Analize și opinii

Falsa dezbatere a căprarului Klaus

Electoratul din România se află în faţa unei înşelătorii politice. Nu-i o nenorocire. Faţă de multe altele care s-au abătut asupa sa, simulacrul de dezbatere încropit cu pompă de trupeţii preşedintelui nu-i decît o înşelătorie nevinovată. Crezînd şi visînd că vor cîştiga alegerile cu 70%, ei îşi permit şi această farsă, făcută mai mult ca să astupe gura lumii.



Vrea populaţia dezbatere? Se împiedică preşedintele de întrebări sau îi sare muştarul cînd este întrebat de case, de proprietăţile Grupului Etnic German, moştenite de FDGR, de marile „realizări“ ale mandatului său, în ordine, le facem o dezbatere! În limba română, dezbatere este una, conferinţa de presă, cu totul altceva. Numai că, din teama de a nu fi ridicol, de groaza pauzelor de gîndire ale preşedintelui, de frica unor momente penibile, populaţia României şi presa străină sunt servite cu o dezbatere de tip nechezol. Cum de aceeaşi factură este şi democraţia practicată de Iohannis şi de ai săi, cam de aceeaşi factură fiind şi „România normală“ şi statul de drept pe care l-a preluat ca pe o maşină de tocat. Evident, numai în folosul său!

Iniţiativa de a strînge 7-8-9 jurnalişti mai săraci cu duhul, şi mîndri să-i vadă bunica la televizor cu preşedintele, şi aceştia să întrebe ce-i taie capul este o mistificare grosolană a dezbaterii electorale între doi candidaţi ajunşi în ultimul tur al alegerilor.

Înghite presa română o asemenea contrafacere? Mai mare ruşinea. Se face părtaşă la un surogat de dezbatere. N-am aflat şi nu vom afla ce proiecte au cei doi şi nu vom vedea ce crede unul despre promisiunile celorlalţi.

Cît priveşte „mîrlăniile pesediștilor“, este păcat că Adrian Năstase nu iese la rampă să ne spună în ce context a semnat protocolul cu Klaus Iohannis între PSD şi FDGR şi cum se explică faptul că, aproape simultan, a fost stipulat şi mai apoi modificată legislaţia în domeniul restituirilor? Cînd au tras sforile ca succesiunea după Grupul Etnic German să fie posibilă (încă nu ştiu dacă operaţiunea s-a produs şi sub presiunile Angelei Merkel), PSD-ul nu făcea mîrlănii. În schimb, cînd s-a opintit să-i ia din mîini cîteva dintre instrumentele de putere cu care calcă în picioare societatatea, atunci comite mîrlănii.

Între protocolul semnat cu Adrian Năstase, pentru a obţine ce urmărea cu disperare, și atacurile grosolane (tot nişte mîrlănii) se întind toate feţele unui caracter găunos. Cînd are interese, Klaus Iohannis este slugarnic, amabil, politicos. Cînd îşi atacă adversarii, scapă accente vizibile de extremist. Cînd are nevoie să scape din dificultăţi, mistifică şi limba română şi cutumele politice.

Conferinţa de presă de marţi, vîndută compatrioţilor noştri drept dezbatere, este un mare fals. Și al preşedintelui şi al jurnaliştilor!

Documente din Afacerea Grupul Etnic German – FDGR-ul lui Iohannis (IV)

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul