Analize și opinii

Fundația Soros, preluată de un ONG condus de criticul de film Irina Nistor

Fundația pentru o Societate Deschisă (FSD) din București, fosta Fundație Soros, cea mai influentă organizație nonguvernamentală din România postcomunistă, și-a încetat oficial existența juridică în luna aprilie a acestui an, fuzionând prin absorbție cu un alt ONG, Fundația Serendinno, condus de către criticul de film Irina Margareta Nistor, care a preluat și mai mulți oameni cheie ai FSD.



„Admite cererea. Ia act de fuziunea prin absorbție a Fundației Serendinno, fundație absorbantă, cu Fundația pentru o Societate Deschisă, fundație absorbită. Ia act de modificarea actelor constitutive ale celor două fundații, conform Hotărârii Fundației pentru o Societate Deschisă din 9.12.2016 și a Hotărârii Fundației Serendinno din 14.02.2017. Dispune înregistrarea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor a modificărilor survenite”, se arată într-o hotărâre a Tribunalului București din 26 aprilie 2017. Potrivit Registrului respectiv, scopul Fundației Serendinno este „de a promova modele pentru dezvoltarea unei societăți bazate pe libertate, responsabilitate și respect pentru diversitate”.

Președintele Fundației Serendinno este criticul de film Irina Margareta Nistor, iar din Consiliul Director al organizației mai fac parte Ramiro-Constantin Patras (vicepreședinte, IT manager la Colas, fost director de IT la Lukoil și Banca Columna), Gyorgy Bodo (secretar, fost director general adjunct al OTP Bank România, în prezent director comercial la Romservice Telecomunicații și expert evaluator la Comisia Europeană, în cadrul programului de cercetare și inovare Horizon 2020) și Corneliu Trică (director general, totodată asociat și șef al firmei de consultanță Micor Link Services). Fundația Serendinno este fosta Fundație pentru Incluziune și Coeziune Socială, partener al Fundației Soros, înființată în 2010 și care și-a schimbat numele anul trecut. Organizația a fost condusă la un moment de către Daniela Giurcă, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii în cabinetul Cioloș, responsabilă de agențiile de plăți, fost șef al Direcției generale de politici agricole din minister, totodată consultant în politici agricole și rurale la Fundația pentru o Societate Deschisă.

ONG-ul, având ca scop promovarea drepturilor și incluziunea socială a persoanelor din categorii defavorizate, a derulat activități legate de dezvoltarea durabilă a comunităților, incluziunea socială și managementul migrației. În anii 2014 și 2015, Fundația a implementat două proiecte finanțate prin fonduri structurale POSDRU, tematica acestora fiind „inovarea socială pentru integrarea durabilă a femeilor pe piața muncii”. Proiectele au inclus instruire la nivel de competențe informatice și antreprenoriale, precum și asistență în vederea începerii de activități antreprenoriale pentru persoanele din grupul țintă. Fundația Serendinno, fosta Fundație pentru Incluziune și Coeziune Socială, a terminat anul trecut cu un deficit financiar de 34.405 lei, rezultat din venituri de 487.069 lei și cheltuieli de 521.474 lei, cu un efectiv format din 7 persoane, arată bilanțul pe 2016 depus la Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit Registrului Asociațiilor și Fundațiilor, fondator al organizației este ONG-ul Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, înființat în 1998 pentru implementarea unui program de alternativă educațională al Fundației Soros, program reglementat și aplicat în școlile românești printr-o convenție semnată cu Ministerul Învățământului.

În prezent, Fundația Serendinno se prezintă ca „o mână de oameni, creatori de capital social, cu experiență în societatea civilă, care au realizat proiecte cu un impact social major și au gestionat bugete și resurse semnificative. Oameni care, în 2017, s-au reunit într-o nouă formulă pentru a găsi răspunsuri noi la întrebări vechi ale societății noastre, întrebări legate de încredere și colaborare între actorii cetății”, titrează Profit.ro.

Sursa: Napoca News

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu