Analize și opinii

Dan Diaconu: “Prin iţele cîţâite ale economiei”

Dacă vreţi să vedeţi cum arată un circar cu aere de „om al cifrelor”, priviţi cu încredere şi umor spre Florin Cîţu. E arhetipul individului pe care-l găseşti la frâiele sistemului bancar autohton(vă reamintesc, a fost economist şef al ING): plin de sine, dând impresia unei cunoaşteri aprofundate, dar, în fapt, un individ superficial, privind economia cam la fel cum priveşte lăutarul indicaţiile ăluia care-i lipeşte bancnota pe chelie. A-l asculta pe Cîţu e pierdere de vreme. Asta, desigur, dacă-l asculţi în alt scop în afara celui de a râde de aberaţiile pe care le îndrugă. Dar destul cu caracterizările, cred că e mai important să lăsăm „cifrele” să vorbească de la sine.



Am dat un search pe blogul domniei sale şi am observat că, aşa cum atunci când era la bancă făcea Power Point-uri, acum face rapoarte. Exact aşa cum spune la standard: bombastice, cu grafice, cu bla-bla, un fel de analiză economică tabloidizată. Desigur, trebuie să fii de-a dreptul masochist ca să te-apuci să-l citeşti pe Cîţu, dar am făcut-o şi pe-asta.

În octombrie 2017, Cîţu publică raportul „Starea României după 9 luni de guvernare PSD”, iar acolo face nişte predicţii impresionante. Spune el că estimează pentru 2017 un PIB real de 5-5.5%, o inflaţie de 2.2%, o rată de şomaj de 4.8% şi un deficit bugetar de 3.2-3.5%. Să le luăm pe rând. PIB-ul real a fost de 7%, inflaţia de 3.3%, rata şomajului 4.6%, iar deficitul bugetar de 2.9%. Vă daţi seama? Economisul lu’ Peşte nu e capabil să dea nişte estimări cât de cât rezonabile cu doar 3 luni înainte de încheierea anului, în condiţiile în care avea la dispoziţie absolut toate datele necesare. Şi dacă ai fi aplicat regula de trei simplă indicatorilor la 9 luni ai fi reuşit să dai prognoze mai bune decât ale lui Cîţu.

Dar să nu ne oprim aici. În martie 2018, Florinel Copilu’ Minune bagă un alt raport în care face previziuni sumbre pentru 2018. Spunea el atunci că, gata!, începe criza economică. Cică, din cauza dezastruosului program de guvernare al PSD-ului, rata inflaţiei va ajunge la … ţineţi-vă bine! – 12%! Fără doar şi poate Florinel a intrat în liga greilor, nu se mai încurcă cu bagatele de 3-4 procente, ci cu numere cu două cifre. Dar Florinel are şi soluţia de backup: cică pentru a nu se ajunge la o inflaţie de 12%, BNR ar trebui să crească dobânda de intervenţie la 4.5%. Şi mai spune el că o să şi „esplodeze” cursul. Mai că te doare capul!

Cum stau lucrurile de fapt vedem cu ochii liberi. Rata de inflaţie va fi de 3.5%(Atenţie, pentru al doilea an consecutiv în ţinta BNR!), dobânda de intervenţie e de 2.5%, iar cursul a intrat în 2018 cu 4.63 şi l-a terminat la 4.66. Curat murdar, monşer! Până şi explozia din pantalonii de pijama ai lui Cîţu din nopţile cu poluţie e mai mare decât explozia asta a cursului.

Pentru cei care au ficat, Cîţu a publicat şi-o estimare pentru 2019. Spune el că vine criza. Desigur, o prognozase şi pentru 2018, dar, „supriză”!, ea n-a venit. Probabil n-a venit pentru că s-a speriat de Veorica, dar Cîţu e consecvent ca Plăvanul: vine sigur anul ăsta! Şi dacă nu vine anul ăsta, la anu vine sigur. Şi tot aşa!

Să nu credeţi c-am făcut acest demers dăunător ficatului oricui doar pentru a vă arăta imaginea reală a Cîţului. Probabil o intuiaţi doar văzându-l pe zdruncinat. Chestia fabuloasă e că ăsta riscă să ajungă Ministru de Finanţe. Asta desigur dacă nu cumva PNL-ul nu ne va face o plăcută surpriză, urmând traiectoria PNŢ-ului de după anul 2000. Vă imaginaţi totuşi cum ar arăta România cu ăsta la Finanţe? Faceţi, vă rog, un exerciţiu de imaginaţie. Nu trebuie să introduceţi setup-uri complicate în ecuaţie. Vedeţi că l-am avut pe unul ca boc prim ministru şi pe unul ca Ialomiţianu la Finanţe. Ştiu, Cîţu e mai grămadă decât ăştia doi la un loc, dar totuşi, faceţi acest exerciţiu! Nu de alta, dar trebuie să ştiţi ce vă aşteaptă!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu