Analize și opinii

De ce nu avem autostrăzi?

Vă rog să citiți articolul dlui Dan Diaconu, pe care îl preiau pe pagina mea, pentru a afla o mare parte a răspunsului la această întrebare.



Pot confirma și eu că la capătul firului se află fostul Ministru al Transporturilor, favoritul lui Petre Roman din anii 1990, nimeni altul decât detestabilul Traian Băsescu. Nu știu exact cum ne-a lăsat acesta fără flotă comercială. Știu însă cum ne-a lăsat fără autostrăzi. O descrie foarte bine dl Diaconu.

Țin minte, printre altele, disputele avute de mine ca viceprim ministru și lider al PD (FSN), convins că trebuie să trecem rapid la construcția autostrăzilor pentru a da României o altă anvergură geopolitică și geoeconomică, cu Băsescu care demonstra pentru proști că nu sunt suficiente autovehicule care tranzitează România pentru a se justifica autostrăzile și a se amortiza costurile lor.

Mai târziu, pe când rutele iugoslave s-au blocat din cauza războiului de secesiune din acea parte a lumii iar România putea profita de situație oferind rute alternative de transport, discuția a fost reluată; de astă dată în Guvernul Ciorbea, în care, până când uneltirile aceluiași Traian Băsescu m-au lăsat fără sprijin politic și m-au obligat să demisionez, eram dinnou viceprim ministru.

Acum se punea însă și problema construirii unui al doilea pod peste Dunăre. Aceasta rezolva categoric și obiecțiunea lipsei unui trafic suficient pe teritoriul românesc. Construcția podului ar fi justificat și potențat construcția a cel puțin unei autostrăzi care ar fi legat Turcia, și prin ea Orientul de Europa.

Bulgarii doreau podul cu obstinație făcând din el o prioritate a politicii lor interne. UE sprijinea proiectul. Președintele Emil Constantinescu, Premierul Victor Ciorbea și cu mine, la fel. S-a opus însă Ministrul Transporturilor. Acesta a obiectat atât de mult cu privire la amplasament încât atunci când, în fine, a putut începe lucrarea, marile ocazii se pierduseră. Între timp se făceau bani negri la greu pentru “reabilitarea” drumurilor naționale.

Astăzi podul se găsește în mijlocul unui nicăieri infrastructural.

Ca ministru de externe concepusem și convenisem cu partenerii externi ai României două autostrăzi strategice: Budapesta-București și Gdansk-Alexandropolis. Acestea urmau inclusiv să lege regiunile istorice ale României între ele și să introducă Moldova în rețeaua de trafic internațional. Cum interesate în proiect erau statele Grupului de la Vișegrad și Ucraina, pe atunci favoritele Occidentului, șansa obținerii unui sprijin financiar occidental erau mari. Doar Germania nu era de acord cu constituirea unui bloc est/central-european prea interconectat și prea coerent, dar ea avea atunci alte priorități de rezolvat.

Trimis la Bruxelles să reprezinte România în negocierile privind trasarea coridoarelor de transport, Traian Băsescu nu a ținut seama de strategia Guvernului din care făcea parte. Nu a colaborat cu vecinii României și nu a susținut proiectele românești. În schimb, la întoarcerea acasă a anunțat triumfal includerea Canalului Dunăre-Marea Neagră printre coridoarele binecuvântate de UE. Ca și când Canalul nu ar fi existat deja și stimularea traficului naval pe el nu ar fi putut fi realizată autonom de România, indiferent de ceea ce ar fi spus Bruxelles-ul.

Probabil că atunci ar fi fost un moment bun pentru a pune în discuție deschisă trădarea celui care nu pregetă să ne dea lecții de patriotism și luptă împotriva corupției. Nu s-a putut atunci, căci s-a opus Petre Roman, printre alții, iar când nu s-a mai opus, era prea târziu; și pentru români și pentru Roman.

Așa cum bine spune un proverb din țara dlui Timmermans, “Doamne ferește de marinarul care ajunge pe uscat!”

Spuneam că articolul dlui Diaconu oferă însă doar o parte de explicație la lipsa autostrăzilor. Ce nu găsim în el?

Cel puțin de la un moment dat încolo, autostrăzile care ar fi trecut Carpații ar fi contrazis proiectul geostrategic occidental al dezarticulării României, respectiv al menținerii ei într-o stare susceptibilă oricând de dezmembrare și partajare geopolitică. În special proiectul Europei germane contempla posibilitatea unei frontiere externe pe linia Carpaților Orientali și Meridionali. De aceea, măcar cu titlu de test sau de pregătire a terenului, dacă nu cumva chiar cu ambiții imediate mai mari, s-au amorsat agitațiile de la Târgul Mureș din martie 1990.

În consecință, dincolo de corupția națională și internațională care, mână în mână, au jucat un rol nefast în chestiunea autostrăzilor românești, o explicație a absenței acestora stă în faptul că Occidentul european s-a folosit de procedurile UE pentru a ne interzice în concret realizarea lor. Oamenii politici români care s-au opus au fost înlăturați de la putere, iar dacă nu s-a putut doar cu atât, au luat drumul pușcăriilor fiind declarați corupți în urma unor procese trucate.

Liderii și forțele politice care protestează astăzi față de lipsa autostrăzilor sunt tocmai aceia care au susținut și susțin în continuare un asemenea mecanism de distrugere a elitelor naționale și blocare a oricărui progres în dezvoltarea infrastructurii naționale. Nerușinarea lor este pe măsura imposturii și a trădării lor.

Din această perspectivă și nu numai, concluzia dlui Dan Diaconu este corectă: nu avem autostrăzi pentru că nu (mai) avem oameni politici.

Autor: Adrin Severin

Sursa: Adrian Severin Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Este bine ca nu sint autostrazi – dupa ce vor legifera coruptia politica adica lobby-ul (care este de fapt monopol j=i=d=a=n=e=s=c) de asta mai aveau nevoie sa transforme Romania in Palestina dinainte de facatura Balfour.
    Degeaba analizati cu masura ovreiasca, banul daca nu observati cine este utilizatorul/beneficiarul final.
    “Libertatile” moderne sint de fapt regulile globaliste promovate de propagandistii sionisti, anti-crestini – circulatie capital, marfuri…
    Feuda “lor” sa devina intrega planeta.

  • Nu avem autostrazi pentru ca….. vom circula cu……. mini drone. Experimental. Pe la noi totul este experimental. ‘Om trai si ‘om vedea cu ochii nostri.

  • Pai, printul Charles aprecia plimbarea in natura virgina, prin Viscri, la pas, cu bastonul, prietenii de la MI 6 stiu de ce: grade de rudenie cu Dracula. Prin Balta Brailei o sa se circule cu camila. Prin Moldova, Dumnezeu cu mila! Prin Ardeal, autostrazi pana la limita regatului de sange-albastru. Banat, Oltenia, Dobrogea… dupa cum se mai regleaza din mers fenomenele meteo climatice.

  • Un paradox: o tara euroatlantica fara autostrazi in sec. XXI! Cu certitudine, serviciile secrete, intelligente, care activeaza pe teritoriul tarii detin cateva informatii in domeniu. Doar cateva informatii! Ceea ce ni se prezinta pana la retina nu reprezinta decat imaginea rasturnata a realitatii, demonstrat stiintific. Lansez un mare “De ce?” in Univers…

  • Dupa fapte, starea de subdezvoltare a tarii, ar trebui sa acordam “Dr. Horroris Causa” tuturor PRES incepand cu 1989, dar cu ce ne ajuta in mod obiectiv?! Cu ce anume ne-a ajutat faptul ca Ceausescu a fost impuscat in Zi de Craciun?! Ca spitalele, puscariile, sunt pline?! Ca pensionarii, oamenii care-au ridicat industria, agricultura, cercetarea, arta, sportul, armata, invatamantul, sanatatea, stau acum cu mana-ntinsa la mila companiilor straine?! Ca…
    Pozitia geo-strategica ne obliga la statutul de neutralitate perpetua si nealiniere militara.

  • Acum pricepem oportunitatea scutului de la Deveselu? Radio Erevan raspunde: in viziunea strategiei anterioare in sensul vechii administratii, Obama-Clinton-Bibi… scutul reprezenta BAU-BAU, in viitorul apropiat, MUZEU DE TRISTA AMINTIRE. In viziunea anterioara, autostrazile nu erau necesare din multe pdv, unul fiind acela ca, in eventualitatea unui cutremur de o magnitudine peste 7,4 grade, falia tectonica pe linia est- nord-est s-ar deplasa atat de puternic incat s-ar forma noi teritorii, nimic nou sub soare. Doamne ajuta la lucruri mantuitoare!

  • Sa intelegem ca vanzarea flotei asa trebuia sa se intample in contextul parteneriatului strategic! In conditile in care Basescu s-ar fi opus, ar fi avut soarta lui Ceausescu, valabil pentru fiecare “amator” in domeniu. Pai, sa aflam adevarul pana la capat! Adevarul care ne elibereaza pe toti si pe fiecare in parte! Incepe cineva cu 9/11, 3/11…?

  • In loc de inchisori, as construi cateva clinici de recuperare, reabilitare, echilibrare psiho-emotionala, afectiva, psihica, reabilita/redeschide institutul Cantacuzino, introduce “Arta Comunicarii si a Bunelor Maniere” incepand cu Gradinita, acorda sprijin fermierilor, cultivatorilor la inceput pt sere! pana la obtinerea efectiva a sigurantei si securitatii spatiului aerian, siiiii multe altele…

  • As introduce Arta de a iubi: Adevarul, Frumosul, Binele, Locul unde am vazut lumina zilei, legile bune si frumoase, pe Creatorul Suprem, Suveran, StraBunul, intreaga creatie… cu puncte forte, slabe, oportunitati si amenintari, cu bunele si relele in viziunea lui Creanga: “Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune!”. Doamne ajuta sa ne vina mintea la cap, rascumparam, mantuim bine!