Analize și opinii

MANEVRE DE CRIZĂ: SIE ȘI-A ANGAJAT LĂUDĂTORI PROFESIONIȘTI

Serviciile secrete autohtone trăiesc o veritabilă dramă. S-au specializat, la noi, de cînd e lumea, în afaceri murdare, în protejarea marilor infractori, în implicări profunde în jocurile politice, în încălcarea regulilor democratice în toate modurile posibile, în funcționarea – nu întîmplător – aproape fără legislație și cu toate astea lumea nerecunoscătoare se încăpățînează să nu le laude.

feature_secret_agent_feat

Drept care singura soluție e să își aranjeze singure osanalele. O asemenea operațiune de PR a avut loc recent, la SIE, prin cooptarea cîtorva blogeri, aduși în instituție, vrăjiți cu cîteva vorbe meșteșugite și sloboziți înapoi în natură spre a se produce corespunzător.

Și, slavă Domnului, s-au produs cu vîrf și îndesat, printr-o abundență de materiale, remarcată și de siteul vice.com, din care am aflat că agenții SIE sunt un amestec de James Bond, Albert Einstein și Maica Tereza, totul garnisit cu patriotism cît cuprinde. În adorația lor, menestrelii acoperiților s-au repezit să le ia din cîrcă pînă și lucruri pe care aveau dreptul legal să le care, dar, deh, excesul de zel probabil se taxează suplimentar.

Ce am aflat, bunăoară, de la autorii în cauză aici, aici, aici, aici, aici și aici:

”NICIODATĂ nu am rămas bușbee cum am rămas la întânirea asta. Ne-am dus acolo ca să discutăm 2 ore despre viața spionilor români și provocările lor și am stat practic 5 ore și am ascultat cu gura căscată niște chestii de ți se scula părul în cap. Serios, îmi pleznea vezica și nu m-am ridicat să plec, ca să nu pierd din discuție ceva, în HALUL acesta de interesant a fost. Chestii despre care, practic, din păcate, nu pot să vă povestesc prea multe pentru că, nu-i așa, sunt ușor secrete. Iar prin ușor secrete înțeleg că sunt foarte, foarte secrete”.

Păi dacă sunt foarte-foarte secrete cum le-au fost împărtășite unor simpli civili aflați într-o banală vizită??

”SIE nu deține firme, trăiește doar din banii de la buget. Așa că discuțiile cu finanțări, firmele serviciilor și restul sunt simple glume, pentru că nu există cadrul legal prin care ar putea funcționa așa ceva în cadrul lor. A se menționa că banii de la buget sunt niște glume față de SRI sau, și mai rău, față de celelalte servicii de spionaj din NATO”.

Nice try, băieți. Conform legii SIE, art.21, ”Fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii SIE se asigură de la bugetul de stat şi din surse extrabugetare. SIE primeşte şi administrează bunuri proprietate publică şi privată a statului, putând să le închirieze în funcţie de regimul lor juridic, reţinând o cotă parte de 50% din valoarea chiriei, şi desfăşoară, în condiţiile legii, activităţi cu caracter economic. Veniturile astfel obţinute vor fi utilizate integral pentru finanţarea cheltuielilor materiale şi de capital, iar disponibilul rămas la sfârşitul anului va fi reportat în anul următor şi va fi folosit cu aceiaşi destinaţie”. Comentariile sunt de prisos…

 ”Știți ce m-a frapat în livingul somptuos în care s-a ținut această întâlnire? Patriotismul extrem al oamenilor cu care vorbeam. Serios, credeam că în zilele noastre, caracterizate de oportunism feroce și de bani, nu mai exista această rara avis, patriotismul. Dar oamenii aceia vorbeau și povesteau chestii despre munca lor și mândria lor era că le făceau pentru România”.

”Da, știu, mulți au impresia că românii sunt în coada clasamentului la aproape orice. Ei bine, în topul agențiilor de informații europene, SIE este pe locul doi”.

Vai, dar noi știam din alte surse că locul ăla e ocupat de SRI!…

 ”Oricât de buni actori ar fi… ar fi putut să mintă la greu în ceea ce privește misiunile pe care ni le-au povestit (cenzurate la greu, desigur), dar n-ar fi putut mima atunci când a fost vorba de patriotism.
Pentru că ei nu se mândreau cu el, cu patriotismul. Ci îl luau ca pe un dat, o stare de fapt, o stare normală”.

”Ofițerii români trimiși să abordeze și să recruteze ca agent o persoană importantă dintr-o țară ostilă, aflată în vacanță într-o stațiune de lux, au avut două probleme importante de rezolvat.
Prima: să pară ca aparținând elitei – și în deghizare au folosit replici chinezești de cinci dolari ale unor ceasuri de 10.000 de dolari”.

Vă dați seamă cît de importantă era persoana respectivă dacă nu diferenția un ceas de 10.000 de dolari de un fake de 5 dolari.

 ”Una din muncile lor este aceea de a prevedea potențialele amenințări asupra României pe termen de 5-10 ani și să înceapă contracararea lor încă de acum. Mi s-a părut așa, un fel de Minority Report. Și da, știau cu câteva luni înainte despre multe din întâmplările grave care s-au petrecut prin lume”.

”Intervențiile și acțiunile spectaculoase, gen James Bond, există, dar sunt ceva mai rare”.

Unde ești, Sergiu Nicolaescu?

 ”Aș spune că România este, prin SIE, în topul mondial nu doar la criptografie, ci și la criptanaliză.
Că suntem foarte buni și că serviciile românești se află pe locul 2 între statele NATO din perspectiva aportului informativ (cantitatea și calitatea informațiilor obținute)”.

Am auzit și noi. De la SIE, dar am auzit…

”Generațiile tinere nu prea mai au noțiuni de patriotism, ceea ce ii face greu spre imposibil de recrutat și utilizat”.

Adevărul e că tinerii de azi nu se pot compara cu patrioții de ieri ai SIE/DIE, începînd cu Pleșiță, Doicaru ori Pacepa și terminînd cu spionii din SUA rechemați după revoluție în țară de către șeful SIE, Ioan Talpeș, și care au preferat, în bloc, să rămînă în patria adoptivă, mult mai tentantă. Unul singur s-a întors, și după trei zile deja era racolat de americani!

Sigur că SIE poate explica ce discrepanțe uriașe sunt între bugetul mic al serviciului și performanțele uriașe ale acestuia.

Mai greu de explicat e, spre exemplu, cum a fugit unicul terorist post-decembrist, Omar Hayssam, dînd cu flit tuturor șefilor din servicii, ceea ce a lăsat SIE fără director, o perioadă de timp.
Ori cum alt James Bond al serviciului, Claudiu Săftoiu, a ieșit cu șuturi în fund după ce a dezvăluit fără să vrea ilegalități ale SIE taman în fața unei comisii parlamentare.
Ori cum bravii săi agenți care-l filau pe interlopul Nicu Gheară s-au trezit sechestrați de badigarzii acestuia.
Ori care era adevărul în celebrele declarații ale generalului SIE Corneliu Grigoraș, conform căruia instituțiile statului sunt înțesate de agenți străini.
Ori cum a ajuns ministerul Economiei, acum cîțiva ani, tarlaua spionilor străini, volatilizați ulterior ca prin farmec.
Ori ce a căutat ofițerul acoperit SIE Răzvan Temeșan la șefia Bancorex.
Ori cum au pus mîna afaceriști străini de doi bani pe perlele industriei românești.
Ori care era adevărul în acuzația fostului șef al SRI, Radu Timofte, la adresa SIE potrivit cărora serviciul recuperează creanțe externe ale statului român, dar banii nu ajung niciodată în bugetul statului.
Ori în acuzația generalului Talpeș la adresa generalului SIE Constantin Silinescu și a altora, conform cărora ar fi încercat să saboteze integrarea României în NATO.
Ori în acuzația SRI că Mihai Răzvan Ungureanu, fost șef al SIE, e agent al unui serviciu secret străin. Ori în acuzația că același MRU a ajuns premier cu lobby-ul unor mari corporații străine.
Ori cîți miniștri din guvernul Cioloș erau acoperiți ai SIE (cinci, conform disidentului Paul Goma).

Ori, Doamne ferește, pe unde e Ghiță…

Una peste alta, România se menține, din păcate, în același trend de acum cîțiva ani, remarcat și de Deutsche Welle: ”O țară fără șosele, școli și spitale se laudă cu operațiuni neautorizate în alte țări”.

Și cu James Bonzi ultra-patrioți, am adăuga noi, angajați în ultima vreme cu taraba pe la tîrgurile de joburi, de parcă ceea ce ar caracteriza serviciile autohtone ar fi exact deficitul de mînă de lucru.
Noroc cu blogerii de succes, că ne mai deschid ochii, din cînd în cînd…

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: In Politics

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu