Analize și opinii

Democrația PUTE la Bruxelles: Valonii au fost AMENINȚAȚI pentru a semna acordul CETA

Când întâmpină opoziție din partea autorităților locale și a cetățenilor, liderii de la Bruxelles iau foc și recurg la amenințări și presiuni.

5811dc52c361888a058b45d9

La conferința de presă de după semnarea acordului de liber-schimb UE-Canada, Jean-Claude Juncker a invitat Belgia „să se gândească la felul în care funcționează” în ceea ce privește semnarea tratatelor.

Șeful de la Bruxelles l-a atacat și pe Benoît Lutgen, directorul Centrului Democrat Umanist și fost ministru valon.

Timp de zece zile, guvernul valon a fost singurul obstacol în calea semnării CETA, împiedicând Belgia, ca membru UE, să dea undă verde acordului.

Belgia are șase parlamente regionale care se pot pune fiecare tratatelor internaționale.

Guvernul Valoniei, una din cele două regiuni francofone, este compus din Partidul Socialist și Centrul Democrat Umanist (CDH), afiliat la Partidul Popular European.

Juncker i-a mulțumit lui Paul Magnette, șeful socialiștilor valoni și ministru-președinte al regiunii, pentru că a recunoscut rolul constructiv jucat de Comisia Europeană.

„Nu am amenințat niciodată Valonia, și asta o spun CDH și președintelui său.”

O înțepătură a liderului de la Bruxelles la care Benoît Lutgen nu a întârziat să răspundă:

„Nu mă gândeam în mod deosebit la Jean-Claude Juncker când am vorbit de presiuni, dar da, au existat presiuni. Anumite insinuări ne-au dat de înțeles că vor exista consecințe negative pentru Valonia.”

Iar Lutgen a continuat:

„Jean-Claude, trezește-te! Este de necrezut că Valonia a trebuit să se bată singură în fața multinaționalelr,  ba chiar și a fermierilor. Nu ne dorim o Europă a multinaționalelor!”

Jean-Michel De Waele, profesor de științe politice și decan al facultății de științe sociale la Universitatea liberă din Bruxelles, a denunțat la rândul său atacul președintelui Comisiei, pe care l-a calificat „sinucigaș”.

Autor: Radu Padure

Sursa:  Evz.ro