Analize și opinii

Luminița Arhire: ”ÎNTÂLNIRE DE GRADUL TREI: DOAMNA ANISIE FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU ȘCOALA DIN LOCALITATEA AXINTELE”

Până la greață, da, până la greață am auzit în ultimii ani cum toate aspirațiile acestei Românii despre care nu mai știu încotro se îndreaptă, se reduc la trei chestiuni: autostrăzi, spitale regionale și școli fără toalete în curte! Dar, pentru ca „pachețelul-de-problemuțe” al unui întreg popor, de la vlădică până la opincă, să capete o astfel de supersintetizare, poate că, totuși, cineva s-a străduit…



Ia să vedem…

Gigel Știrbu, transmitea, pe 17 aprilie 2019, un comunicat în care apăreau următoarele: „Nu crezi că ar fi bine, domnule Dragnea, să organizezi un miting cu TEMA AUTOSTRĂZILOR din România? Nu dorești să faci miting, pentru că INVESTIȚIILE ÎN SPITALE sunt la pământ și că deși sunt fonduri europene în valoare de 150 milioane de euro, bateți pasul pe locul, din cauza unor interese imobiliare locale și a incompetenței guvernanților? Nu îndrăznești să crezi că ar fi bine să organizezi adunări cu tema problemelor din Educație: că s-au închis 1000 de școli și grădinițe, iar multe UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT AU TOALETELE ÎN CURTE?”

Rareș Bogdan, proaspăt „uns” brătian și aflat în campania electorală pentru europarlamentare, a declarat la Brașov, în fața susținătorilor PNL, pe 7 aprilie 2019:

„Mă întreabă lumea de ce vorbim doar despre ce n-a făcut PSD. Prima dată arătăm cum au lăsat 21 de miliarde de euro nefolosite la Bruxelles, pentru că nu pot să-i fure. Nu au făcut infrastructura României, N-AU FĂCUT UN KILOMETRU DE AUTOSTRADĂ, a făcut Mandachi săracul un metru de autostradă, ca să le dea peste bot. Un moldovean destoinic! Au promis OPT SPITALE REGIONALE, dar nici măcar n-au băgat cupa de excavator în primul șantier. Au lăsat banii la Bruxelles. Suntem ultima țară din UE care are 2.600 ( 1 176, de fapt, potrivit Ministerului Învățământului, dar să nu lăsăm adevărul să strice o minciună așa de avântată…n.n.) de ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE, pentru că cei din PSD refuză să ia bani europeni, pentru că nu-i pot fura ei și acoliții lor.”

Pe 23 aprilie 2019, Dan Barna scria pe pagina lui de FACEBOOK:

„Din cauza hoției avem AUTOSTRĂZI DOAR PE HÂRTIE, ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE și SPITALE fără medicamente. Fără hoție ajungem departe!”

Aflat la Adunarea regională a organizațiilor PNL din Sud-Vest, la Craiova, pe 21 septembrie 2019, Klaus le-a deschis și el ochii simpatizanților:

„PSD a realizat mii de kilometri de AUTOSTRADĂ …cu creionul. PSD, de când știu eu, promite cu bani europeni acele SPITALE MARI REGIONALE. Aici, în Craiova, cunoașteți adresa acelui spital? Eu nu. Doamna ministru spunea ca vor începe hârtiile în acest an. Vă dați seama ce bătaie de joc? M-aș fi bucurat ca în acest an, când începe școala să nu mai fie ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE. Ce vor românii de fapt? Ei vor PNL. Cine a câștigat acela e chemat. Dar nu este așa de simplu. Urmează alegerile prezidențiale, locale și parlamentare. Eu cred că cel mai bine ar fi să le câștigăm pe toate și să ne apucăm de treabă.”

Să presupunem, popor, că l-ai ratat pe Gigel Știrbu… dar pe ceilalți sigur i-ai auzit. Poate ți-a rămas ceva în urechi pe când treceai prin dreptul televizorului (susurat de DIGI TV, PRO TV, B1 TV și de toate celelalte…), poate în taxi l-ai ascultat pe imparțialul Moise Guran comentând declarațiile astea, la EUROPA FM, postul acela de la care a plecat în „politica mare” și un alt imparțial celebru, Robert Turcescu, sau poate ai citit pe NET (pe paginile HOT NEWS.ro, G4.ro, ZIARE.com, și iar pe toate celelalte…) dar sigur-sigur n-aveau cum să-ți scape. Puțin câte puțin speranța ta, popor, s-a agățat, ca un glob în bradul de Crăciun, în aceste trei crengi. Ai ajuns să crezi că doar astea sunt dorințele tale și când ai crezut asta, suficient de puternic, realitatea n-a mai contat… nici cele 1 424 de școli cu toaletele în curte ÎN PLUS din discursul lui Rareș, nici stadiul REAL al construcției de autostrăzi (proiecte, contracte încheiate, lucrări începute, contestații), nici oricare alte investiții în spitale, indiferent care ar fi acelea, dacă nu sunt REGIONALE!

Așa că nu e de mirare că încurajată de tema exploatată până la epuizare a „școlilor cu toaleta în curte”, doamna Anisie Monica, cu o haită de „filmaci” în jurul dânsei, a pornit blitzkrieg-ul împotriva școlilor de țară… Ce? numai ministrul Vela Marcel de la Interne trebuie să fie vizibil? ba bine că nu, și dânsa merită și e chiar mai „legitimă”, că doar n-a absolvit la Universitatea Drăgan, din Lugoj…

Zis și făcut… pe 15 ianuarie 2020 doamna ministru a „aterizat” la școala din comuna Axintele, județul Ialomița. După punerea în scenă, ai fi putut crede că dânsa juca într-un film: mânuțele femeii aveau gesturi studiate, marșul hotărât pe coridorul școlii îi sublinia ținuta fermă de fostă consilieră a lui Petrov… deodată, s-a oprit ca o copilă și a lipit șăgalnic urechea de o ușă dincolo de care învățătoarea încerca să-și țină ora în fața unor copilași neastâmpărați. Cuta cea mică dintre sprâncene și ochii neliniștiți „dădeau bine” la cameră… După o mica ezitare, Anisie a năvălit peste femeia care, dacă ar fi pătruns un meteorit prin tavan și i s-ar fi prăbușit pe catedră, nu cred că ar fi fost mai surprinsă…

„Bună dimineața!”, a tunat „inopinata” cu un aer de prințesă. „Sunt Monica Anisie, ministrul Educației și v-am auzit de pe hol cum urlați la copii!”
Doamna învățătoare i-a răspuns cu un zâmbet strâmb, în timp ce gândea că nu-i adevărat ceea ce i se întâmplă:

„Dar n-am urlat, doamnă…”

„Ba da, eu vă auzeam de pe hol… eram pe hol!!!” a afirmat , veselă și hotărâtă, doamna ministru.

„Așa am eu vocea, nu… să spună ei…” șopti păcătoasa, arătând către copiii din clasa pregătitoare.

Cu un nas pe sus care mai avea puțin și zgâria tavanul, doamna Anisie n-a slăbit presiunea: „Am venit aici la dumneavoastră să vedem cum se desfășoară activitatea de învățământ, ba mai mult de atât am venit să vedem care sunt condițiile în care învață acești copii. V-ați pierdut răbdarea?”

„Nu, nu mi-am pierdut răbdarea…” a mai încercat, fără succes, doamna învățătoare… Cei mai înțelegători cu privire la rătăcirea sonoră a învățătoarei erau copiii, care păreau să înțeleagă perfect de ce femeia ridică tonul, câteodată.

Următoarea oprire a neobositei doamne Anisie a fost la toaletele din curte. Acestea aveau un aer profund vinovat… Întrebată câți bani s-au alocat pentru ca necăjitele toalete să fie aduse mai aproape de casă, madam Anisie a fost prinsă pe picior greșit, căci nu se aștepta să o întrebe tocmai PRO TV-ul cel prietenos așa ceva:

„Despre ce sumă vorbim? Aproximativ … o să vă dau toate … ca să nu fie nici un… și să greșesc, o să vă dau pe fiecare primărie în parte…”

Mă uitam la doamna Anisie inserată în peisajul acelei localități ialomițene… părea picată dintr-o planetă îndepărtată, căci arăta ca un „alien” cu limbaj inadecvat și purtare inadecvată. Între dânsa și localitatea Axintele, județul Ialomița, erau mii de ani-lumină, iar această depărtare în timp și spațiu nu avea cum să se micșoreze vreodată.

Peste câteva zile, speriată de scandalul stârnit de comportamentul său cel puțin insolent, doamna Anisie a încercat să dreagă busuiocul.

„Aș fi vrut să fiu mai calmă în acea interacțiune și este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă la prezența presei și expunerea copiilor, lucru pentru care îmi pare rău”, a scris dânsa pe FACEBOOK, pe 18 ianuarie 2020.

Dar mie nu mi s-a părut ca după această cenușă-n cap distanța dintre Anisie și Axintele să se fi redus cu vreun centimetru. Cum, orice ar face, nu se poate reduce distanța dintre Violeta Alexandru și pensionari sau distanța dintre Cîțu Vasile și „greaua moștenire” a găurilor negre descoperite în finanțele României la plecarea CIUMEI ROȘII!

Autor: Luminița Arhire

Sursa: Luminița Arhire Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu