Analize și opinii

Horea, Cloșca și Crișan. Liiceanu, Godină și Mălin Bot

Prozatorul Nicolae Iliescu scrie cu aplicatie si cu drag despre Gabi Liiceanu si Marian Godina. Dar Malin Bot o fi vreun fraier sau cum? Liiceanu, Godina si Malin Bot reprezinta un pandant contemporan la Horea, Closca si Crisan.



Ca sa-ti iasa un lapte gros politic, ai nevoie de Malin Bot. Baiatul turneaza in “Pistruiatul”, la seral. Daca nu avea un fizic de pus in ierbar, Malin Bot ar fi fost foarte bun la rugby, sa-i ciupeasca pe malacii aia de fund, in gramada. E formidabil cum se impinge ca un berbec si striga, eroic, “lasati-ma sa imi fac meseria!” Si jandarmii il lasa, pana la un moment dat, cand ii zic “poftiti in duba, domnu’ artist!”.

In urma cu niste ani, mi-a iesit o expresie frumoasa, l-am poreclit pe Ion Cristoiu “independentul de inchiriat”. Urat, urat, recunosc. Dar nu m-am putut abtine. Lui Malin Bot nu ii voi dedica nicio sintagma memorabila, dar l-as da spre inchiriere pentru evenimente, in special pentru nunti. Parca-l vad, zbierand la fratii miresei “lasati-ma sa-mi fac meseria de agitator, langa nasul si socrul mic! Lasati-ma sa gust din sarmalele libertatii si din ciorba de potroace a democratiei! Lasati-ma sa ma urc pe tambal si sa dansez Perinita anticoruptiei!” Si pentru ca toti suntem datori in tara asta macar cu un sifon, Malin il poate suna spre sfarsitul nuntii pe confratele sau Godina, ca sa-l anunte ca “domnisoara de onoare a fugit cu un cumnat al mirelui, care a navigat cu fervoare basesciana prin damigeana patriotismului! Ia-i carnetul! Ma auzi, Mariane? De ce nu vorbesti, Mariane? Aaaaa, ai fluierul in gura? Ai tras o gagica pe dreapta, sa-i verifici ITP-ul?” Prostii de-ale mele. Marian, de fapt, isi facea datoria impecabil. Militianul de la rutiera ii citea unui sofer recalcitrant din capodopera “Apel catre lichele”, semnata si rererereeditata de Gabi Liiceanu, militianul de la Bruxelles. Nu radeti, ca si Marian e scriitor, desi inteligenta proverbiala a breslei sale l-ar indreptati pe Godina sa fie sursa de bancuri. Sau de caldura, ca are nume de boiler.

Aici a gresit mereu Romania. Nu s-a sincronizat cu valorile ei. Sa avem noi un Malin Bot, care striga “mi-au rupt geaca, jandarmii mi-au rupt geaca!”, si sa nu facem nimic? Pai dumneavoastra stiti unde lucreaza Malin si cum se recomanda domnia sa? “Journalist la # insist, deci rezist; rezist deci exist”. O asemenea carte de vizita merita si o haina pe masura. Cusuta dupa ultima moda, cu franghie de ancorat vapoarele. O camasuta de forta, ceva elegant, placut, sa se simta bine artistul. Societatea chiar are nevoie de oameni ca Bot, ca sa-l faca pe procurorul Portocala sa para o persoana duioasa.

Autor: Razvan Ioan Bonchis

Sursa: National.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu