Analize și opinii

La DNA bate vântul schimbării și se aud strigăte de război

Tudorel Toader a declanșat războiul prin anunțarea revocării procurorului general al DNA, Laura Codruța Koveși. Această mișcare separă total apele în politica românească și așează armatele în dispozitiv pentru alegerile prezidențiale.



Prin revocarea lui Kovesi, Tudorel Toader și Liviu Dragnea își conservă și chiar întăresc pozițiile în guvern și, respectiv, partid, în vreme ce prin respingerea revocării, președintele Klaus Iohannis își conservă și întărește poziția externă și în rândul susținătorilor. Practic, aparent paradoxal, cererea de revocare păstrează status quo-ul, dar definește mai clar actorii.

Cel mai probabil, Iohannis nu va fi de acord cu revocarea, nu pentru că el nu și-ar dori să scape de Kovesi, ci pentru că o eventuală capitulare a sa acum înseamnă pierderea alegerilor prezidențiale în 2019.

Care sunt problemele DNA evidențiate de Tudorel Toader?

-Conducerea DNA nu a vrut să-și facă curățenie în propria ogradă.

-Dovezile arată, fără dubiu, că la ”unitatea de elită” DNA Ploiești există un anume mod de operare, o schemă, aprobată de conducerea centrală, prin care procurorii inventau probe, inventau martori, făceau ori determinau declarații false, practicau șantajul, vizau ținte selectate și premeditau înscenări.

-Este exclus ca o astfel de implicare și acțiune să se fi făcut fără știința și aprobarea conducerii centrale a DNA, mai ales că șefa instituției a fost înregistrată când cerea ea însăși „decaparea” unui prim-ministru.

-Toţi cei compromiși grav nu sunt acum urmăriți penal pentru abuz în serviciu, pentru producerea și ticluirea de probe nereale și represiune nedreaptă, iar aproape toți dintre ei (cu excepția lui Negulescu) sunt încă în funcții. Acest lucru demonstrează protecția care li se oferă și complicitatea conducerii DNA.

-În acest moment, credibilitatea unei instituţii extrem de importante pentru democraţie şi credibilitatea luptei anticorupţie sunt grav afectate.

-Secția de procurori a CSM a cenzurat raportul controlului la DNA. Concluziile negative despre Kovesi au fost eliminate.

Războiul fără sfârșit

Războiul declanșat aseară va fi unul de durată. CSM trebuie să dea un aviz consultativ în ceea ce privește revocarea lui Kovesi iar mai apoi președintele trebuie să decidă. Duminică se anunță, din nou, proteste dar este evident că strada nu mai are puterea de anul trecut.

Scindarea opiniei publice va crește acum până la paroxism. Antena 3 și RTV  pe de o parte și DIGI 24 și Realitatea pe cealaltă parte vor încerca să-și impună punctul de vedere. Dacă pe TV tabăra anti-DNA este clar câștigătoare datorită audiențelor, în mediul online lucrurile se schimbă radical datorită influencerilor de pe Facebook.

Obiectivul de etapă pentru PSD este schimbarea lui Kovesi, dar lupta se dă în perspectiva alegerilor prezidențiale. Toate mișcările lui Iohannis sunt calculate pentru a câștiga al doilea mandat, dar știe că dacă acceptă fără luptă demiterea lui Kovesi va avea o problemă imensă cu propriul electorat și chiar cu Koveși care poate candida în 2019.

Astfel, Liviu Dragnea și Klaus Iohannis sunt obligați să se înfrunte mult mai devreme decât era de așteptat. Cel care câștigă acum ia o opțiune seriosă în vederea prezidențialelor din 2019.

Autor: Alexandru David