Economie

Inca un documentar care sustine ca romanii ar fi folositi drept “cobai umani” pentru teste clinice

Pharmatests a lEstUn documentar al canalului ARTE incearca sa demonstreze ca anumite laboratoare occidentale au folosit pentru testele lor clinice mai multi pacienti din estul Europei. Documentarul porneste de la cateva cazuri petrecute in Germania de Est, inainte de 1989. “Dupa caderea zidului Berlinului, noile reguli federale au obligat laboratoarele occidentale sa se deplaseze spre tarile vecine. Polonezi si romani au devenit cobai umani”, sustin jurnalistii de la ARTE, desi din Romania este dat un singur exemplu, cel al lui Corneliu Nedelcu.

Despre cazul lui Corneliu Nedelcu, presa romaneasca a scris in mai multe randuri. Nedelcu sufera de o boala secundara diabetului, care i-a afectat ochiul. El a platit 6400 lei medicului sau curant, oftalmologul Narcisa Ianopol, care l-a introdus intr-un studiu experimental cu un medicament ne-aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului. Tratamentul a esuat.

Studiul a fost sponsorizat de Ophthalmological Association Edelweiss si Corneliu Nedelcu ar fi aflat doar dupa efectuarea tratamentului ca participa la un test clinic, sustine documentarul ARTE. “Oftalmologul sau a disparut fara urma” se afirma in documentarul ARTE, iar “Asociatia Edelweiss este de negasit”.

Totusi, in Romania s-a scris despre oftalmologul Narcisa Ianopol, careia i-a fost desfacut contractul de munca cu Spitalul CFR, fiind data in judecata pentru malpraxis de catre Nedelcu. Urmarirea penala in acest caz a inceput in mai 2011. Asociatia Edelweiss a fost condusa de directorul din acea vreme a Spitalului CFR din Iasi, Lucian Burlea, acuzat si el in dosarul penal din cazul Nedelcu (conform cotidianului Adevarul). Documentarul ARTE nu face insa referire la aceste fapte, iar numele celor doi medici implicati nu sunt mentionate.

Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat pentru ARTE ca cererile de autorizatii pentru studii clinice au crescut in Romania, atingandu-se un varf in 2008: 275 de cereri. Dar, “incepand cu 2008, numarul studiilor clinice a scazut. Romania a intrat in Uniunea Europeana si regulile au devenit mai stricte”, afirma jurnalistii ARTE care, in afara cazului Nedelcu, nu mai aduc un alt exemplu care sa sustina teza “romanilor utilizati drept cobai umani”.

sursa: hotnews.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu