Analize și opinii

Moise Guran a primit avizul de transfer de la unitatea media la unitatea politică

Moise Guran a anunțat de curând că renunță la presă pentru a se alătura proiectului politic al USR. În declarațiile de aseară, acesta ne anunță că el făcea consultanță pentru USR și PLUS încă din 2018.



Întrebat cum s-a produs apropierea de USR, Moise Guran a răspuns că USR și PLUS i-au făcut, în 2018, o ofertă de a coordona campania: „Ofertă pe care am refuzat-o, n-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS. Programele lor sunt compatibile, precum roțile dințate. M-am gândit că cele două partide ar trebui să aibă programe compatibile tocmai în vederea fuziunii lor”.

Practic, PLUSR și-a cumpărat un ziarist dar ca să nu-i dea banii în geantă prin benzinării sau pe contracte de sponsorizare cu site-ul, să bată la ochi, l-au angajat să facă consultanță.

Jurnalismul de fațadă

Prin 2015, Moise Guran scria pe Facebook: ”Înainte sa apară orice fel de sondaje secrete, făcute de nu știu cine, va spun doar atât: nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra in politica.

E o indecență în sine față de ea (de meserie), față de tine ca profesionist (cel mai des politicienii au fost mediocri în meseria lor de bază) dar este și o trădare față de public.

Dacă ești jurnalist și vrei să candidezi undeva, mai bine iei o pauză, câțiva ani, să nu te mai asocieze lumea cu ceea ce ai făcut înainte.”

În octombrie 2019, probabil își negocia contractul cu USR pentru că pe 18.10.2019 apare, pe site-ul său, următorul articol: ”Barna nu distruge doar USR. Distruge și speranțele noastre de schimbare a României”. În acest articol îl face praf pe Barna care vede cât de tare  e Guran, ce influencer e el și probabil îi mărește contractul.

În tot acest timp, cât lucra pentru USR era și ziarist liber și independent,  Moise Guran a moderat, în campanie, dezbaterea prezidențială organizată de Europa FM în care bineînțeles Barna a fost desemnat învingător dar a fost și selectat de Iohannis printre întrebătorii la dezbaterea președintelui cu el însuși.

Moise Guran este un soldat fidel și merită răsplătit

Guran are o carieră interesantă. De la mare expert în economie ajunge să-și piardă banii la bursă. La Antena 3 prezenta o emisiune economică împletită cu elemente conspiraționiste. Apoi a mers la TVR unde a fost spălat bine. A urmat Digi24 și Europa FM.

În momente cheie, a publicat texte pentru mobilizare, a atacat cu elan patriotic în direcția în care a fost programat, a mușcat din dușmanii sistemului când a avut ocazia. În concluzie, a efectuat stagiul militar obligatoriu și a fost și în teatre de operațiuni, deci merită să fie promovat.

Autor: Alexandru David