Analize și opinii

Liviu Pleșoianu: Scrisoare deschisă către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig

Domnule Hellvig,



Nu există nicio altă cale de însănătoșire la nivel social decât calea ADEVĂRULUI. Oricât de siguri am fi, oricât de bine am fi protejați de pericole externe, totul e în van dacă nu reușim să ne păzim de cel mai mare pericol – acela de a deveni victimele propriilor complicități, victimele adevărurilor ascunse, victimele realităților disimulate.

Consider că SRI are datoria de a lămuri anumite chestiuni, chiar dacă vin din altă epocă a Serviciului. Iar una dintre întrebările la care milioane de români așteaptă răspuns de la dumneavoastră este următoarea: vi se pare în regulă ca Directorul SRI (George Maior) și Prim-adjunctul SRI (Florian Coldea) să meargă în seara turului II al alegerilor prezidențiale din anul 2009 acasă la un politician (Gabriel Oprea), unde se mai afla printre alții și Procurorul General (Laura Codruța Kovesi), alături de alți politicieni (Neculai Onțanu, Anghel Iordănescu)? Ordonanța de clasare a dosarului Parchetului General arată foarte clar că toate aceste persoane SE AFLAU în acea seară acasă la Gabriel Oprea…

Cum le răspunde SRI milioanelor de români care vor să știe ce căutau primii doi oameni ai Serviciului, Procurorul General și politicieni în acel loc, în acel moment? E de bun-simț înainte de toate ca SRI să lămurească această chestiune, dacă tot vorbim de credibilitate? Cu atât mai mult cu cât, azi-noapte, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, domnul Ovidiu Marincea, scria pe pagina sa de Facebook următoarele: „Este si vina SRI care putea face mai mult in ceea ce priveste promovarea culturii de securitate in randul populatiei, mai mult in deschiderea sa catre cetatean (…) Dar vom iesi mai mult, vom comunica mai mult, vom explica mai mult”. Inutil să precizez că, deși am adăugat imediat un comentariu pe pagina domnului Marincea întrebându-l ce vă întreb și pe dumneavoastră, legat de episodul „întâlnirea de la Oprea”, purtătorul de cuvânt al SRI NU a considerat important să-mi răspundă. Deși tocmai despre a „comunica mai mult”, despre a „explica mai mult” vorbea chiar în acel text publicat, despre „deschiderea (SRI) către cetățean”. Unde e „deschiderea către cetățean”, unde e „comunicarea” dacă nu primim răspuns la întrebări atât de simple precum cea referitoare la prezența primilor doi oameni din SRI, alături de Procurorul General al României, acasă la un om politic ce avea să devină în câteva zile ministru?!?

Desigur, nu aveți obligația de a răspunde la această scrisoare deschisă. Însă nu despre vreo obligație este vorba aici. Ci despre înțelegerea nevoii de schimbare reală. Iar schimbarea reală, pe toate palierele societății românești, nu se poate produce decât în clipa în care ne asumăm misiunea cea mai importantă dintre toate – misiunea ADEVĂRULUI. Poporul român, indiferent de opțiunile sale politice, merită să știe, merită să afle. Iar prezența fostului Director SRI George Maior și a fostului Prim-adjunct SRI Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea, în seara turului II al alegerilor prezidențiale din anul 2009, alături de Procurorul General Laura Codruța Kovesi și de alți oameni politici este un lucru atât de grav încât nu poate fi trecut pur și simplu cu vederea. Dacă treceți cu vederea acest fapt, atunci nu vă puteți supăra pe noi dacă avem suspiciuni rezonabile că așa ceva continuă să se întâmple… Dacă, în schimb, veți avea determinarea interioară de a face lumină, atunci Serviciul Român de Informații va câștiga mult la nivel de încredere. Încrederea nu se naște de la sine, ea se câștigă. Iar acest moment este momentul crucial pentru SRI, sub conducerea dumneavoastră. Va merge SRI mai departe pe mâna „Legii de aur” a lui Florian Coldea, încercând să acopere ceva ce oricum e perceput public ca oribil? Sau va înțelege SRI șansa istorică de a se desprinde cu adevărat, cu putere, PUBLIC, de trecutul reprezentat de George Maior și Florian Coldea? Putem vorbi cu adevărat la timpul trecut despre Maior și Coldea în relație cu SRI sau trebuie să folosim mai departe indicativul prezent? Aceasta este ÎNTREBAREA… Acesta este momentul de cotitură sau, dimpotrivă, de continuare în același stil…

Concluzionând, vă întreb în numele a milioane de români care vor să cunoască întregul ADEVĂR: care este poziția SRI și a Directorului SRI Eduard Hellvig cu privire la faptul că Directorul SRI (George Maior) și Prim-adjunctul SRI (Florian Coldea) au mers în seara turului II al alegerilor prezidențiale din anul 2009 acasă la un politician (Gabriel Oprea), unde se mai afla printre alții și Procurorul General (Laura Codruța Kovesi), alături de alți politicieni (Neculai Onțanu, Anghel Iordănescu)? Este în regulă? …Ca să știm la ce să ne așteptăm de la actualul SRI. …Ca să știm cum vede actualul Director SRI lucrurile.

Vă mulțumesc și, alături de milioane de români, aștept un răspuns.

Liviu Pleșoianu,

Deputat PSD

Sursa: Liviu Pleșoianu