Analize și opinii

Oligofrenul Cărtărescu şi duşmanii săi

Cred că Mircea Cărtărescu este la fel de oligofren ca şi politicienii pe care îi acuză. Ba cred că în instituţiile incriminate de scriitor sunt totuşi oameni cu o capacitate intelectuală care îl surclasează. Şi chiar cu performanţe.

cartarescu

Scriitor cu pretenţii, Mircea Cărtărescu recurge la cuvinte de mahala. (E drept că vulgarităţile şi grosolăniile se găsesc peste tot prin paginile cărţilor sale.) Fie Cărtărescu are un lexic din ce în ce mai sărac, fie nu înţelege nimic din politica în care, de mai multă vreme, s-a înrolat ca un modest servitor folosit de stăpîni pentru alungarea ciorilor şi huiduirea sau chiar ciomăgirea adversarilor.

Cărtărescu zice: „Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoţi, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni şi semi-analfabeţi“. Să nu vă imaginaţi că Mircea Cărtărescu îi cunoaşte şi are habar despre cine scrie. Înjură pur şi simplu pentru că asta dă bine pentru protectorii şi stăpînii săi. Cine sunt aceştia? Înainte, Mircea Cărtărescu s-a afirmat ca un cîntăreţ şi culegător de scame la Traian Băsescu. Acum trădează datele unei reprofilări. Mircea Cărtărescu s-a înrolat ca lingău la Klaus Iohannis. E drept, face parte dintre cei foarte puţini. Fosta trupă de băsişti încă mai stă pe gînduri şi se scarpină. Să se înroleze sau nu la Klaus Iohannis? Cîteva rînduri mai departe, ieşirea lui Mircea Cărtărescu devine mai uşor de înţeles. Scriitorul nostru cel viteaz este bucuros să contribuie la amplificarea demonstraţiilor de protest. El scrie: „Iar acum oamenii sunt în stradă şi acolo vor rămâne până va trece pericolul unor legi făcute pentru cei care le dau“.

De unde ştie Mircea Cărtărescu despre intenţiile acestei mulţimi care s-a mobilizat în cele cîteva ore ale zilei de duminică? Presupun că subconştientul său i-a transmis o asemenea indicaţie. Numai că acelaşi subconştient de poet de curte se trădează cîteva cuvinte mai departe: „L-am subestimat pe preşedintele Iohannis, se vede acum că e un om de stat care cunoaşte interesele României şi ale românilor. Nu avem un alt pol politic în stare să se opună hoţilor. Preşedintele trebuie sprijinit acum, în perioada asta, ca garant al unei justiţii libere“.

Ne-am lămurit. Mircea Cărtărescu a schimbat împăratul de lins. A trecut la Klaus Iohannis! Drept care nu-l mai luăm în considerare decît ca pe un postac al acestuia. Tot ce va spune Mircea Cărtărescu despre Klaus Iohannis pînă la sfîrşitul mandatului poate intra doar în analele slugărniciei scriitorului român din toate timpurile.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul