Analize și opinii

Ministrul polonez de Externe: ”UE folosește standarde duble față de mai multe țări, inclusiv România!”

Jacek Czaputowicz, ministrul polonez de Externe, sustine că UE foloseste standarde duble fata de mai multe state, dand exemplu Polonia, Ungaria, România si tarile baltice, relatează Știripesurse.ro.



“Noi credem că avem dreptul să introducem reforme, dar totodată trebuie să respectăm decizia Curţii Europene de Justiţie, chiar dacă nu suntem de acord cu ei, pentru că greşesc. Şi am acţionat aşa cum v-am spus. Problema pentru noi este că UE foloseşte standarde duble în relaţia cu diferite ţări. Noi suntem trataţi nedrept, aceleaşi decizii sunt acceptate în cazul altor ţări, iar CE nu reacţionează.

Acelaşi lucru se întâmplă cu alte ţări din regiune, România, Ungaria, ţările baltice. Există o tendinţă de a nu fi trataţi la fel ca alte ţări din UE. Iar noi trebuie să protestăm împotriva acestei poziţii şi o facem. Pentru că cetăţenii noştri acceptă şi sprijină integrarea europeană, dar cu condiţia să avem aceleaşi drepturi ca cetăţeni, ca ţară, precum alţi membri UE.

(..)

Ne tratează diferit doar pentru că vor să-şi afirme interesele naţionale, vor să ne slăbească poziţiile în negocierile pentru cadrul financiar multianual, de exemplu. Pur şi simplu nu mai vor să contribuie la bugetul UE ca până acum şi vor să arate că noi nu cheltuim banii cum trebuie şi că facem probleme. Ei vor să economisească aceste sume şi să le cheltuiască pe altceva, pe ei, de exemplu, pe apărare, pe programe elaborate de Franţa şi Germania.

Deci, este interes naţional pur. Ca să ne slăbească poziţiile, ei ne critică. Tocmai v-am spus că am renunţat la reforme conform deciziilor Curţii Supreme, dar suntem în continuare criticaţi pentru că nu se vorbeşte de fapte şi realităţi, ci sunt instrumente de campanie politică înaintea alegerilor europarlamentare”, a declarat ministrul la Digi24.

Sursa: CorectNews