Analize și opinii

Imnul vijuliilor și a dancilor: fie ploaie, fie vânt, nu ne pierdem din avânt!

Să ne imaginăm că joi 10 ianuarie 2019, pe la ora 9 și 30 de minute, Klaus Iohannis ar fi surprins de trecătorii prin zonă făcînd băiță în Dîmbovița bucureșteană vestimentat numai în colac cu rățușcă. Filmate din zeci de unghiuri, imaginile bălăcelii ar deveni virale imediat, cu atît mai mult cu cît ar fi pentru prima oară cînd Klaus Iohannis ar fi auzit și cîntînd în hohote. După circa douăzeci de minute, spectacolul s-ar încheia prin intervenția acvatică a sepepiștilor, care, nervoși că l-au scăpat din ochi, l-ar scoate din gîrlă pe fericitul evadat.



Se vor găsi, bineînțeles, vijulii, danci sau alte neajunsuri care vor explica doct la televizor că președintele a dorit să ne demonstreze tuturor sănătatea-i robustă cîtă vreme e capabil să facă băiță iarna în Dîmbovița, precum și că a intrat în apă cu cucu neacoperit deoarece nici dumnealui nu are nimic de ascuns, ca atîția alții care, din același motiv, nu se tem că statul paralel le ascultă cucu. Etc.

Oare, în atare circumstanțe s-ar impune vreo măsură pentru încetarea prematură a exercitării funcției prezidențiale de către Klaus Iohannis? Ar trebui, oare, fie suspendat, fie declarat în incapacitate sau astfel de demersuri n-ar fi oportune pentru că deținem președinția rotativă a Consiliului, deci trebuie să dăm străinătății semnale de stabilitate, responsabilitate, seriozitate samd?

În fond, nici pe Junker nu l-a dat nimeni afară pentru că s-a încălțat în două culori ca semn încununant al cronicei sale sciatici – va argumenta just la televizor cutare vijulie. La rîndu-le, dancii majorității vor susține la fel de doct că fie suspendarea, fie incapacitarea l-ar reinventa politic în acest an dublu electoral pe îmbăiatul cu rățușcă. Cu toate astea, putem presupune că ceva-ceva s-ar întîmpla, totuși, în direcția responsabilizării concrete a nudistului cu rățușcă după imaginara băiță de joi 10 ianuarie din rîul Capitalei noastre.

Or, încălcarea sistematică a Constituției, neîndeplinirea ca atare a deciziilor CCR și a atribuțiilor din fișa postului, boicotarea funcționării coerente și fluente a Uniunii Europene prin refuzul de a completa lista guvernului care asigură președinția curentă a Consiliului UE sînt fapte infinit mai grave și cert “mai infracționale” decît o baie matinală în Dîmbovița, fie ea și numai în colac cu rățușcă, chiar dacă n-ar fi imaginară.

Din perspectiva responsabilizării cuiva care pune între paranteze ordinea de drept și echilibrul constituțional într-un stat membru al Uniunii Europene, din considerente electoraliste strict personale, președinția Consiliului UE este oportunitatea colosală care merită fructificată, nu încă un motiv confortabil de ascundere a mizeriei sub preș de rușinea musafirilor de la oraș. Nu de alta, dar se relatează că legislația națională și Constituția României nu se suspendă în următoarele șase luni.

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur Facebook