Analize și opinii

Ilie Șerbănescu: ”Pierzând proprietatea asupra punctelor, sectoarelor și pârghiilor strategice din economie, predând deci străinilor decizia, România a devenit o biată colonie!”

Nu cred că există vreun alt tâlc care să se potrivească mai bine înfruntării dintre taberele, să le spunem, Iohannis și respectiv Dragnea. Le denumim astfel doar pentru identificare, căci în spate se află cu totul alții, mult mai mari și nu de pe malurile Dâmboviței. Mai de curând, s-au luat pe tema mutării la Ierusalim a ambasadei României.



Doar în capul fraierilor s-a trezit, așa deodată, expertul în politică globală Dragnea să inițieze această mutare pe care o fac Statele Unite și s-a grăbit, tot așa deodată, celălalt expert din România în politică globală, Iohannis, să-l combată, când acesta nu cred că merge nici la schi în Șureanu fără să primească încuviințare din Germania.

Berlinul s-a supărat atât de tare pe „recalcitrantul“ Dragnea, încât l-a pus pe Iohannis să ceară demisia omului acestuia, respectiv a premierului Dăncilă! Și ca să dea substanță acestei cereri, în care constituțional n-are o îndrituire mai mare decât a unui manifestant de rând în piața publică, dl Iohannis s-a lansat în acuze la politica economică a dlui Dragnea. Și dintr-o dată – după ce înfruntarea, având în vedere tema ei,  păstra o notă gravă în ciuda marionetismului protagoniștilor de la București – s-a intrat pe tărâmul caraghioslâcului!

Dl Iohannis, devenit și expert economic, a dat de pământ cu politica dlui Dragnea, acuzându-l că prin măriri de salarii (se subînțelege nejustificate și artificiale) îmbolnăvește economia de hipertensiune, cu consecința „destabilizării“ bugetului, prețurilor, perspectivelor. Imediat, și tot la televizor, dl Dragnea, devenit și el expert economic, a replicat că, de fapt, prin politica sa, vindecă economia de grava gripă moștenită de la guvernarea băsistă. Aspectele hazlii ale înfruntării abundă, părțile vorbind altfel despre absolut aceleași lucruri sau recurgând la aceleași date, dar din luni diferite pentru a-și susține tezele.

Ar fi însă doar de râs, dacă n-ar fi de plâns! De fapt, în timp ce pentru dl Iohannis economia este amenințată de hipertensiunea pe care o induce politica PSD, iar pentru dl Dragnea această politică vindecă economia de o gripă prelungită moștenită de la alții, România este bolnavă de cancer de-a binelea și, cel mai probabil, fără întoarcere! Pierzând proprietatea asupra punctelor, sectoarelor și pârghiilor strategice din economie, predând deci străinilor decizia, România a devenit o biată colonie. Și este o colonie subdezvoltată, fără baza minimă  în infrastructură și în ocrotirea sănătății, cu o depopulare de tip sirian, cu o îmbătrânire dramatică a populației (rezultând nu numai din prăbușirea nașterilor, dar și din exodul pur și simplu apocaliptic), codașă în toate domeniile în UE (cele mai mici salarii, cele mai mici pensii, cele mai mici alocații pentru educație, cea mai înaltă rată de sărăcie, cea mai slabă rețea de canalizare, cele mai multe locuințe cu closet în curte și încălzire cu lemne etc). Și fără vreo perspectivă de corectare în vreun domeniu dintre cele menționate, în măsura în care statul are de departe cele mai mici încasări la buget (sub 30% din PIB, față de aproape 45% în medie în UE). Ăsta-i cancer generalizat! De ce nici dl Iohannis, nici dl Dragnea nu se referă la aceste realități dramatice este de bănuit. Nu au voie de la cei de afară sau vor să intre în voia celor de afară ce trag foloasele de pe urma coloniei România! În orice caz, să fie clar: nu știm dacă mai este ceva de făcut pentru a salva România, dar, fără un diagnostic pertinent, putem fi siguri că va muri. Dacă va fi tratată de gripă sau de hipertensiune, când are cancer, drumul spre groapă este cert!

În condițiile acestei boli grave de cancer avansat, argumentele folosite în înfruntarea între hipertensiune și gripă sunt pur și simplu ridicole! Ce relevanță are creșterea economică, fie că ar fi de 2% sau de 7%, fie că accelerează sau dimpotrivă slăbește, când aceasta nu este obținută de capitalul românesc ce dă de fapt înapoi, ci de capitalul străin, care îi consideră roadele ale lui și nu vrea să le împartă cu nimeni?! Cum poate dl Iohannis să incrimineze creșterea salariilor în țara cu cele mai mici salarii din „Europa“ și să riște a se face de râs intrând în propria capcană, căci, acuzând PSD că, prin „țopăială fiscală“, salariile prevăzute a crește de fapt au scăzut, cum ar mai putea atunci salariile să inoculeze tensiune și destabilizare?! Cum se poate lăuda dl Dragnea cu scăderea șomajului, când din România au plecat aproape 4 milioane de oameni în vârstă aptă de muncă și când, ținându-se cont de această ­crudă realitate, neocuparea ­forței de muncă este nu de 4-5%, ci de 40-50%?!

Înțelegem însă prea bine de ce lipsa autostrăzilor și spitalelor, externalizarea profiturilor fără fiscalizare de către multinaționale, batjocura redevențelor (probabil cele mai mici din lume), minciuna ­sprijinirii IMM-urilor, desconsiderarea și umilirea capitalului românesc, scoaterea din joc a acestuia prin dosare montate în justiție, mascarada anticorupției care ilogic nu găsește decât corupți români într-o țară deținută economic de străini, tragedia gazului românesc care urmează a fi exportat fără ca românii să aibă acces la el, ei bine, de ce toate acestea nu fac obiect de controversă între dnii Iohannis și Dragnea: cei doi sunt deopotrivă uniți în cuget și simțiri în a se face că nu văd tot ceea ce decurge din ­rânduielile coloniale care guvernează România actuală și care, ca un cancer generalizat, vor duce la dezmembarea teritorială a țării, după pierderea deja a ­economiei naționale și a deciziei naționale!

Autor: Ilie Șerbănescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • ue, nato, visegrad 8, uee…tara noastra in cancer cu metastaze…am dat tot, resurse materiale si umane…ori ne vindecam miraculos, ori murim.

  • Daca stam bine, bine, bine de tot, si gandim, ajungem la concluzia ca in fapt si in drept am PIERDUT PROPRIETATEA ASUPRA FIINTEI UMANE. Organitele celulare apartinand ORGANISMULUI UMAN au fost inlocuite treptat cu organite artificiale, circuite integrate, senzori, sinapse, conexiuni apartinand unei alte specii. Ne gandesc altii, ne programeaza altii, ne deposedeaza altii. Le spunem “straini”. Oare?!

  • Externalizarea profiturilor realizate de compatii cu capital strain nefiscalizate, batjocura redeventelor, mascarada luptei anticorptie, “legalitatea” licitatiilor privind atribuirea de lucrari, lucrari, tronsoane, resurse minerale, naturale, umane, zacaminte, mascarada “politicii” bancar-financiar, ingineria fiscala, in absenta implementarii unui plan OBIECTIV din pdv al SUPRAVEGHERII MACROPRUDENTIALE. PREVENTIA la toate niv. si domenii de activitate, interne, externe. Instabilitate, incoerenta, incompatibilitate, confuzie, degringolada. ARTIFICII. Cum este posibil sa realizezi cu chiu cu vai inaugarea unui spital de copii, dupa 6 ani de la inceperea lucrarilor??? Un spital de copii (Gomoiu)!!! Gandim. Gandim. Gandim. Cum ar trebui regandite investitiile in conditiile schimbarilor climatice, gestionate, administrate resursele. Cum sa ne comportam omeneste?!
    # gandind