Analize și opinii

Fost Preşedinte al Colegiului Medicilor din România: ”Bioetică şi biopolitică”

În ultimul timp este din ce în ce mai folosit termenul de biopolitică. Acest cuvânt a fost creat de către Foucault.



„Înțelegem prin biopolitică modul în care, începând cu secolul al XVIII-lea, s-a încercat raționalizarea problemelor puse practicii guvernamentale de către fenomene proprii unui ansamblu de persoane vii, constituite în populație: sănătate, igienă, natalitate, rase… Aceste probleme au ocupat un loc, crescând din secolul al XIX-lea încoace, și au reprezentat o miză politică și economică importantă până în zilele noastre” (Michel Foucault, Biopolitică și medicină socială).

Termenul de biopolitică este utilizat cu accepțiuni variate. Dacă la început exprima teorii rasiste, în momentul de față biopolitica vrea să indice politici globale determinate de către viață sau politici globale ce influențează viața. Există tendința de utilizare a unor termeni analogi sau de suprapunere cu termenul de bioetică.

Bioetica, însă, este mai mult decât biopolitica. Bioetica se ocupă de deciziile morale care trebuiesc luate în fața provocărilor științei contemporane și nu pretinde să impună o etică globală indusă sau reglată numai de bios.

Noile tehnologii, inclusiv cele din practica medicală curentă, sunt capabile a determina modificări la nivel individual și social: schimbări în modul de viață, în reprezentări despre instituții juridice, în comportamentul individual și colectiv. Factorii de impact pot fi negativi sau pozitivi, în funcție de percepția individuală sau colectivă. Din această perspectivă, bioetica se intersectează cu biopolitica mai ales în ceea ce privește reflexia, privind evoluția individului și a societății.

Biotehnologiile sunt capabile să transforme individul și specia umană într-o nouă specie, mai performantă poate, dar care nu mai reflectă mesajele umaniste, așa cum le înțelegem astăzi. Este acesta un lucru bun, este un lucru rău?

În Omul bicentenar, Isaac Asimov descrie eforturile unui robot ultraperformant (mai inteligent decât oamenii și pe deasupra nemuritor!) de a deveni uman și muritor. Noi facem eforturi de a deveni ultraperformanți, inteligenți, nemuritori, transformându-ne în roboți, abandonându-ne umanitatea. Rămâne pentru cei care fetișizează biotehnologiile și consideră că acestea vor aduce fericirea și rezolvarea tuturor problemelor speciei umane, să mediteze și să-și explice această dorință a unei ființe non-umane.

Bioetica este necesară pentru ca biopolitica să nu devină instrumentul prin care evoluția normală a speciei umane să fie deturnată sau blocată.

P.S.: Văd că lumea este preocupată de Grindeanu, Ponta, Dragnea, Kovesi, PNL, USR & co. Pe bună dreptate. Dar eu nu mai am puterea să comentez prostia, incultura, demagogia și ipocrizia. Asta nu înseamnă că nu mă interesează.

Autor: Vasile Astărăstoae

Sursa: Vasile Astărăstoae

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Biotehnologiile sunt capabile sa transforme individul si specia umana intr-o noua specie, mai performanata poate, dar care nu mai reflecta mesajele umaniste, asa cum le intelegem astazi. Este acesta un lucru bun, este un lucru rau?”
    Biopolitica vs Bioetica
    Bio vs Vio
    Am fost, suntem si vom fi ceea ce gandim.
    Pe masura ce vom renunta la iluzia ca suntem despartiti, deconectati de la Sursa care ne-a creat, Creatorul, Dumnezeu sau cum doreste fiecare sa denumeasca aceasta minunata Sursa a Vietii (Viata/Vio) in infinitul Univers, vom intelege ca toti suntem UNU si in acest UNU intra nu numai lumea noastra dar si toate lumile universului si insusi Creatorul nostru din Fiinta caruia ne-am format cu totii. Gandurile noastre (intentii) devin realitatile in care existam, realitati bune si mai putin bune, naturale, dupa caz artificiale, normale sau anormale, deviante, pacifiste sau agresive, armonioase sau dezechilibrate etc. Asa ceva ne obliga la cresterea responsabilitatii de care trebuie sa dam dovada fiecare dintre noi in actul creatiei si cine ar putea crede ca vor exista fiinte care sa-si creeze un mediu in care sa colcaie monstri, negura, suferinta, sclavia, exploatarea ?! Intelepciune!
    Tot ceea ce facem, intentionam, cream, trebuie sa respecte Legile Universului, ale Creatorului, pentru a nu perturba echilibrul la niv individual, colectiv, de grup, national, zonal, partenerial, planetar, galactic, cosmic. Suntem sfatuiti in permanenta sa ne folosim bine cunoasterea si experientele indelungate pt a nu repeta erorile pe care, candva si ale civilizatii mai mult sau mai putin avansate, le-au facut. Avem ocazia sa ne creeam o lume frumoasa, o lume a dreptatii si iubirii. O lume VIE!
    Generatiile urmatoare rezultate din familii in care s-a cultivat iubirea fata de viitorul nascut, inca din timpul sarcinii, vor fi la randul lor, generatii iubitoare ce vor intari coeziunea in familie, atitudinea de deschidere si iubire fata de copil, tanara generatie cu adevarat frumoasa si libera. Din pacate, cei nascuti in familii cu mame care i-au conceput ca urmare a unor acte de violenta sau fara dorinta de a-i avea, vor duce o viata dificila, incarcata de ura, egoism, violenta, ratacita, rebela. Toti oamenii trebuie sa se simta iubiti, conectati si sa aiba un sentiment de apartenenta pt a simti respectul de sine, demnitatea in familie si societate. Lipsa iubirii inca din faza de conceptie creaza pt viitoarea fiinta dureri si suferinta de a se simti neiubita, abandonata si respinsa. Asemenea fiinte, rezultate din indiferenta, neiertare, neiubire, tulburare, trebuie ajutate, invatate in timp sa simta sentimente de iubire, sa iubeasca pe cei din jur si pe ei insusi. Toate trditiile vechi subliniaza faptul ca atitudinea mentala este esentiala pt a garanta succesul, lucru afirmat si de marele invatator hindus Atreya care spunea ca “un copil se naste din mama, din tata, din Spirit, din rezonanta si din alimentatie. Exista totusi intotdeauna un agent de legatura, iar acesta este mintea”. Iubirea resimtita de cei doi in timpul conceptiei va genera ulterior iubire. Vortexul subtil energetic atunci cand creeaza conditiile pt conceptia unui copil, duce sentimentele dominante ale cuplului in taramul Spiritelor si de acolo atrage o fiinta care reflecta intru totul aceste sentimente. Multi copii insa nu prea seamana cu membrii familiei. “Femeia da nastere unui copil care va semana cu persoana la care se gandeste cel mai mult in timpul conceptiei” (Charaka Samhita). Atat femeile cat si barbatii fantazeaza in fel si chip in timp ce fac dragoste mai ales in relatii pasagere si aparent intamplatoare. Grecii spuneau ca imaginatia joaca un rol f important in conceperea unui anumit tip de copil. In majoritatea rel. amoroase sanatoase, ambii iubiti sunt profund indragostiti unul de celalat si atunci, datorita transfigurarii ei privesc in iubit(a) calitatile care sunt astfel exaltate, calitati manifestate in…copilul lor.
    Cand un copil greseste, sa ne amintim ca, in mare parte, aceasta ni se datoreaza. Greselile trecutului…ale unei fiinte, unei tari, unui neam, unei civilizatii. Identitate de greseala. Sigur ca toate erorile pot fi remediate, pe parcurs, prin multa grija, muuuulta rabdare, prin muuuulta iubire. Vindecarea sta numai in iubire, bomba salvatoare a omenirii, singura bomba admisa in Univers. Viobomba!
    Multumesc!