Analize și opinii

Klaus Iohannis ne crede proști sau face pe prostul?

Am urmărit consultările președintelui din spectacolul Referendumul. Cu umărul într-o parte și cu pieptul înainte, intră în scenă ca un actor important care trebuie să trîntească ușa sau să își arunce paltonul pe capota unei mașini. Aproape sigur voi face referendum! Despre ce, băieți?



Toată ceata lui Pițigoi din Piața Victoriei, fericită că a fost băgată în seamă și invitată la Cotroceni, începe să producă păreri. Au atît de multe că trebuie să le scrie pe bilețele. Despre corupție, despre legile justiției, despre penalii în funcții publice, despre te miri ce. Klaus Iohannis joacă spectacolul consultărilor iar societatea civilă concepută, finanțată și mobilizată pentru susținerea lui Klaus Iohannis îl aplaudă fără să știe de ce o face. Să fie referendum, să-i învățăm minte! O să afle mai tîrziu, după ce președintele se hotărăște în legătură cu tema referendumului. Nu contează care. O să fie una, deși ar merita încercat și un referendum fără temă!

Președintele Iohannis se face că-i ascultă pe toți și ei se fac că-i oferă președintelui soluții pentru scos țara din impas. Tot spectacolul adie a democrație ridicolă, a butaforie electorală. Dacă președintele a hotărît să fie referendum, la ce se mai consultă? Are nevoie de o întrebare? Păi dacă știe că va fi referendum ar trebui să știe și întrebarea. Nu se poate referendum fără subiect! Adică fără durere, fără o problemă clară, importantă pentru țară și fără întrebare la care electoratul să răspundă, referendumul este doar un pretext, un simulacru de consultare. Dacă este referendum fără o cauză serioasă înseamnă că este o farsă. O șmecherie ieftină de mobilizat populația #Rezist la un vot care să aducă un procent mai mare pentru partidele de aplaudaci așezate în spatele lui Klaus Iohannis.

Ce ne facem? Facem și din Constituția României o piesă de teatru? Se consultă Klaus Iohannis cu Bucurică și cu Danileț, cu Cristina Guseth și cu  Tilică, jucînd cu toții în opereta numită ”Consultarea poporului”, în fapt o farsă de mobilizare la urne nu contează pentru ce dar foarte importantă pentru strîngerea de pe terase a celor care luptă împotriva PSD-ului.

Klaus Iohannis joacă rolul penibil al președintelui prefăcut care consultă societatea civilă fără să știe de ce. Să pară democratic, legat de popor, cu urechea pe inima nației. Important este că asistența să dea din cap, să  facă parte din tabăra ”Moarte PSD” și să mobilizeze cetățenii la vot. Ce dacă practica europeană nu recomandă suprapunerea alegerilor pentru Parlamentul European cu alte alte alegeri! Recomandările europene sunt folositoare cînd ne convin. Cînd încurcă, sictir. Știe președintele ce are de făcut!

Dilema consultărilor este simplă. Klaus Iohannis ne crede proști sau face pe prostul? Sau pur și simplu nu înțelege o boabă din ce ar trebui să facă un președinte al României?

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa; Cotidianul

Tag-uri