Analize și opinii

Ne pregătim pentru un președinte cu cetățenie franceză!

După anul de foc 2016 și după luptele politice și de stradă de la București, ne pregătim pentru anul electoral 2019. Este evident că PSD a câștigat fără drept de apel în 2016 atât alegerile locale cât și cele parlamantare, dar pentru anul 2019 jocurile sunt așezate altfel.



Elementul de noutate adus de acest început de 2018 este formarea partidului lui Dacian Cioloș, care se vede de la o poștă că se vrea un vehicol preziențial după modelul francez care l-a propulsat pe Macron la palatul Elysee. Cioloș ne amenința de mult cu crearea unui partid, dar se pare că acum interesele sale se aliniază cu interesele Franței și astfel s-a născut  “Mişcarea România Împreună”.

Franța revedică România

Alegerea lui Macron reprezintă revenirea Franței ca mare putere pe scena internațională. În anul 2017, agenția britanică  de comunicare Portland și Universitatea California de Sud au poziționat Franța pe primul loc în topul celor mai influente țări din punct de vedere al diplomației, în topul clasamentului ”Soft Power”, devansând SUA.

La nivel european Macron devine vioara întâi după problemele pe care le are Merkel în Germania, după scandalurile Volkswagen și Deutsche Bank și relațiile proaste cu americanii. În acest context, plasarea lui Julien Cioloș la Cotroceni ar arăta perfect în agenda externă a lui Macron care ar arăta Europei că Franța joacă strategic.

Aceste demersuri au început deja, mai ales de când Trump a modificat politica externă americană implicându-se mai mult în trebuirile interne. Locul lăsat liber de americani a fost umplut de germani și francezi, dar probleme de acasă ale lui Merkel și poziția slabă a lui Iohannis au crescut mult puterea DSGE-ului (Direcției Generale pentru Securitate Externă din Franța).

Cioloș – trimisul Parisului la București

Cioloș își datorează cariera politică serviciilor secrete franceze. Acesta a fost impus Comisar European la doar 40 de ani, iar la primul său eveniment în Franța, acesta a ținut locul președintelui Nicolas Sarkozy, gest care a atras atenția ziarelor europene, find numit al doilea comisar european din partea Franței.

Legăturile sale cu Franța au început încă din 1992, atunci când a fost selectat pentru o bursă la Paris. Acesta s-a căsătorit Valerie Villemin, fiica unui important ofițer în corpul de Jandarmerie din Franța și nepoată a fostului ministru de externe francez, Michel Barnier. După căsătorie, cariera sa a luat trendul ascendent pe care-l știm.

Ce se întâmplă în 2019?

În mod evident, Cioloș a refuzat să se pronunțe încă legat de alegerile prezidențiale sau de susținerea lui Iohannis. Cel mai probabil, actualul președinte va elibera drumul spre Cotroceni al lui Cioloș, fie prostit că va primi vreun post european, fie amenințat ca ceva dosare penale.

În acest context rămâne lupta PSD vs. Ciolos, iar așa cum știm cu toții PSD nu are voie să dețină președinția.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cu expertiza, profesionalism, caracter, suflet. Prin excelenta, un om deosebit.
    Scenarita din jurul lui e beleaua. Panza de paianjen! Hidra!

    Comisar european la “Agricultura”, agricultura facuta praf si pulbere.
    Premierul unui guvern instaurat prin lovitura de stat marcata de tragedia “Colectiv”.
    “Cumintenia Pamantului”.
    Acordare fonduri, facilitati fiscale companiilor straine.
    Apa Nova si despre cum platim apa sau despre cum ne cumparam apa cea de toate zilele, de la francezi. Strigator la Cer!

  • La Paris s-au semnalat recent acte de canibalism. Asa se inatmpla cand se amesteca merele cu perele, incalca LEGEA LOCULUI, sfanta si binecuvanta lege prin care Creatorul a toate cate sunt, vazute si nevazute, a atribuit cate-un loc pe fata Pamantului fiecarui neam. Sa-si respecte fiecare dieta!

    Atentia opiniei publice mondiale este distrasa in mod intentionat de la operatiunile extreme, atentatul asupra rasei umane. Canibalizarea mai lipsea, ca s-ajungem fix in neantizare. Trist dar adevarat, si adevarul ne va elibera!

  • Sunt inginer horticultor de meserie, dar nu l-am auzit pe dl. Ciolos sa aduca in discutie distrugerea serelor si a agriculturii din Romania, pedepsirea vinovatilor sau sa reconstruim aceste unitati agricole de productie, ca doar este si el inginer horticultor absolvent al Facultatii de horticultura din cadrul Universitatii Cluj-Napoca….Desigur, dansul este un globalist si un umil servitor al papusarilor planetari aflati in umbra !