Analize și opinii

Ion Cristoiu: “De ce au scăpat de pușcărie agresorii Jandarmeriței? Pentru că erau în misiune!”

Agenția Mediafax a difuzat sîmbătă, 28 decembrie 2019 o știre pe care o rezum astfel: Cei șapte agresori ai femeii jandarm de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 la închisoare cu suspendare pentru ultraj. Doi dintre aceștia au luat arma jandarmeriței căzute la pămînt și au pus-o la păstrare.



După cum era de așteptat, știrea a stîrnit scandal. Nu unul uriaș, deoarece presa prezidențială a tăcut. Au tăcut și partidele politice. Că s-au făcut că plouă partidele lui Klaus Iohannis – PNL și USR – cele care s-au îngrășat politic din Diversiunea 10 august 2018, e de înțeles. Pentru presa prezidențială, pentru partidele care-l susțin pe Klaus Iohannis, 10 august 2018 joacă rolul lui 23 august 1944 pentru PCR și al lui 22 decembrie 1989 pentru FSN.

De neînțeles e tăcerea PSD. Deși dacă ne gîndim bine, tăcerea principalului partid de Opoziție, cel care a fost ținta Operațiunii Mortul de la 10 august 2018, își găsește explicația. Actuala conducere zisă și interimară a partidului a îmbrățișat cu abnegație politica TeFeListă. Mai e puțin și Marcel Ciolacu îl va însoți pe Mălin Bot în insultarea foștilor miniștri PSD, de care președintele interimar luptă din greu să se despartă.

Ziariștii independenți, tot mai puțini, și-au exprimat revolta față de o asemenea decizie, unică în felul ei în lumea de azi.

Cei șapte sînt înainte de toate niște bestii. A lovi o femeie căzută trimite la omul cavernelor. Femeia era o jandarmeriță în exercițiul funcțiunii. În America bestiile s-ar fi trezit cu un glonț în cap. Iar nemernicii care au furat arma unui om al ordinii ar fi făcut ani grei de pușcărie.

Revolta e explicabilă și dintr-un alt punct de vedere. Din august 2018, fără a lua în calcul provocările la care au fost supuși jandarmii, Klaus Iohannis și partidele sale nu fac altceva decît să ducă o campanie de discreditare a Jandarmeriei. Culmea a fost atinsă de noua starletă a PNL, ministrul de Interne Marcel Vela, cel care a făcut din postul de ministru o tobă în care bate de dimineața pînă seara. Distinsul, care a prezentat celulele din subsolul ministerului de Interne ca fiind înființate de regimul Ceaușescu, cînd acestea sînt de pe vremea lui Armand Călinescu, s-a consacrat unei manipulări mizere în chestiunea 10 august 2019. Sentința e nouă etapă în discreditarea unei instituții de care va avea nevoie și guvernul lui Ludovic Orban.

Pe mine însă sentința mă bucură. Mă bucură, pentru că ea îmi confirmă teza potrivit căreia la 10 august 2019 s-a încercat Dărîmarea Guvernului prin Diversiunea numită de mine Mortul.

Așa cum am arătat de a lungul unui întreg serial publicat pe cristoiublog. ro, jandarmii au fost supuși pe parcursul mitingului unei ample operațiuni profesioniste de scoatere din minți. În mod obișnuit, jandarmii abordează o manifestație de protest fără patimă, fără nimic personal. Pe parcursul operațiunii de evacuare a Pieței, jandarmii și-au pierdut răceala profesionistă, abordîndu-i pe protestatari ca pe niște dușmani personali. La această stare, care nu justifică, totuși, violențele împotriva protestatarilor s-a ajuns – așa cum arătam în serial – printr-o succesiune de provocări care au culminat cu agresarea jandarmeriței. Nu mai reiau aici întrebările ridicate de incident, rămase pînă azi fără răspuns, deoarece ele sînt ocolite de anchetatori. La ordin, firește. Nici azi STS-ul, instituție condusă de generalii din camarila lui Klaus Iohannis, n-a catadicsit să dezvăluie cine a sunat la 112 pentru a minți că Springtime e devastată. Nici azi nu știm cine i-a intoxicat pe jandarmi că jandarmerița a murit.

Momentul cu jandarmerița a fost culmea Diversiunii prin care jandarmii au fost aduși în situația de a-și pierde atît de tare cumpătul încît să omoare un protestatar. Din fericire, acest lucru nu s-a întîmplat. Dacă se întîmpla, așa cum voiau Regizorii Diversiunii, Guvernul PSD s-ar fi prăbușit și la putere ar fi venit PNL încă din august 2018.

Agresarea jandarmeriței n-are nici un temei logic. Oricît de bestie ai fi, e greu de crezut că dai într-o femeie căzută, fără ca aceasta să-și făcut ceva. Dai așa pur și simplu și nu te oprești nici cînd o vezi la pămînt.

Plecînd de aici am scris la vremea respectivă că huliganii au avut misiune s-o agreseze pe jandarmeriță. E singura explicație plauzibilă a gestului lor – conchideam într-un articol. Și tot acolo spuneam că răspunsul la întrebarea Ce i-a apucat pe cei șapte? o vom afla odată cu sentința. Dacă vor scăpa de pușcărie, înseamnă c-au avut misiune să creeze incidentul. Și dacă au avut misiune, cum să facă pușcărie? Păi vor mai fi dispuși alții să îndeplinească misiuni diversioniste știind c-ar putea face pușcărie?

Desigur, cititorii se întreabă de la cine au primit cei șapte misiunea să provoace incidentul care urma să ducă la apariția Mortului? Cum de la cine? De la instituția care a intervenit ca ei să ia o pedeapsă doar cu suspendare!

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Ion Cristoiu Blog