Analize și opinii

Kovesi: “Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!” Cine i-a garantat continuitatea?

E cat se poate de clar. In opinia mea, Laura Codruta Kovesi, fosta baschetbalista, vrea sa dribleze arbitrul chiar si cu mingea dezumflata in timpul jocului. Asta reiese din interviul acordat ziare.com, unde afirma ca nu are nicio emotie in privinta controlului demarat la cererea ministrului Toader Tudorel pe management si eficienta DNA.



Ea subliniaza ca, dupa cum stie, acest control ar viza doar perioada ianuarie 2016-ianuarie 2017. Asa sa fie? Si daca e asa de unde stie? Managementul si eficienta DNA, tinand cont de faptul ca un astfel de control nu a mai fost facut de zece ani, ar trebui sa priveasca macar ultimii patru ani, de cand doamna Kovesi s-a instalat la carma acestei institutii.

“Din punct de vedere al parametrilor de calitate, a fost cel mai bun de la infiintarea institutiei”, a declarat Kovesi despre 2016-2017. I-auzi! Sa nu iti vina sa crezi! In realitate, e anul in care a iesit la iveala tot puroiul campului tactic, protocoalele cu SRI si maldar de trimiteri in judecata pe denunturi ordinare, luate sub presiune, devoalate in instanta, si multe din mizeriile ascunse sub presul DNA. Dar, dupa cum zice, cica e cel mai bun an… Kovesi vorbeste despre activitatea DNA ca despre recolta la hectar si planul anual de “corupti”…O fi si asta un instrument de masurat anticoruptia, cu implementare unicat in Europa.

In interviu, Kovesi si-a ales bine anumite cuvinte si le-a plasat fix acolo unde o cerea arta manipularii maselor. Spre exemplu, cand a vorbit despre dosarele aflate in nelucrare. Asa aflaram toti ca “DNA nu are dosare lasate in nelucrare intentionat”. Iata cuvantul magic: “intentionat”. Cu alte cuvinte, DNA are astfel de dosare in nelucrare, dar ele nu zac cu intentie, ci din alte motive straine noua, muritorilor de rand…

Sa continuam.

Ce zice Kovesi despre achitari. Cica “aceste solutii de arata sanatatea sistemului de justitie din Romania”. Ce vrea ea sa zica aici? Ca, vezi Doamne, sistemul de justtie e sanatos tocmai pentru ca instanta e cea care, cenzurand actele procurorului, aduce echilibrul si imparte dreptatea, si ca ar fi firesc sa existe si astfel de rebuturi. Si mai zice doamna Kovesi ca acolo, la varful DNA, se analizeaza daca solutiile de achitare pot fi imputate procurorului. Eu nu am vazut ca procurorii sa raspunda pana acum pentru asa ceva. Ca daca vedeam, page 1 / 2 ajungeam sa numaram din ce in ce mai putine achitari, nu sa ne crucim de maldarul de solutii pe “fapta nu exista” sau “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege” sau fapta nu e prevazuta de legea penala”. Asadar, cine a raspuns vreodata cu consecinta unei drastice sanctiuni, ca procuror, pentru astfel de anchete compromise care au tocat o gramada de bani de la buget?

Doamna Kovesi se tot faleste cu procentul de 10 la suta achitari din dosarele trimise la instanta. Si aceasta, stim bine, am mai scris de atatea ori, este o minciuna. O crasa manipulare. Pentru ca DNA numara achitarile per dosar, nu numara achitarile pe persoanele trimise in judecata si achitate, stiut fiind ca exista cauze in care au fost si peste 20 de achitari intr-un dosar! Daca s-ar face un cumul real, atunci achitarile ar depasi in utimul an 20 la suta!

Un astfel de procent ori este dovada lipsei de profesionalism a procurorilor DNA si sefilor lor care confirma rechizitorii, ori demonstreaza ca DNA a ajuns sa trimita oameni in judecata la gramada, doar pentru a aduna trofee la panoul Anticoruptiei!

A mai vorbit doamna Kovesi si despre flitul pe care l-a dat pana acum comisiei parlamentare care ancheteaza “Noaptea generalilor” din 2009. Aici, doamna Kovesi dribleaza in afara terenului, profitand de neatentia arbitrului. Si zice ca e o intrebare retorica chestia asta cu prezenta sa in “sufragerie” lui Gabriel Oprea in seara Mosului Nicolae din 2009. Pai, daca e retorica, atunci inseamna ca recunoaste aceasta prezenta si nu mai e cazul sa fie intrebata, nu?

Tot doamna Kovesi afirma ca nu s-a dus la comisie pentru ca nu cunoaste nimic din ceea ce a citit ca ar fi obiectivele acestei comisii si ca “toate exced competentelor de procuror”. Numai ca aici e buba, caci simpla prezenta a doamnei Kovesi acolo, umar la umar cu politicieni si varfuri din SRI, EXCEDE COMPETENTELOR DE PROCUROR! Iar la comisie trebuia sa explice ce motiv a avut sa se afle acolo.

Cheia interviului sta, insa, in urmatorul mesaj transmis de sefa DNA: “Voi continua sa-mi desfasor atributiile pana in ultima zi de mandat!” Cu alte cuvinte, “aici raman, nimeni nu ma va schimba!”. Acesta siguranta a Codrutei Kovesi ma face sa cred ca cineva i-a oferit garantia intregului mandat. Cel de-al doilea mandat. Cine putea sa i-l ofere? Cine poate sa o schimbe si nu face nimic in acest sens. Adica axa Tudorel-Iohannis. E simplu, nu?

Autor: Adina Anghelescu

Sursa: Correct News

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu