Analize și opinii

O „societate secretă“ în justiția SUA și FBI?

Un îndelungat schimb de mesaje între doi agenți FBI care a dispărut din baza de date a agenției federale de investigații, dintr-o bizară eroare de configurare de software, este pe cale să stârnească un nou scandal la Washington, mergând până la demisia directorului FBI și decredibilizarea investigațiilor privind legăturile dintre echipa de campanie a lui Donald Trump și oamenii Moscovei.

Comisia pentru supravegherea activității guvernamentale din Camera Reprezentanților a primit din partea Departamentului Justiției transcrierea mesajelor dintre doi agenți FBI, în care se vorbește despre o „societate secretă“ din FBI și Departamentul Justiției, creată imediat după alegerile prezidențiale, cu scopul de a submina președinția Trump, arată congresmanii republicani care au avut acces la aceste informații.

O suspectă eroare tehnică FBI

Agentul FBI de contrainformații Peter Strzok și jurista FBI Lisa Page au schimbat mii de mesaje de pe telefoanele mobile. Însă mesajele din perioada decembrie 2016 – mai 2017, mesaje care trebuiau înregistrate conform legii, au dispărut. Prin urmare, congresmanii nu pot afla ce s-a întâmplat cu acea „societate secretă“ din guvern, menită să saboteze acțiunile președintelui Trump, arată congresmanul Trey Gowdy, președintele amintitei comisii din Camera Reprezentanților.

Încrengăturile din statul profund

Este important de menționat că ambii agenți FBI au lucrat pentru un timp în comisia care investighează implicarea Rusiei în alegerile din SUA, condusă de fostul director FBI, „incoruptibilul“ Robert Mueller. Cei doi se află în subordinea lui Andrew McCabe, adjunctul directorului FBI, aflat în conflict de interese pentru că soția lui a candidat din partea Partidului Democrat pentru parlamentul statului Virginia și a primit donații electorale din partea aliaților lui Clinton. Totul se întâmpla în mandatul directorului FBI James Comey, demis de administrația Trump. Acum, Comey va obține nici mai mult, nici mai puțin, decât un post de profesor de etică, la o facultate din același stat, Virginia, scrie The Wall Street Journal. Succesorul său la cârma FBI, Christopher Wray, amenință, în schimb, că va demisiona dacă asupra adjunctului McCabe se vor mai face presiuni.

Procurorul General contraatacă

Poziția FBI în acest caz a stârnit mai multă suspiciune. Biroul Federal a anunțat la finalul săptămânii trecute că nu are înregistrările conversațiilor celor doi agenți din perioada cu pricina, din cauza unor erori tehnice. „Este tot mai greu să ne explicăm aceste coincidențe ce vin una după alta“, a spus congresmanul Ratcliffe. Ministrul Justiției, procurorul general Jeff Sessions, el însuși amenințat cu un dosar legat de discuțiile avute în campania elecorală cu ambasadorul Rusiei, a fost foarte limpede: „Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru a afla de ce aceste mesaje nu sunt disponibile și vom folosi toată tehnologia ce o avem pentru a vedea dacă mesajele pot fi recuperate“. Procurorul General a anunțat că va lua măsuri disciplinare, dacă se constată comiterea unor ilegalități. Congresmanii republicani susțin că o anchetă FBI privind complicitatea Trump-Rusia cu asemenea agenți și cu asemenea încrengături nu este decât o „vânătoare de vrăjitoare“.

„Bârfe de curtea școlii“

America se împarte din nou, așa cum ne-a obișnuit în ultimul an, în două tabere. Pentru The Huffington Post, cei doi agenți FBI sunt absolut nevinovați și „dedicați independenței FBI“, iar informațiile vehiculate de congresmanii republicani sunt „bârfe de curtea școlii“. Cei doi agenți au schimbat opinii îndreptate împotriva politicienilor de toate orientările, nu doar împotriva lui Trump și, cel mai important, nu există dovezi că ar fi sifonat informații anti-Trump către presa democrată, scrie HuffPost.

Politicieni șantajați de servicii

Într-un editorial mai echilibrat, conducerea publicației The Wall Street Journal consideră că sunt tot mai multe motive pentru a pune sub semnul întrebării „manevrele FBI din timpul alegerilor din 2016“. Jurnalistul Paul Craig Roberts, fost asistent al secretarului Trezoreriei în administrația Reagan, este mult mai dur și se concentrează asupra „urechilor“ guvernului SUA – celebra NSA (Agenția Națională de Securitate), acuzată de „pierderea“ înregistrărilor cu pricina. „Principalul rol al NSA este să adune mizerii despre congresmani, echipele lor și judecătorii federali. 95% din informațiile clasificate nu au legătura cu securitatea națională“, scrie Roberts. Aceste informații sunt folosite pentru „a-i șantaja pe congresmanii pentru a se opune dezvăluirii conspirației implicării Rusiei în alegeri, conspirație planificată, organizată și implementată de agențiile de securitate, împotriva președintelui SUA și a democrației americane“. „Singurele informații despre securitate sunt cele despre securitatea lui Comey (fostul director FBI), Brennan (fost director CIA), Clapper (fost șef al comunității de informații), Hillary, Obama, Mueller, Strzok, Page, a partidului Democrat și a presei aservite“. „Nepăsarea americanilor permite agențiilor de securitate și jurnaliștilor aserviți să controleze explicațiile“, încheie Roberts.

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contributor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu mai e nici o indoiala, ca “Marele Licurici” isi exporta securimul progresist-masonic in toate Coloniile sale, insa acesta prinde radacini doar in acele Colonii de ultima spetza, cum e si cazul Romaniei.