Analize și opinii

Klaus Iohannis – politica urii. Trebuie să existe un plan!

Nici chiar eu nu m-am așteptat ca Iohannis să închidă anul trecut și să-l deschidă pe cel nou așa cum a făcut-o: asumarea călcării în picioare a Constituției și declararea războiului total cu Guvernul și Parlamentul. Nu vorbesc despre PSD-ALDE, pentru că Iohannis folosește instituțiile pentru a lovi în partide. Iată, spre pildă, situația cu Șeful Statului Major General al armatei: e dincolo de dubiu că a încălcat legea, trecând peste atribuțiile Ministrului și Premierului – numai pentru a alimenta conflictul cu PSD. Păi, când va câștiga Cioloș alegerile, va pune el ministru la apărare și șeful SMG.



Această disimulare, că poate ataca instituții, justificat de războiul politic, este inacceptabilă. Pe ce mizeaza Iohannis? Aaaa, cine mă contestă, este pesedist și cu pesediștii, iar, logic, cu rușii, anti-european etc. etc. Ești prost, domnule? Și toți cei care gândesc așa?

Efectele? Vor fi cu totul altele. PSD-ALDE se vor consolida și mai mult și vor câștiga. Pentru că, la rândul lor, se vor folosi de pârghiile instituționale, iar Parlamentul și Guvernul au pârghii mai puternice decât le poate avea Președintele.

Pe de altă parte, au fost activate lobbyurile externe. Rețelele coordonate de serviciile secrete externe, cu influență în mass-media externă și, deopotrivă, tot felul de papagali, ca acel parlamentar german Fabritius sau fermierul fără creier – Daul – Președintele PPE. Care au intrat în campanie, și ei, pentru Iohannis.

Desigur, există un plan. Iohannis, nu poate fi nici atât de nebun, nici atât de prost – nu că n-ar fi suficient de mult -, încât să nu lucreze coordonat, asistat, îndrumat, în scopul obținerii unui nou mandat. Ce cuprinde acest plan? În primul rând destabilizarea țării, cultivarea unui electorat prin discursul urii și obținerea votului negativ peste un an. Până unde sunt dispuși să meargă inginerii din spatele planului? Eu cred că nu există limite. Dacă va fi nevoie ca Bucureștiul să devină Maidanul din Ucraina, o vor face fără nicio reținere. Mă aștept ca din acest plan să facă parte acțiuni ample de violențe stradale, în contextul în care chiar ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului francez vorbea că și în Franța ”vestele galbene” acționează ”insurecțional”. Există o rețetă și o rețea mai mare decât ne-am putea imagina.

Ei, și? Le vom trece pe toate. Așa cum văd eu acum, Iohannis va pierde la final. Dar, desigur, nu am toate elementele. Important este ce vor spune și cum vor reacționa românii, pentru că ei sunt miza finală.

Autor: Aurelian Pavelescu

Sursa: Aurelian Pavelescu Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu