãtãcit la Camera Deputatilor.

    Buzatu a fost luat si el cu asalt de cãtre Chevron si firma lor de PR. Clement Dan, unul dintre sforarii Ami, era vazut astã toamnã sãptãmânal pe la Consiliul Judetean. Acesta, în cârdãsie cu Buzatu, a organizat chiar un asa-zis simpozion stiintific la Vaslui unde, în prezenta lui Buzatu, Bichinet si a primarilor din judet, un membru al Academiei si alti doi profesori s-au pronuntat în favoarea exploatãrii gazelor de sist de cãtre Chevron.

    Pe premier, Chevron a reusit sã-l convingã cu argumentul „Gitenstein”, dar si cu unele asa-zise materiale stiintifice semnate de academicieni si profesori geologi.

    Ultima manevrã piaristicã de laborator a Chevronului este poezia inoculatã si lui Ponta „explorare da, exploatare încã nu stim”, prin care încã o datã specialistii în manipulare încearcã sã pãcãleascã poporul.

    Emiterea certificatului de urbanism de cãtre CJ aratã cã Chevron, folosind puterea diplomatiei americane si metodele diabolice ale lobby-istilor de la Ami Communications merge mai departe. Chiar peste cadavrele noastre…

  • Se caută criminalul din Ecuador! Noi premedităm crima, denunțăm criminalii ( Chevron, Exxon, etc. ), ne opunem fracturării hidraulice, spunem Nu otrăvirii apei, aerului și solului! Cerem Armatei să intervină și să-i aresteze pe trădătorii de Țară!