Analize și opinii

Deepfakes. Manipularea din 1938 în 2019

Tehnologia care permite schimbarea fețelor personajelor dintr-un material video a depășit nivelul glumelor online sau al jocurilor pentru calculator și poate genera mișcări de mase, prin amplificarea conținutului prin rețelele sociale.



Mai nou, softul face-swapping permite chiar și modificarea fundalului, astfel încât oricine poate fi ”pus” să facă orice într-un film care este greu, dacă nu imposibil de deosebit de realitate. De altfel, BBC vorbește chiar de sfârșitul realității, adus de aceste așa numite deep-fakes-uri.

În 1938, regizorul Orson Welles a scos mii de oameni în stradă,  difuzând la radio Războiul Lumilor într-o manieră mult prea realistică.  Panica din New York, generată de o ficțiune cum a fost invazia extratereștrilor, a demonstrat cât de vulnerabili sunt oamenii la provocările din noile medii de informare-radioul era o invenție proaspătă pe atunci.

Dacă, în secolul trecut, doar statele aveau controlul radioului și televiziunii (sau, în Statele Unite, câteva corporații), astăzi oricine poate să creeze un filmuleț, ca Welles, pe care să îl difuzeze pe Internet. Milioane de conturi false permit unor generatori de emoții (panică, ură etc)  să acționeze la adăpostul anonimatului.

Înregistrările cu camera ascunsă pot fi fabricate ușor

Regimul lui Viktor Orban a venit la putere după prăbușirea socialiștilor, a căror imagine a fost aruncată în aer de publicarea unor înregistrări cu premierul Ferenc Gyurcsany, recunoscând că i-a mințit pe alegători. Înregistrările erau reale. Astăzi, un scandal de acest tip nu ar mai avea nevoie de găsirea unor informatori din interior, poate fi fabricat din două taste, din exterior.

Gândiți-vă cum ar fi fost ca în timpul protestelor de la Paris să apară un video cu Macron înjurând Vestele galbene. Până să lămurea dacă e sau nu fake, emoția generată de ceea ce oamenii ”au văzut cu ochii lor” arunca în aer Franța.

Filme cum au fost cele difuzate în 2009, cu Băsescu lovind un copil sau cu Geoană luând o donație cash, ar putea fi produse cu o investiție minimă-câțiva actori și softul de sintetizare a fețelor. Acțiunea nu mai e nevoie să petreacă în realitate, pentru a putea fi înregistrate cu camera ascunsă.

Presa mainstream vs. influenceri online

În acest context, rolul presei, în loc să scadă, așa cum se prorocea la începutul   erei new-media, crește. De aceea presiunile și atacurile la adresa presei sunt tot mai dure, lipsind cu desăvârșire criticile la adresa influencerilor, a nodurilor de rețea din online.  O echipă de 30-40 de oameni este mai dificil de controlat decât un singur om. O organizație media are, pe lângă răspunderea morală, în fața publicului, și răspunderi legale. Economic, nu își permite să încalce norme care ar duce la sancțiuni ce îi afectează difuzarea și veniturile, dacă vrea să mai existe și a doua zi. Google, Facebook, publicitarii, Justiția-sunt  multe filtre de control. Influencerii, în schimb, nu riscă decât să-și piardă contul și să fie nevoiți să își creeze altul.

De aceea, cred că scânteia care aprinde combustibilul social, făcătura care va influența alegerile, fake news-ul anului 2019 va fi aruncat pe Internet dintr-un astfel de nod de rețea, de un astfel de influencer.

Mai țineți minte cum a scos oameni din case alerta că vine un cutremur de 10 grade?

Autor: Val Vâlcu

Sursa: CorectNews

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cinste si recunostinta marelui patriot martir Mihai Eminescu, asasinat de alogenii care au ocupat institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna si viclenie, pentru indrazneala de a spune Adevarul :

    „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”;

    -„caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”… ” -„astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile, iar formele vietii noastre de astazi au iesit din aceste capete sucite care cred ca în lume poate exista adevar absolut si ca ce se potriveste în Franta se potriveste si la noi…”;

    -„Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup….”;

    -„Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”;

    -„Am admis legiuiri străine?
    Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau.Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”;

    „am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”