Analize și opinii

Kovesi, în sfârșit în chingi: va fi audiată de Inspecția Judiciară în cazul ”Sufrageria lui Oprea” și sfidarea Parlamentului

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost audiată de Inspecția Judiciară după ce aceasta a refuzat să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, informează Antena3. Reamintim că totul a plecat de la dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul zilei, în serialul „Noi suntem statul”.



Laura Codruța Kovesi a fost chemată în mai multe rânduri pentru a lămuri prezența ei în calitate de fost Procuror General, acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor, alături de foștii șefi ai SRI George Maior și Florian Coldea, invitația urmând să fie trimisă după ce va fi publicată în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale în această speță. Kovesi NU SCAPĂ de audierea în Parlament pentru Sufrageria lui Oprea

Pe 3 octombrie, CCR a decis că Laura Codruța Kovesi a generat un conflict juridic de natură constituțională prin refuzul de a se prezenta la audieri în comisie sau de a oferi răspunsuri în scris la întrebările membrilor comisiei.

„Aşa cum spune articolul 147 alineatul 4 din Constituţie, o decizie care nu este publicată nu este obligatorie, pentru că nu produce efecte juridice, deci, din punctul nostru de vedere, nu există. Vom redeschide discuţia (după publicarea în MO – n.r.) şi, dacă argumentele colegilor susţin chemarea doamnei, voi supune la vot această propunere”, a spus, ieri, președintele Comisie parlamentare de anchetă, Oana Florea.

Kovesi a susținut în mod repetat că magistrații nu sunt obligați de lege să dea curs unei audieri în Parlament. „Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuţiilor mele de serviciu şi nici în timpul meu liber nu am luat la cunoştinţă de situaţii ori împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorităţi publice şi/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri”, precizează Kovesi în scrisoarea trimisă, pe 22 august, Comisiei de anchetă parlamentare, cu privire la prezența ei acasă la Gabriel Oprea.

Dezvăluirile EVZ, confirmate

Judecătoarea CCR Livia Stanciu a confirmat, în opinia separată din motivarea Curții Constituționale, prezența lui Kovesi în casa lui Oprea. Fosta șefă a ÎCCJ aminteşte de dosarul clasat de Parchetul General, precizând că din mărturiile celor audiaţi de procurori a reieşit „în mod indubitabil”, că şefa DNA a participat la evenimentul de natură privată: „Parchetul a mai reţinut că probele testimoniale administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuinţa martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Onţanu Neculai şi Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată, la invitaţia acestuia, nefiind iniţiată nicio operaţiune de fraudare/ viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale”. Aceasta a confirmat, astfel, dezvăluirlie făcute de Dan Andronic în Evenimentul zilei, în serialul „Noi suntem statul”.

Autor: Jeanina Nastase

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Asa, si….?!
    Sufrageria
    Sufragii

    In conditiile asigurarii climatului favorabil emigratiei, locul al doilea dupa Siria, cu mentiunea ca in Seria se poarta un razboi armat, in cazul nostru, asimetric, neconventional, hibrid, vezi diferente de 40 grade in interval de 7 zile, -6 grade Polul Nord vs. -25 grade la noi, si “iarna nu-i ca vara”, sufragiile se sufragerizeaza prin sufragerii, la “cina cea de tain a” – “…urasc tradarea, dar ii iubesc pe tradatori…stimabile…sal’tare, sal’tare, # sal’tare…” ;
    Asistam cu durere in suflet cum inundatiile afecteaza …Teleormanul! Intamplare, coincidenta, sincronicitate?! Razboi geoclimatic….ptiu-ptiu-#ptiu!!!!
    DNA nu are competenta in instrumentarea faptelor geoclimatice la nivel inalt! …in rem…