Analize și opinii

Dan Diaconu: ”De unde facem rost de bani?”

În timp ce propagandiștii profesioniști precum Rareș Rujuleț vă mănâncă rahat despre miliardele pe care UE le va răsturna aici, oficialii Comisiei Europene au grijă să editeze cu litere mici niște chestii pe care trompetele uită să le spună. E un mic amănunt care dărâmă definitiv mitul celor 33 de miliarde europene. UE devastată în urma Brexit-ului, pentru a-și putea petici bugetul, va mări contribuția statelor membre, uniformizând-o la 2% din VNB.



Așa se face că, în zece ani, pentru cei 33 de miliarde de EUR pe care-i vom încasa în urma proiectelor dictat de Comisia Europeană, vom plăti cel puțin … 40 mld EUR! Frumoasă afacere, n-am ce să zic! În loc să cheltuiești pe ce vrei tu 100 de lei, îi dai la UE ca să-ți întoarcă 82 de lei și să-ți spună ei pe ce să-i cheltuiești. Eventual pe achiziții de produse nemțești! Care-s verzi, se știe!

Problema este că, în aceste condiții, banii europeni care la criza trecută au salvat Polonia, la actuala criză nu mai sunt o oportunitate pentru noi. Statele bogate ale Uniunii, sub minciuna binefacerilor și a întrajutorării, ascund din ce în ce mai multe condiții scrise cu litere mărunte și gândite astfel încât prostimea să rămână pe dinafară. E sursa nervozității statelor cu capul pe umăr precum Polonia sau Ungaria, care se văd aruncate în mașina de măcinat a statelor bogate.

Văzându-se cu visteria goală, croitorașii liberali s-au trezit că nu pot face față notei de plată interne. De-aia externă n-au voie să se atingă întrucât acolo sunt datori cu vârf și îndesat. Doar ăia i-au pus și p-ăia trebuie să-i servească. Însă, la fel de importante sunt și problemele de la intern. Aici situația e disperată deoarece, în cazul în care ratează plățile, riscă să se trezească cu o explozie. Și-așa, după toate ticăloșiile făcute în starea de urgență, tensiunile din țară sunt maxime. Ce mai rămâne? Știu, v-am spus de mai mult timp că FMI-ul își plimbă coada pe-aici, dar încă nu se va întâmpla asta.

Motivul e unul cât se poate de simplu. Dacă până acum FMI-ul forța privatizările după ce venea cu finanțarea, acum, simțind că e un moment limită, înainte de a acorda finanțarea vrea o dovadă de „bună practică”. Astfel încât, la momentul actual, acordarea unei finanțări trebuie să îndeplinească niște condiții preliminare, mai precis demararea unui program de privatizări, anterior acordării finanțării. Astfel FMI nu va mai fi diavolul care forțează vinderea țării, ci binefăcătorul care ajută la peticirea bugetului cu dobânzi mici. Nu că i-ar interesa în mod special asta, dar e bine să se mai umble și la decor, nu-i așa?

De aceea, în perioada imediat următoare, bravii liberali trebuie să facă rost de bani. Și-o vor face prin privatizări flash ale tuturor deținerilor statului. Luați-vă adio de la Hidroelectrica, Transelectrica sau … Portul Constanța. Tot ce mai mișcă în țara asta va fi scos la mezat pentru a petici bugetul lui Cîțu și pentru a satisface foamea din ce în ce mai mare a clientelei liberale. Și uite-așa, pas cu pas, am ajuns pe marginea prăpastiei. Atunci va apărea FMI pentru a ne ajuta, chipurile, să trecem hopul. Numai că acel ajutor va fi pentru a se asigura că nu ne vor mai da drumul de la marginea râpei, ci chiar din centrul ei, ca nu cumva să mai avem puterea de a ne agăța de maluri.

Rețineți în final că aproape 10 mld. EUR se vor volatiliza anual din Bugetul țării doar ca taxe de apartenență la UE și NATO. Asta, în condițiile în care, în țară va domina precaritatea din ce în ce mai accentuată. Însă, propagandiștii de serviciu precum Rujuleț își vor face datoria și vă vor îmbăta în continuare cu apă rece. Iar voi, din confort, chiar vă veți îmbăta! Că așa e norma.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu